x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Descopera lumea SQUASH-ului

Descopera lumea SQUASH-ului

de Oana Portase    |    20 Feb 2016   •   13:30
Descopera lumea SQUASH-ului
Sursa foto: gpointstudio/Getty Images/iStockphoto

Sqash-ul este un sport de care te îndrăgostești din prima și nu-l mai lași. Cel puțin așa spun practicanții de squash din România. La prima vedere, pare un joc al copilăriei, în care dăm cu mingea de perete până nu mai avem energie. Dacă intrăm în detalii, aflăm că este un sport dificil, complex, cu reguli, dar care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și ne relaxează.

Am apelat la Edi Tecșan, project manager la SquashMania.ro, să ne explice tainele acestui sport relativ nou în țara noastră. “Squash-ul este un sport de rachetă, o metodă excelentă de petrecere a timpului liber, de menținere într-o formă de invidiat și nu în ultimul rând competitiv! Se joacă într-un spațiu restrâns, de 62 mp, între doi sau patru jucători. În România, se practică doar cu doi jucători pentru că nu avem terenuri pentru dublu.

Squash-ul se poate practica indiferent de anotimp/vreme, la o temperatură constantă și, foarte important, ajută la eliminarea stresului și a energiilor negative. Rata de abandon este foarte redusă, dintre cei care iau contact prima dată cu acest sport, sunt foarte puțini care nu revin pe teren”, explică Edi Tecșan pentru Jurnalul Național.

Edi Tecșan face și el parte din grupul iubitorilor de squash așa că în 2013 a pus bazele SquashMania.ro tocmai pentru a promova acest sport și pentru a oferi cât mai multe informații din lumea fascinantă a squash-ului.

Originile squash-ului le întâlnim tocmai în Franța secolului XVI, când copiii se jucau de mici cu mingea la perete. Apoi, multe secole mai târziu, în anul 1864, după ce a evoluat în diverse forme, squash-ul ajunge să fie recunoscut ca sport oficial și trece rapid peste Ocean, răspândindu-se și în Statele Unite ale Americii.

1500 de calori arse, într-un meci

În anul 2003, revista Forbes a declarat squash-ul ca fiind cel mai sănătos sport din lume. Squash-ul ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, solicită toate grupele musculare și este un bun exercițiu cardio, mai ales că într-o singură sesiune de joc putem arde până la 1500 de calorii, deci ne ajută și la slăbit. Squash-ul dezvoltă agilitatea, flexibilitatea și coordonarea. Pe lângă sănătate, squash-ul înseamnă și distracție.

“Dacă vrem ca și copiii noștri să-și dezvolte agilitatea și viteza de reacție, dacă vrem ca ei să fie sociabili sau să-și consume energia într-un mod cât se poate de sănătos, atunci avem Squash. Infinity Sport Arena București este un proiect dezvoltat tocmai pentru a sprijini copiii să ajungă la performanță. În același timp, vreau să atrag atenția asupra unui aspect important, copiii trebuie îndrumați către antrenori licențiați”, spune Edi Tecșan.

Ideal ar fi ca acest sport să fie practicat începând cu vârsta de 7-10 ani, însă este nerecomandat vârstnicilor - mai ales celor care nu au practicat niciun sport - celor cu probleme cardiace și/sau respiratorii sau gravidelor începând din a treia lună, ne-a mai explicat Tecșan.

Cât costă

Pe vremuri, squash-ul era numit sportul bogaților, pentru că nu oricine își permitea să ajungă în cubul de plexiglas, însă vremurile s-au mai schimbat. Edi Tecșan spune că “squash-ul este din ce în ce mai accesibil tuturor categoriilor sociale.

Pentru început, avem nevoie de un echipament clasic format din tricou, pantaloni scurți și încălțăminte sport pentru indoor. Rachetele și mingile sunt oferite gratuit clienților, de către cluburi. Prețurile medii pentru o oră de squash variază între 25 și 65 de lei pentru un teren, iar acest cost se reduce la jumătate pentru că se împarte la doi jucători.”

UNDE PUTEM PRACTICA SQUASH

București: Aerosquash Băneasa, Infinity Sport Arena, Pescariu Sports & Spa, World Class - Marriott, Stejarii Country Club și Squash4all
Timișoara: Squash Club Timișoara, Helios Sport Club, Squash Sport Arena, The Squashers
Brașov: I Squash (singurul teren de sticlă din România), WePlay
Cluj-Napoca: Squash Club Cluj, Squash it
Constanța: West Side
Baia Mare: Squash Club
Ploiești: Club Black Knight
Miercurea Ciuc: Transylvanian Tennis & Squash Club
Oradea: World Fitness & Squash
Pitești: Elyssium Sports Arena
Iași: Oxygen Sport

Evenimente viitoare

În squash există multe competiții pentru cei care vor să facă performanță, așa că nu este doar un sport de club. “Frecvent sunt competiții locale (pentru amatori/începători) organizate de cluburi. Avem apoi competiții naționale masculine pentru diviziile A, B, C sau feminine ori pentru juniori sau veterani organizate sub egida Federației Române de Squash.

Ca și competiții majore, în weekendul 1-3 aprilie avem Campionatul Național pentru toate diviziile, iar în perioada 20-23 aprilie FRS organizeaza Campionatul European de Squash pentru Echipe, divizia a treia - ambele disputându-se la Infinity Sport Arena.

De asemenea, în noiembrie, Pro Squash Romania organizeaza la Cluj a IV-a ediție Romanian Open Squash, o competiție internațională și, actualmente, singura pe un teren de sticlă în Mall”, mai spune Edi Tecșan.


×
Subiecte în articol: Sqash