x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Euroderby - Steaua, mergi in finala!

Euroderby - Steaua, mergi in finala!

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    07 Apr 2006   •   00:00
Euroderby - Steaua, mergi in finala!

Euroderby-ul Steaua - Rapid s-a incheiat in favoarea ros-albastrilor. Dupa 1-1 in Giulesti, cele doua for-matii au facut 0-0 aseara. Steaua s-a calificat in semifinalele Cupei UEFA, unde va intalni pe Middlesbrough.

Steaua - Rapid 0-0 / Remiza care straluceste

Pentru ca totusi trebuia sa existe o castigatoare, a fost Steaua. La capatul a doua manse in care nici una din echipe n-a putut sa se detaseze, Steaua s-a calificat in semifinale, dar Rapid merita aproape aceeasi rasplata.

Dupa 23 de ani, fotbalul romanesc are din nou o echipa in semifinalele Cupei UEFA. Doua partide terminate la egalitate, 1-1 si 0-0, au dus Steaua in faza atinsa de Universitatea Craiova in 1983, "militarii" calificandu-se gratie golului reusit saptamana trecuta in Giulesti.

ECHILIBRAT. Marcate de miza uriasa, cele doua echipe au incercat sa evolueze cat mai acoperit. Preocupate sa nu lase spatii adversarilor, jucatorii Stelei si ai Rapidului au facut mare risipa de energie inca din primul minut. Feroviarii au fost obligati sa iasa la joc pentru a remonta handicapul golului primit in meciul tur, elevii lui Razvan Lucescu fiind mai proaspeti in prima repriza. Dorind sa evite centrul liniei de mijloc a Stelei, unde se gaseau experimentatii Radoi si Paraschiv, "visiniii" au evoluat mult pe benzi, pe dreapta Ogararu fiind putin sustinut de Oprita, iar Petre Marin fiind nevoit sa faca minuni in fata lui Buga, interventia disperata a stelistului in fata atacantului pastrand tabela imaculata. In partea secunda, Steaua a dat senzatia ca s-a trezit din pumni, "militarii" incepand ceva mai bine si trecand la randul lor in trei dati pe langa gol. Pana la final, scorul s-a pastrat neschimbat, dar ultimele minute au apartinut feroviarilor, care au presat cu portarul Coman in careul Stelei.

INCIDENTE. Cu o jumatate de ora inaintea meciului, galeria rapidista a incercat sa treaca de zona tampon formata de jandarmi si sa ajunga la suporterii Stelei, tentativa fiind dejucata de interventia prompta a fortelor de ordine. La finalul meciului, in timp ce faceau turul stadionului, jucatorii lui Cosmin Olaroiu au fost atacati de fanii giulesteni cu scaune smulse din sectorul unde stateau.

EXTAZ SI AGONIE. Finalul meciului a aruncat in aer oficialii Stelei, patronului Gigi Becali facandu-i-se chiar rau pentru cateva clipe. "Simt o fericire pe care nu pot s-o descriu. Am avut un moment de cadere, dar un razboinic adevarat nu se lasa infrant atat de usor. Acum nu-mi vin in cap decat cuvinte din Sfanta Scriptura", a spus patronul Stelei imediat dupa meci.

FAIR-PLAY
"Este pentru prima data in viata cand ma bucur ca fac 0-0. Este o performanta istorica, dar vreau sa spun ca ambele echipe ar fi meritat sa joace in semifinale. Acum ma gandesc deja la meciul de duminica cu Dinamo" - Cosmin Olaroiu, antrenor Steaua

FERICIRE
"In aceste clipe imi rasuna in minte numai cuvinte din Sfanta Scriptura. Am avut un moment de cadere, dar un razboinic adevarat nu se lasa infrant. Vreau sa sarbatoresc alaturi de echipa calificarea, la Universitate" - Gigi Becali, patron Steaua

SATISFACTIE
"Recunosc faptul ca Rapidul a jucat mai bine decat noi in aceasta seara, insa experienta noastra din cupele europene cred ca si-a spus cuvantul" - Mirel Radoi, Steaua

FRUSTRARE
"A fost viciere de rezultat.Ne-au fost refuzate doua penalty-uri clare, la Buga si la mine. Arbitrul Cantalejo a facut ca Rapidul sa ramana acasa" - Daniel Niculae, Rapid

"Ambele echipe meritau sa mearga mai departe!"

