x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fabrica de fundaşi

Fabrica de fundaşi

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    22 Ian 2010   •   00:00
 Fabrica de fundaşi

Ghencea nu s-a dezminţit nici în această pauză de iarnă. A livrat la export încă doi apărători, pe Ionuţ Rada şi pe Sorin Ghionea. În ultimii trei ani şi jumătate, "roş-albaştrii" au transferat în străinătate şase fundaşi, vânzări în valoare de 12,7 milioane de euro.



Steaua s-a specializat în ultima perioadă în exportul de fundaşi, în special jucători de echipa naţională. Ultimul fundaş care a părăsit corabia este chiar căpitanul Sorin Ghionea. Conducerea clubului şi-a respectat promisiunea, permiţându-i jucătorului să plece în schimbul a doar 100.000 de euro. După aproape şase ani petrecuţi la Steaua, Ghionea va evolua în prima ligă rusă, la FK Rostov, echipă pregătită de fostul antrenor al "roş-albaştrilor", Oleg Protasov. Fundaşul central a semnat ieri cu formaţia din Rostov pe Don un contract pe o perioadă de trei ani, în care va încasa un salariu de 900.000 de euro. Ghionea a venit la Steaua în iulie 2004, de la Oţelul Galaţi, din postura de jucător liber de contract.

TUNUL MIREL RĂDOI

Recordul în privinţa sumei de trasfer îl deţine fostul căpitan Mirel Rădoi. În ianuarie 2009, Cosmin Olăroiu reuşea să-i convingă pe şeicii de la Al Hilal să-l cumpere pe Rădoi contra unei sume extraordinare pentru fotbalul românesc, 6 milioane de euro. Asta în condiţiile în care fostul selecţioner Victor Piţurcă îl adusese de la defuncta Extensiv Craiova în iulie 2000, pentru doar 50.000 de euro. Un alt transfer valoros realizat de Steaua s-a produs în iulie 2006 şi a avut în rolul principal tot un fundaş, şi anume pe George Ogăraru, produs sută la sută al clubului. "Lăncierii" au plătit Stelei 3,3 milioane de euro. În luna august a anului trecut, trupa din Ghencea s-a despărţit şi de stoperul Dorin Goian, vândut la Palermo, unde antrena Walter Zenga, pentru 2 milioane de euro. Un an mai devreme, în 2008, părăsise echipa şi fundaşul stânga, Mihăiţă Neşu, transferat de echipa olandeză FC Utrecht în schimbul a 1 milion de euro. Revigorat de Mihai Stoichiţă în turul acestui campionat, Ionuţ Rada a plecat la finele lui 2009 la Al Nasr Dubai, pentru 300.000 de euro. 

"Sorin e un stoper excepţional, de mare valoare, cu o experienţă bogată. Când am auzit că Ghionea este transferabil, atunci am decis să-l luăm"
Oleg Protasov - antrenor FK Rostov 

5513-111880-22.jpg

×
Subiecte în articol: sport