x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Ciprian Marica, militant activ împotriva fumatului în spaţiile publice

Ciprian Marica, militant activ împotriva fumatului în spaţiile publice

08 Dec 2015   •   22:30
Ciprian Marica, militant activ împotriva fumatului în spaţiile publice

Fotbalistul român Ciprian Marica, în prezent fără echipă, a luat poziţie, marţi, prin intermediul unei postări pe Facebook, împotriva fumatului în spaţiile publice.

''Am citit că legea antifumat reintră în discuţia Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, lege care a fost respinsă acum două săptămâni. Sună pompos, Comisia de Sănătate decide dacă trebuie interzis fumatul în spaţiile publice, fumat care, aşa cum puteţi citi pe pachetele de ţigări, produce cancer, produce moarte, produce boli diverse, produce malformaţii la nou născuţi. Mă îngrozesc doar când enumăr aceste citate, şi mai sunt şi altele! Şi mă îngrozeşte faptul că aleşii noştri sunt mult mai interesaţi de numărul maxim de câini care trebuie să fie ţinuţi la o stână, decât de sănătatea noastră şi a copiilor noştri!!!'', scrie Marica.

Atacantul îşi motivează astfel poziţie împotriva fumatului: ''Am dorit iniţial o lege antifumat pentru că mă deranjează enorm să merg undeva să mănânc, iar lângă mine să fie câteva persoane care fumează, să inhalez toxine şi să-mi miroasă hainele îngrozitor''.

Marica i se adresează şi premierului Cioloş, deoarece acesta a trăit în ultima perioadă în Occident, aproape de Parlamentul European: ''A fumat cineva lângă dumneavoastră, domnule Cioloş? De ce nu luaţi atitudine, de ce nu militaţi pentru implementarea deciziilor bune ale Europei, dacă Europa ne cere în mod repetat să interzicem fumatul în spaţiile publice? De ce trebuie să suportăm toţi viciile unora, sau nevoile lor vinovate? Poate e dur exemplul, dar în acelaşi restaurant, dacă ai nevoie la toaletă, te duci la toaletă, într-un spaţiu separat, nu faci în mijlocul încăperii!''

Fostul atacant al echipelor Dinamo, Şahtior Doneţk, Stuttgart, Schalke, Getafe şi Konyaspor a mărturisit că a fost revoltat când a văzut că legea antifumat a fost respinsă şi mai ales după declaraţiile unor politicieni ''care speră că aşa vor câştiga voturi de la fumători''.

Marica precizează că s-a interesat cum au ajuns alţii sa implementeze această lege, a citit multe articole pe această temă şi subliniază că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte protecţia nefumătorilor, urmată la mare distanţă de Cehia, Slovacia şi Austria.

''Avem în România nu mai puţin de 73% fumători pasivi din totalul populaţiei, în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicaţii. Cifrele astea reci poate nu vă pun pe gânduri. Dar nu vă gândiţi că aveţi copii, neveste, mame, care nu fumează şi care merg să mănânce în spaţii în care se fumează şi se pot îmbolnăvi grav? Nu va interesează că aveţi prieteni, cunoscuţi, care lucrează în astfel de spaţii şi care inhalează ore în şir fum toxic? Nu vă interesează că am fost iarăşi întrecuţi de Bulgaria, Ungaria, Rusia, ţări din preajma noastră, care s-au aliniat la legislaţia europeană? Nu va gândiţi că dacă vrem să schimbăm ceva trebuie să ne schimbăm noi primii şi să acceptăm că viciile noastre pot dăuna grav celor de lângă noi? Nu vă îngrijorează studiile specialiştilor care spun că principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie)? Nu vă deranjează că parlamentarii ne arunca în faţă prevederi ale UE doar când nu le sunt lezate interesele?'', continuă Marica în postarea sa din reţeaua de socializare.

Marica subliniază că nu este pentru interzicerea fumatului în Romania, ci ''pentru limitarea spaţiilor în care se poate fuma, pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice, pentru protejarea oamenilor nevinovaţi care plătesc viciile altora şi permisivitatea unui sistem aflat încă departe de Europa''.

Sursa - Agerpres

×