CALIFICARE. Banca Stelei a explodat la finalul meciului
La putin timp dupa meci, ambii antrenori au oferit o lectie de fair-play si respect reciproc in fata camerelor de luat vederi. Primul a vorbit presei antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu. "Cred ca pentru prima data si eu, si suporterii suntem fericiti ca am facut un 0-0, mai ales ca in joc era aceasta calificare importanta. Amandoua echipele meritau sa mearga mai departe. Au dovedit ca au meritat sa ajunga pana aici. Pacat ca a trebuit sa jucam intre noi. Important este ca am reusit sa ne calificam, sa scriem o noua pagina in istoria clubului si sa facem fericiti milioane de suporteri. L-am felicitat pe Razvan Lucescu. I-am spus ca sansa a decis ca noi sa mergem mai departe. E foarte greu sa ajungi in faza asta si sa fii eliminat dupa doua egaluri", a spus Olaroiu.

LACRIMI. Razvan Lucescu nu s-a putut abtine din a varsa o lacrima in fata microfoanelor. "Nu-si au rostul cuvintele si bla-bla-urile. Pacat ca o echipa precum cea a Rapidului a fost eliminata in aceasta seara. Sunt mandru de baieti. Formeaza o echipa senzationala. Am iesit cu fruntea sus din competitie si nu au fost cu nimic, absolut nimic sub Steaua. Felicit Steaua. A fost un partener de intrecere foarte serios", a spus Lucescu.

Revelionul ros-albastru

ALEX NEDEA

CLICK PENTRU FOTOREPORTAJ
Click pentru a mari
ROSU-ALBASTRU. Noaptea bucuresteana a capatat culorile Stelei

Nici 15 minute nu trecusera de la sfarsitul partidei Steaua - Rapid, ca peste doua mii de suporteri au luat cu asalt Piata Universitatii din Capitala.

Au venit sa strige si ei cate ceva de Dinamo, de Rapid, de Borcea, de "gabori", dar mai ales sa strige cat ii tin plamanii: "Forza Steaua!" sau "Romania - Steaua/ Europa - Steaua/ Oriunde - Steaua/ Campionii din Ghencea!".

INVAZIA. Pana sa reactioneze jandarmii, sustinatorii ros-albastrilor au cucerit incet-incet si cabinele telefonice, si copacii, si stalpii de inalta tensiune, pana si borna care indica kilometrul 0. Ce n-au putut cuceri pe de-a-ntregul a fost Bulevardul Magheru, pe care inca se circula. Politistii de la Circulatia Rutiera au avut multa treaba cu scosul suporterilor din portbagajele masinilor, care circulau bara la bara.

La o ora dupa fluierul arbitrului spaniol, in Piata Universitatii se stransesera peste zece mii de suporteri veniti cu steaguri, tricouri si esarfe ros-albastre, inarmati cu petarde si torte improvizate. O ora si jumatate, jandarmi, politisti, forte de la SPIR, SRI au incercat sa mentina ordinea, pentru a nu se inregistra incidente.

Cel mai incins moment a fot atunci cand doua camioane cu jandarmi au trecut prin fata Teatrului National. Suporterii au aruncat in autovehicule cu ce le-a fost la indemana: tevi, sticle si bidoane cu apa. S-au compus ad-hoc si versuri dedicate calificarii Stelei in semifinalele Cupei UEFA: "Sa moara Borcea de suparare/ca Steaua este in semifinale".

ECHIPA. Toti sustinatorii ros-albastrilor vorbeau ca idolii lor, cu Becali in frunte, vor descaleca in Piata Universitatii. La ora 1:00, fix trecut peste miezul noptii, autocarul echipei Steaua a oprit exact langa crucile de la Universitate. "Cine a fost cel mai bun al Stelei?" M.M. Stoica a raspuns: "Oli. Oli peste tot. E in noi. Il avem in suflet". "Bai, bai, hai mai asa", isi indruma Goian coechipierii sa vina mai aproape de cei care ii aclamau. Carlos claxona fericit de la volanul autocarului. Becali i-a indemnat pe cei adunati in Piata Universitatii sa aiba incredere in el, in jucatori si in Dumnezeu. Caci Steaua merge mai departe!

