x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Pariurile online, condamnate la legalitate

Pariurile online, condamnate la legalitate

de Florin Gongu    |    27 Dec 2010   •   19:41
Pariurile online, condamnate la legalitate
Sursa foto: /Intact Images/Gazeta Sporturilor
143925-intact-imagesgazeta-sporturiloralex-nicodim20101202122912008.jpgÎn condiţiile perioadei de criză pe care o traversăm, tot mai mulţi români încearcă să-şi rotunjească veniturile din jocuri de noroc, mai precis din pariuri sportive. Activitate care a fost şi rămâne o afacere din care poate câştiga multă lume. Doar că în România există acum o concurenţă neloială, motiv pentru care statul pierde sume importante.

Despre ce e vorba? Pariorii au două modalităţi de a paria: offline – la case (pe bilet) – sau în mediul on­li­ne. Dacă activitatea caselor este re­gle­mentată de Codul fiscal, acolo fiind specificate drepturile şi obli­ga­ţiile de plată ale jucătorilor, precum şi cele ale organizatorilor, cea din on­line a funcţionat la limita legii. Cele mai multe case online care sunt ac­ce­sate din România nu deţin li­cen­ţe de funcţionare, nefiind înregistrate, astfel că profiturile se duc în  ţările de ori­gine. În general, în Malta şi în Gi­bral­tar. Astfel că taxarea caselor de pa­­riuri online era imposibilă. Pro­fi­tând de acest vid legislativ, mulţi din­tre operatorii online şi-au permis chel­­tuieli mari pe publicitate şi pe ima­­gine, statul asistând pasiv la aces­tă expansiune mediatică. Spre exemplu, Gamebookers a fost sponsor oficial al Ligii 1 la fotbal, sezonul 2009/2010, Bwin este încă unul dintre sponsorii secundari ai FC Steaua, Uni­­bet a fost sponsor la FC Rapid, Bet-at-Home este sponsor oficial al FR Handbal şi exemplele pot continua. Chiar dacă exista o hotărâre de Guvern care reglementa organiza­rea şi autorizarea jocurilor de noroc şi ca­re preciza că în România nu poţi funcţiona fără licenţă, iar condiţiile de licenţiere solicită ca operatorul să des­făşoare şi activităţi offline. Ceea ce nu e cazul la noi. Prin urmare, "coti­zan­tele" la stat erau doar casele offline, gen PublicBet, Stanleybet, Mo­zzart, Casa Pariurilor, Gsbet ori 1x2Bet Cafe Arena, asta ca să le menţionăm pe cele mai importante. Aceşti operatori au obligaţia de plată că­tre bugetul statului a taxei de li­cen­ţă în cuantum de 5%, respectiv 15% din încasările efective, pentru pa­riurile sportive, respectiv pentru pa­riurile de orice fel. Taxa de licenţă se percepe în avans la începutul anului de licenţiere, în baza planului de afa­ceri depus la MFP, abia apoi ur­mând a fi percepută de la clienţi. Tot­oda­tă, firmele au obligaţia de co­lec­tare şi de virare la Fondul Naţional de Solidaritate a taxei de timbru social de 10% asupra fiecărei participări la jocurile de noroc. Loteria Naţională, patronată de stat, este exceptată de la această prevedere. Alte obligaţii ale industriei jocurilor de noroc sunt cea de plată către Fondul Cinematogra­fic a contribuţiei de 1,5% din profitul anual şi cea de plată pentru restaurarea monumentelor istorice de 3,5%. Operatorii online nu au plătit nici unul dintre aceste impozite, chiar dacă au pagini în limba română sau conturi deschise în România, fiind sub incidenţa legislaţiei unor state precum Gibraltar sau Malta.

Va renunţa Steaua la parteneriatul cu casa de pariuri?
În ceasul al 12-lea, s-a promulgat Legea 246/2010, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Mo­nitorul Oficial de la 21 decembrie 2010. Prin aceasta se introduce autorizaţia de exploatare a pariurilor online şi a jocurilor de noroc online, condiţiile de autorizare a acestora urmând a fi stabilite prin normele metodologice de aplicare. Se va pedepsi cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei desfăşurarea activităţilor de marketing, reclamă, publicitate sau orice alte acti­vi­tăţi cu caracter promoţional privind jocurile de noroc online care nu sunt autorizate pe teritoriul României. E posibil ca Steaua să fie obligată să renunţe la parteneriatul cu Bwin până la ob­ţinerea autorizaţiei de funcţionare pe teritoriul României. Noua lege mai prevede ca totalul ta­xelor de participare colectate şi totalul premiilor acordate să fie centralizate într-un sistem electronic central amplasat pe teritoriul României. Acesta, prin grija şi pe seama organizatorului, va fi conectat cu un terminal situat la Ministerul Finanţelor Publice, pus la dispoziţie gratuit de organizatori, şi va conţine sau va permite accesul la informaţii privind totalul taxelor de participare colectate în orice zi şi totalul premiilor acordate.

×
Subiecte în articol: pariuri