x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Regii sportului românesc s-au „retras” în business

Regii sportului românesc s-au „retras” în business

de Alina Botezatu    |    23 Dec 2015   •   19:11

Spiritul combativ și perseverența nu sunt utile doar în sport. Sunt și calitățile antreprenorilor de succes. Astfel, nu este de mirare că unii dintre campionii noștri și-au înființat propriile afaceri după ce s-au retras din arenă.

Pentru a reuși în noua competiție, ei şi-au pus în joc banii și renumele dobândite în sute de concursuri și s-au asociat cu parteneri a căror încredere au câștigat-o de-a lungul anilor.

Pe 16 octombrie, s-au împlinit 30 de ani de când Gheorghe Hagi a fost pentru prima dată căpitanul naționalei noastre de fotbal. A condus echipa în 65 de meciuri, în perioada cea mai glorioasă a fotbalului românesc, în anii ’90. Recunoscut și apreciat pentru ambiția de pe teren, Hagi este hotărât să performeze și în business.

După 23 de ani de carieră, în anul 2001, când și-a pus ghetele în cui, a deschis, în stațiunea Mamaia, hotelul Iaki (fostul București). Clasificat la 4 stele, hotelul este unul dintre cele mai apreciate de pe litoralul românesc.

Dar cel mai mare pariu al lui Hagi este Academia sa de fotbal, deschisă acum șase ani. A investit inițial zece milioane de euro, la care s-au adăugat alte nouă. Şcoala de fotbal are legitimaţi 300 de copii (50 dintre ei sunt incluși într-un program complet, cazare-școală-pregătire), de la 7 la 19 ani, într-un spațiu modern aflat în oraşul Ovidiu.

Rezultate au început deja să se vadă, primii fotbalişti crescuţi de Hagi fiind vânduţi unor echipe cu nume din Europa sau la echipe din campionatul intern. Echipele şcolii, denumită Viitorul, se află pe primele locuri la toate grupele de vârstă, iar cea din Liga 1 se luptă, în acest sezon, pentru titlul de campioană a României.

Lecții de condus de (la) Aur

După ce a câștigat 49 de curse și opt titluri de campion național la raliuri, pilotul Titi Aur a investit în ceea ce știe cel mai bine: șofat corect. Acum opt ani, el a înființat o academie de condus defensiv și de pilotaj. Pentru aceasta a construit, anul trecut și anul acesta, un autodrom, în apropiere de Crevedia (Dâmbovița), care dispune de o pistă de asfalt de 1,2 kilometri și una de macadam de 1,2 kilometri, plus simulatoare de condus.

În total , acesta se întinde pe aproximativ 12,5 hectare, având și o clădire cu toate facilitățile. Investiția a fost de 12 milioane de euro, din care 70% au provenit din fonduri europene. Totuși, veniturile firmei, Titi Aur SRL, nu sunt foarte mari, variind în ultimii cinci ani între 2,5 și 3 milioane de lei, arată datele de la Finanțe.

Un cuplu de miliarde

Ion Țiriac este unul dintre primele nume la care vă gândiți când asociați sportul cu afacerile. Este sportivul român care a reuşit cel mai bine în afaceri, numele său fiind rostit cu respect astăzi peste tot în lume. El este considerat, de ani buni, cel mai bogat român, cu o avere estimată la unul-două miliarde de euro.

Când spui Ţiriac, în minte îţi vine un alt nume mare al sportului, Ilie Năstase. Fostul mare tenisman Ilie Năstase a făcut și el zeci de milioane de euro din afaceri, nu doar din sport, dar în prezent a renunțat la toate business-urile, fiind mai mult investitor strategic.

Hotelul Iaki (Mamaia) este, în fiecare vară, ocupat aproape la capacitatea maximă (122 de camere, care adună 244 de locuri). Acest fapt i-a adus, în ultimii cinci ani, venituri de 12-12,5 milioane de lei, anual, arată datele publicate de Finanțe.

Şi Ivan Patzaichin s-a implicat într-o afacere, şi ea se derulează sub numele Rowmania (Asociația „Ivan Patzaichin - Mila 23”). Fostul multiplu campion olimpic produce o barcă specială (canotcă, între canoe și lotcă), haine din materiale ecologice și trasee turistice în Delta Dunării

Pentru a reuși cu Academia de fotbal, fostul căpitan s-a inspirat de la una dintre cele mai apreciate inițiative de profil, cea a Barcelonei. Staff-ul și l-a format din foștii coechipieri și adversari din campionatul intern de fotbal și a atras sponsori importanți

Firma lui Titi Aur are venituri în jur de 600.000-700.000 de euro anual şi este pe profit. Afacerea sa este de a-i învăța pe șoferi să evite accidentele rutiere, să consume puțin combustibil și să-și întrețină mașina.

Moșu’ trebuie să învețe să mai și încaseze

Pentru unii dintre sportivi, regulile din business s-au dovedit mai dificile decât cele din arenă. De exemplu, Leonard Doroftei, fostul campion la categoria WBA, la începutul anilor 2000, are nevoie să înțeleagă că în afaceri, spre deosebire de box, încasările sunt de bine.

Doroftei Pub (firma Santarin Com), restaurantul acestuia și al soției lui, Monica Doroftei, a acumulat, în ultimii cinci ani, pierderi de 1,4 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Finanțe.

Situația a apărut în condițiile în care afacerile au scăzut, de la 2,2 milioane de lei, în 2009, la 1,04 milioane de lei, acum cinci ani, iar anul trecut au fost de 0,72 de milioane de lei.
 

×
Subiecte în articol: business sport