VIP-URI
La partida de aseara a asistat si patronul lui Sahtior Donetk, Rinat Ahmetov. Acesta a sosit la meci impreuna cu Mircea Lucescu, a carui sotie, Nely, a avut rol de translator intre cei doi. Vicepremierul George Copos a ales sa ia loc la tribuna I, acolo unde a stat si galeria Rapidului. Desi Guvernul a anuntat ca premierul nu a solicitat nici un bilet pentru euroderby-ul de aseara, Calin Popescu Tariceanu si-a facut aparitia la stadionul "Lia Manoliu". Pentru ca nu avea invitatie, primul-ministru a luat loc la tribuna 0. In pauza jocului, Tariceanu a recunoscut ca nu a luat loc in tribuna oficiala deoarece nu agreeaza oamenii din actuala conducere a Stelei.

MIDDLESBROUGH, CALIFICARE INCREDIBILA
In semifinalele Cupei UEFA, Steaua va da piept cu echipa engleza Middlesbrough. Prima mansa se va desfasura la Bucuresti, la 20 aprilie, in vreme ce returul de pe "Riverside Stadium" este programat peste exact sapte zile. Aseara, britanicii au reusit o calificare senzationala, invingandu-i cu 4-1 pe elvetienii de la FC Basel, care se impusesera pe propriul teren cu 2-0 si aseara conduceau cu 1-0 din minutul 23 (gol Silva). Pentru englezi au inscris Viduka (’33, ’57), Hasselbaink (’79) si Maccarone (’90). Finalul a fost halucinant. In minutul 73, la scorul de 2-1 pentru gazde, Majstorovici a fost eliminat de la elvetieni. In cealalta semifinala, se vor intalni Schalke 04 (3-1 si 1-1 cu Levski Sofia) si FC Sevilla (4-1 si 1-1 cu Zenit St. Petersburg).

AMANARE
Dincolo de euforia calificarii in semifinale, antrenorul Stelei, Cosmin Olaroiu, a declarat ca spera intr-un sprijin din partea forurilor fotbalistice din Romania pentru pregatirea "dublei" cu Middlesbrough. "Sper sa gasim intelegere la FRF si la LPF, pentru ca programul nostru este foarte incarcat, sa ne amane macar un joc din Divizia A pentru a ne putea pregati cat mai bine pentru semifinale. Dupa parerea mea, este interesul intregii natiuni ca noi sa ne prezentam cat mai bine in continuare", a declarat tehnicianul ros-albastrilor, care era convins ca Steaua va intalni pe Basel in semifinale.

BASESCU A SARBATORIT CU ROS-ALBASTRII
In timp ce zecile de mii de suporteri isi strigau bucuria in Piata Universitatii, jucatorii, antrenorii si patronul Gigi Becali au mers direct la restaurantul "Golden Blitz", acolo unde au avut si un oaspete-surpriza: presedintele Romaniei, Traian Basescu. Acesta a sarbatorit alaturi de ros-albastri calificarea in semifinale, cu toate ca la pranz se declara profund nemultumit de jignirile aduse de Gigi Becali premierului Calin Popescu Tariceanu sau vicepremierului George Copos. Dupa ce au ciocnit o cupa de sampanie cu seful statului, ros-albastrii s-au suit din nou in autocar, indreptandu-se spre Piata Universitatii, acolo unde erau asteptati de fanii extaziati. Stelistii au celebrat aproximativ o jumatate de ora in mijlocul multimii care ii adula, dupa care s-au retras la restaurantul "Rustic", locul traditional de sarbatoare a succeselor pentru campionii Romaniei. "Am doar bucurie. Am vazut meciul aici si i-am asteptat dupa meci sa vina. Asa am zis eu ca e bine", a spus Traian Basescu. Intrebat daca mai este suparat pe Gigi Becali pentru declaratiile facute la adresa prim-ministrului Tariceanu si vicepremierului Copos, Basescu a spus: "La bucurie, totul trece". El a explicat si absenta de pe stadion: "Cred ca am facut ce a trebuit. Ar fi fost ridicol ca unul sa fie la oficiala si altul in galerie. Am vrut sa vad meciul la televizor, linistit". Seful statului a facut aluzie la faptul ca premierul Tariceanu a stat la tribuna 0, dupa ce Gigi Becali declarase ca nu il va invita la tribuna oficiala. Presedintele a spus ca l-a sunat pe Gigi Becali in timpul meciului. "I-am spus ca se califica. Intai am spus 3-1, iar la pauza am spus ca se califica Steaua, pentru ca se vedea ca se califica. Orice echipa care aduce perfomanta va avea loc in sufletul meu. Dar Steaua e Steaua!".
×