x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Explicaţiile unui eşec previzibil

Explicaţiile unui eşec previzibil

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    18 Iun 2008   •   00:00
Explicaţiile unui eşec	previzibil

Tehnicianul echipei na­ţionale spune că a pregătit partida cu batavii la victorie şi că punctele slabe ale tricolorilor au venit de la uzura fizică după un sezon dificil şi lipsa de concentrare.

Tehnicianul echipei na­ţionale spune că a pregătit partida cu batavii la victorie şi că punctele slabe ale tricolorilor au venit de la uzura fizică după un sezon dificil şi lipsa de concentrare.


“Din păcate, pentru noi s-a terminat acest turneu final. N-am ştiut să pro­fităm de şansa oferită şi să speculăm avantajul pe care l-am avut” – au fost primele cuvinte ale lui Victor Piţurcă după meci. Acesta a încercat să găsească o ex­plicaţie evoluţiei echipei, in­vocînd că desfăşurarea evenimentelor de la Zürich în meciul dintre Italia şi Franţa ar fi afectat moralul trico­lorilor. “Meciul a fost serios din toate punctele de vedere. Să joci într-o grupă ca aceasta, cu echipe formidabile, şi să obţii aceste rezultate reprezintă o performanţă. La capitolul psihic, trebuia să fim peste adversar. Probabil că şi oboseala şi-a spus cuvîntul, şi uzura. Şi scorul de Zürich şi-a pus amprenta asupra jucătorilor mei. N-am mai fost coerenţi, concentraţi. Personal, pe mine nu m-a interesat ce se întîmplă în celălalt joc, voiam să cîştig. Contra unei formaţii precum Olanda nu poţi risca mult, pentru că poţi primi oricînd gol. Ceea ce s-a şi întîmplat, şi căderea noastră a fost evidentă.”

Piţurcă a spus că va analiza prestaţia echipei la acest turneu final şi că va trage apoi concluziile. “Oricum, experienţa acumulată va fi importantă pentru mulţi jucători. Viaţa merge înainte, vin preliminariile pentru Cupa Mondială.”


REGRETE. Ultimul şi poate cel mai important regret al lui Piţurcă: “Dacă Mutu înscria din penalty, cu Italia, eram calificaţi”. “Am fost foarte obosiţi, pentru că în primele două meciuri, ca şi în acesta, a trebuit să alergăm de două ori mai mult decît adversarul. Nu sîntem la nivelul echipelor mari. A trebuit să jucăm distructiv, pentru că au o calitate în plus, şi dacă jucam altfel n-aveam nici o şansă”, a precizat Adrian Mutu. El a spus că a fost impresionat de atitudinea fanilor români, mai ales atunci cînd, în repriza a doua, s-au auzit acordurile lui “Deşteaptă-te, române”. “Cînd au cîntat acea strofă mi s-a făcut pielea de găină, dar toţi am vrut de la început să dăm tot ce e mai bun din noi.”


ACASĂ. De precizat că la acest campionat, în cele trei meciuri, Victor Piţurcă a folosit doar 15 jucători din lotul de 23 deplasat în Elveţia. În minutul 70, Piţurcă a intenţionat să-l introducă pe Marica, dar l-a ob­servat pe acesta că nu se încălzeşte. A strigat la el, i-a cerut să facă sprinturi, dar atacantul nu s-a conformat. Prin urmare, Piţurcă s-a răz­gîn­dit şi l-a băgat în teren pe Florentin Petre în minutul 82. După meci, Marica a părăsit primul vestiarul. “Nu cred că făceam mai mult decît cei care au jucat, dar şi eu sînt om şi am trăirile mele”, a declarat atacantul lui Stuttgart, destul de afectat. Echipa României a plecat azi noapte spre St. Gallen, locul unde a avut iniţial cantonamentul, iar azi se întoarce în ţară.

 

Pro Italia

“N-am fost prea proaspeţi la început, dar apoi ne-am intrat în joc. Nu mă aşteptam să facem 9 puncte în această grupă a morţii. Sînt amic cu Donadoni, dar nu am discutat cu el înainte de meci, pentru că nu e bine şi erau interese mari în joc. Mă bucur pentru el şi pentru Italia. Avem un lot excelent. Nu ştiu unde ne vom opri, dar vrem s-o ţinem cît mai mult aşa. Cînd am pierdut la Constanţa, a fost vînt puternic, ploaie, o vreme ciudată. Acum a fost totul sub control, chiar dacă am odihnit mulţi titulari pentru meciul de sîmbătă din sferturi. Mă bucur că am jucat bine şi serios”, a declarat Van Basten după meci.

 

Avertisment

“Nimeni nu trebuie acum să arate jucătorii cu degetul şi să se tragă concluzii. Este bine că au fost la un turneu final, au văzut ce înseamnă fotbalul mare şi de acum cred că s-au maturizat total. Băieţii merită felicitări, au făcut tot ce au putut”
Gică Hagi


Concluzie

“Am alergat foarte mult în gol, Olanda a pasat mai mult. Şi-au permis luxul de a schimba şi au fost mai proaspeţi, mai lucizi. N-am simţit în nici un moment că putem cîştiga, în primul rînd pentru că n-am avut mingea. Trebuie să fim cinstiţi şi să spunem lucrurilor pe nume. Olanda a fost cea mai bună echipă din această grupă şi a jucat mult mai bine decît noi în această seară”
Cristi Chivu


Realist

“Este un mare regret, pentru că se putea mai mult. În con­diţiile în care Olanda a jucat cu echipa a doua, nu am fost profesionişti, nu am avut cu­rajul să cîştigăm. Dar felicit ju­cătorii, au reuşit două meciuri mari”
Mircea Sandu.preşedinte FRF

 

Regrete

“După primele două jocuri am fost aproape de calificare. Puteam intra în istorie. Îmi pare rău pentru suporterii români. Dacă băteam Italia, probabil eram calificaţi”
Victor Piţurcă, antrenor România

×
Subiecte în articol: sport piţurcă