x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Mai multe obiecte legate de JO vor fi scoase la licitaţie la Paris

Mai multe obiecte legate de JO vor fi scoase la licitaţie la Paris

02 Feb 2011   •   15:31
Mai multe obiecte legate de JO vor fi scoase la licitaţie la Paris

Torţa Jocurilor Olimpice de la Helsinki din 1952, un afiş al JO din 1940, care nu au mai avut loc din cauza războiului, o scrisoare a baronului Pierre de Coubertin şi zeci de medalii sunt piesele cele mai importante ale primei vânzări la licitaţie dedicată în Franţa obiectelor legate de olimpism, care va avea loc, joi, la Paris.

Vedeta acestei licitaţii este o torţă din argint a JO din 1952, care ar putea pleca de la peste 200.000 de euro şi ar putea stabili un nou record în materie. Înaltă de 60 cm, această torţă le va depăşi de departe în ce priveşte preţul pe cele de la Berlin (1936), Moscova (1980) sau Atena (2004), aflate, de asemenea, la licitaţie şi care sunt estimate de 6-7 ori mai ieftine.

După război, prudenţii organizatori finlandezi nu au produs decât 22 de exemplare ale torţei destinate ştafetei flăcării, pe când germanii au fabricat 3.840, la uzinele Krupp pentru Jocurile lor atât de ostentative, iar grecii - peste 16.000 pentru ediţia din 2004.

Cu totul vânzarea pariziană va avea o ofertă de circa 1.000 de obiecte, repartizate în 303 loturi de valori diferite, între 40 şi 150.000 euro, ca preţ de plecare. Un veritabil muzeu olimpic.

Printre obiecte se află şi câteva opere de artă, foarte preţioase, precum un etui pentru medalii creat de Salvador Dali pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, proiectul afişului oficial al JO de la Barcelona al lui Eduardo Arroyo sau portretul uriaş al scrimerului francez Christian d'Oriola (2,50 m înălţime), pictat de prietenul Camille Descossy.

Alte obiecte declanşează o emoţie aparte: scrisoarea manuscrisă a baronului Pierre de Coubertin care relevă unui destinatar necunoscut 'criza sa de surmenaj' sau afişul care retrasează istoria JO între 1896 şi 2008.

Această vânzare, prima de acest gen în Franţa, ar trebui să atragă colecţionari din întreaga lume, care nu sunt la prima încercare. Americanca Ingrid O'Neil, cu 64 de astfel de licitaţii ca organizatoare, va fi prezentă şi la Paris, pentru a achiziţiona câteva comori şi să continue să dea viaţă amintirilor olimpice.

×