x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Euro 2008 / Drumul spre Viena trece prin Berna

Euro 2008 / Drumul spre Viena trece prin Berna

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    16 Iun 2008   •   00:00
Euro 2008 / Drumul spre Viena trece prin Berna

ROMĂNIA ● Meciul de mîine, cu Olanda, este meciul generaţiei Mutu şi Chivu
Jucătorii echipei naţionale sînt conştienţi că meciul cu olandezii va fi cel mai important pentru actuala generaţie şi nu se aşteaptă ca trupa lui Marco Van Basten să ne facă vreun favor, deşi este deja calificată în sferturile de finală, după ce a dezintegrat Italia (3-0) şi Franţa (4-1).



Corespondenţă din Berna
ROMĂNIA ● Meciul de mîine, cu Olanda, este meciul generaţiei Mutu şi Chivu
Jucătorii echipei naţionale sînt conştienţi că meciul cu olandezii va fi cel mai important pentru actuala generaţie şi nu se aşteaptă ca trupa lui Marco Van Basten să ne facă vreun favor, deşi este deja calificată în sferturile de finală, după ce a dezintegrat Italia (3-0) şi Franţa (4-1).

Subiectul ultimelor zile pînă la partida de mîine seară, de pe legendara arenă Wankdorf din Berna, este legat de posibila deconectare a Olandei, care a cîştigat deja grupa C, calificîndu-se în sferturile de finală şi care ar putea folosi o echipă formată din rezerve.

CONCENTRARE. Bun cunoscător al mentalităţii olandezilor, din lunga perioadă petrecută la Ajax, căpitanul României, Cristi Chivu a respins din start varianta relaxării "portocalei mecanice". "Olandezii nu au asemenea mentalitate şi nu fac asemenea calcule. De cînd sînt mici, la şcolile de fotbal, pe ei îi învaţă că trebuie să joace la fel indiferent că evoluează într-un meci amical sau unul amical. Ei vor juca la fel ca şi pînă acum, iar cei care vor fi titularizaţi vor da totul pentru a-l convinge pe Van Basten. Ne cunoaştem foarte bine cu olandezii, e greu să ne mai surprindem reciproc. Sper să avem noi înţelepciunea şi norocul de a obţine prima victorie la acest Campionat European, pentru a ne califica în sferturile de finală. Am tot fost întrebat dacă vom juca mai ofensiv împotriva Olandei. Pot spune doar că au încercat şi alţii să joace ofensiv cu ei şi au încasat trei şi patru goluri", a declarat jucătorul campioanei Italiei, Inter Milano. Cel mai experimentat dintre tricolori, fundaşul Cosmin Contra, atrage şi el atenţia asupra forţei olandezilor: "Cred că, dacă într-adevăr nu vor fi folosiţi, absenţele lui Van Nistelrooy, Sneijder sau Kuyt se vor simţi în jocul lor. Se poate spune că, atunci cînd eşti calificat, nu mai pui osul atît de tare, dar jocul lor va fi acelaşi. Au demonstrat că au o putere ofensivă incredibilă, au marcat trei goluri Italiei şi patru Olandei. Este cea mai în formă echipă de la acest turneu final şi ne aşteaptă cel mai greu meci din grupă. După mine, este prima favorită la titlu şi cred că toată lumea s-a speriat de Olanda".

REPLICĂ. Ziariştii francezi şi italieni care au înconjurat echipa României s-au arătat îngrijoraţi că tricolorii vor fi avantajaţi de faptul că olandezii, deja calificaţi, ar putea menaja majoritatea titularilor. Întrebat de ziariştii italieni dacă are prieteni în echipa Olandei, aluzie la faptul că "portocala" se va da la o parte din faţa României, Codrea le-a răspuns, în glumă, dar şi ironic: "De la italieni ştiam vreo patru-cinci jucători, de la olandezi pe nici unul, dar sper să ne împrietenim cu ei după meciul de marţi". Mijlocaşul de la Siena a prefaţat şi meciul de mîine seară: "Trebuie să facem saltul de calitate, să intrăm în sferturi, în elită. Cred că ne vom califica, pentru că sîntem în formă. În schimb, nu cred că Olanda se va lăsa învinsă aşa uşor. Ei vor să cîştige orice meci, inclusiv un meci amical".

Castel de vis

Echipa României este găzduită pînă la ora meciului cu Olanda de Park Hotel Schloss Hunigen din Konolfingen, o localitate situată la 25 de kilometri de Berna. Un sat clasic elveţian, aflat pe drumuri înguste. Hotelul, de fapt un castel vechi din secolul trecut, este înconjurat de o pădure, dar şi de păşuni pe care pasc vacile, un animal specific Elveţiei. În preajmă se află şi o cale ferată, folosită pentru trasee locale, scurte. Stabilimentul este cotat la patru stele şi, începînd de ieri, este ocupat doar de echipa României, sosită fără staff-ul federal, rămas la Santispark, din Abtwil. La intrarea în hotel se află arborat steagul României, la fel ca şi în interior, unde se află expus un tricou al reprezentativei noastre. După meciul cu Olanda, tricolorii se întorc la Abtwil şi, în funcţie de rezultat, dacă se califică, vor rămîne pînă cu o zi înainte de "sfertul" de la Viena, contra Spaniei, unde vor fi cazaţi la Hotelul Hilton.

Calcule

Pentru a nu mai depinde de rezultatul meciului Franţa – Italiei, echipa României trebuie să învingă Olanda, caz în care şi-ar asigura locul 2 în grupa C. În cazul unui rezultat la egalitate cu olandezii, tricolorii se vor califica doar dacă în celălalt meci se va consemna o remiză. Dacă nici una dintre echipe nu cîştigă la Zürich, România se poate califica şi cu o înfrîngere la maximum două goluri. O înfrîngere la trei goluri, poate interveni criteriul numărului mai mare de goluri înscrise.

×
Subiecte în articol: sport româniei