x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Frigul, marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă

Frigul, marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă

11 Feb 2018   •   11:43
Frigul, marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă

Frigul este marea problemă a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2018, organizate de Coreea de Sud, iar previziunile meteorologice pentru următoarele zile, care vorbesc despre valori ale temperaturilor de -25 grade Celsius, vânt puternic, dar şi micul seism cu magnitudinea de 4,6 grade produs dimineaţă, în regiunea Pohang şi care a fost simţit pe întregul teritoriu sud-coreean, demonstrează că natura încă are un cuvânt de spus şi ar putea deveni vedeta fără voie a acestei Olimpiade, conform AFP. 

Condiţiile meteorologice severe au ridicat numeroase probleme sâmbătă, în timpul probei de sărituri cu schiurile. Săritorii au fost nevoiţi să-şi aştepte multă vreme rândul la start, pentru a coborî pe trambulina olimpică, în frig, ajutaţi de personalul tehnic care i-a acoperit cu pături. 

"Sincer, a fost destul de rău pentru mine, dar ce puteam face...", a declarat săritorul polonez Dawid Kubacki, care s-a plasat pe locul 35 din 50 de competitori şi s-a confruntat cu schimbări ale direcţiei şi puterii vântului. "A fost o loterie", a adăugat el. 

Alţii, printre care şi majoritatea spectatorilor probei, au fost cuprinşi de frigul intens. "Am îngheţat bocnă", a exclamat săritorul austriac Michael Hayboeck, care s-a plasat pe locul 21. Proba s-a încheiat până la urmă cu o întârziere de peste o oră faţă de programul anunţat. 

"Securitatea atleţilor este prioritatea noastră", a subliniat duminică dimineaţă Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO). "Toate locaţiile (unde se desfăşoară probe olimpice) sunt bine organizate şi în contact direct cu federaţiile internaţionale. Suntem încrezători că federaţiile şi sportivii ştiu ce pot să facă şi ce să nu facă", a adăugat Adams. 

Duminică dimineaţă a fost favorizată prudenţa. Vântul puternic, ce bătea în rafale cu 50 până la 72 de kilometri pe oră, a provocat anularea probei de coborâre bărbaţi, una dintre marile atracţii sportive ale JO. Proba de coborâre a fost reprogramată pentru joi. 

Organizatorii s-au adresat şi spectatorilor care doresc să asiste la probele olimpice. "Spectatorii sunt invitaţi să se îmbrace cât mai gros şi să nu uite de căciuli şi mănuşi", conform Comitetului local de organizare al JO (POCOG). 

Duminică dimineaţă s-a produs şi un mic seism de magnitudine 4,6 în zona în care se desfăşoară activităţile olimpice din estul Coreii de Sud. "Toate construcţiile şi amenajările din locaţiile prevăzute pentru probe olimpice sunt concepute să reziste la seisme cu magnitudinea de peste 7,0", a asigurat POCOG. 

"Astfel, pot să vă promit că nu este niciun motiv de nelinişte cu privire la aceste facilităţi", a subliniat Sung Baik-you, preşedintele POCOG. 

Chiar şi aşa, seismul a declanşat o alertă automată pentru toţi cei care asistă sau participă la marele eveniment sportiv. JO de Iarnă 2018 par însă predestinate să "tremure" în toate sensurile posibile, conchide AFP.

AGERPRES

×