x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Ilie Năstase, locul 9 în topul celor mai buni tenismani din toate timpurile

Ilie Năstase, locul 9 în topul celor mai buni tenismani din toate timpurile

04 Mar 2011   •   15:03
Ilie Năstase, locul 9 în topul celor mai buni tenismani din toate timpurile

Românul Ilie Năstase ocupă locul 9 într-un clasament al celor mai buni jucători de tenis din toate timpurile, stabilit de un cercetător de la Universitatea Northwestern (Illinois), Filippo Radicchi, ierarhie în care, de exemplu, Roger Federer ocupă doar locul 7.

Acesta susţine că a analizat 133.261 de meciuri disputate începând din 1968 şi, pe baza rezultatelor înregistrate, l-a desemnat pe americanul Jimmy Connors drept cel mai bun tenisman din toate timpurile, în timp ce actualul lider mondial, Rafael Nadal, este doar al 24-lea.

Radicchi a precizat că a ţinut cont în studiul său în primul rând de rezultatele obţinute în meciurile dintre cei mai buni jucători ai momentului. "Am efectuat o analiză completă, stabilind cei mai buni jucători pe o anumită suprafaţă, precum şi în fiecare dintre anii acoperiţi de datele statistice. În acest sistem particular de clasificare, a fost mai important să câştigi un meci împotriva unui jucător foarte bun, decât mai multe partide împotriva unor jucători slab cotaţi", a declarat Radicchi.

Jimmy Connors a fost numărul 1 mondial timp de 160 de săptămâni consecutive, între 1947 şi 1977, câştigând un număr record de turnee (109), inclusiv 8 de Mare Şlem. Cercetătorul a precizat că poziţia de lider a lui Connors a fost favorizată şi de longevitatea americanului, care a continuat să joace până la 40 de ani.
"Printre jucătorii de top din istoria tenisului, Jimmy Connors a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai longevivi şi mai constanţi, menţinându-se între primii 10 în clasamentul ATP timp de 16 ani la rând", a adăugat Radicchi.

Pentru Ilie Năstase, primul lider din istoria clasamentului ATP, în 1973, poziţia este una onorantă, ţinând cont de faptul că românul devansează mulţi foşti mari jucători, între care suedezul Bjorn Borg, germanul Boris Becker sau americanul Arthur Ashe, dar şi pe actualul lider mondial, spaniolul Rafael Nadal, care are însă doar 24 de ani şi o carieră lungă în faţă.

Iată cum arată Top 10 în viziunea cercetătorului american:
1. Jimmy Connors
2. Ivan Lendl
3. John McEnroe
4. Guillermo Vilas
5. Andre Agassi
6. Stefan Edberg
7. Roger Federer
8. Pete Sampras
9. ILIE NĂSTASE
10. Bjorn Borg

×