x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fabulos!

Fabulos!

25 Feb 2005   •   00:00

SPORT
Steaua a eliminat detinatoarea cupei UEFA

Steaua a invins aseara in Ghencea, 2-0 si 4-3 la penalty-uri, dupa un meci care a facut ca pulsul Romaniei sa creasca la 180, cea mai buna echipa de fotbal din anul 2004. Valencia, castigatorea Cupei UEFA si a Supercupei Europei, a fost eliminata, acesta fiind cel mai important rezultat obtinut de fotbalul de la noi, dupa Revolutie. Steaua este in optimile de finala ale Cupei UEFA, unde va intalni pe Villareal.

STEAUA - VALENCIA 2-0 (4-3) / Calificare istorica

In ziua in care se implineau 18 ani de la castigarea Supercupei Europei, pe 24 februarie 1887, Steaua a reusit din nou un rezultat istoric pentru fotbalul romanesc: a eliminat in 16-imile Cupei UEFA pe Valencia, detinatoarea trofeului si cea mai buna echipa de club a anului 2004.

MIHAI IGIROSANU, FLORIN GONGU - Ghencea

NERABDARE. Andrei Cristea (echipament inchis) a fost primul jucator stelist care a iesit sa inspecteze terenul, cu o ora inaintea inceperii partidei, declarand apoi ca era nerabdator sa inceapa meciul impotriva "liliecilor"
Desi pornea in mansa retur cu un handicap de doua goluri, ros-albastrii au remontat miraculos pe un teren incercat greu de precipitatii.

ATAC. Mizand totul pe ofensiva, Walter Zenga a trimis in teren o formula 4-3-3, cu tridentul Oprita - Dinita - Cristea in atac. Stelistii au inceput in forta, hartuind permanent apararea oaspetilor, si puteau deschide scorul inca din minutul 5, cand balonul trimis cu capul de Dica a nimerit bara. Steaua a continuat sa domine si a avut inca o mare ocazie in minutul 36, cand Cristea i-a exasperat pe fani, nereusind sa inscrie, singur cu portarul, din 6 metri. De partea cealalta, spaniolii, care au inceput cu o formula super-defensiva, cu un singur varf, s-au dovedit periculosi abia spre sfarsitul primei parti, si numai in urma unor faze fixe.

PARIU. Stelistii au continuat in acelasi ritm si in partea secunda, dar de data aceasta, eforturile lor au fost incununate de succes. Andrei Cristea, pariul lui Gigi Becali pentru acest meci, a reusit o "dubla" fabuloasa in minutele 50 si 71. Rezultatul dublei manse devenea astfel egal, 2-2. Desi pe teren au aparut Mista si Di Vaio, titulari incontestabili de obicei, meciul a fost in continuare echilibrat, meciul mergand in prelungiri.

LOTERIE. In timpul suplimentar, stelistii au avut din nou cea mai mare ocazie, sutul lui Oprita fiind deviat in ultimul moment de un adversar. A urmat loteria loviturilor de la 11 metri, care a intins la maxim nervii jucatorilor si spectatorilor. Totul parea pierdut cand Palop a aparat sutul lui Dorinel Munteanu, momentul in care patronul Gigi Becali nu a mai putut sa priveasca pe teren, lasand capul in jos. Spaniolii au transformat perfect primele trei lovituri, dar tocmai vedetele Baraja si Di Vaio nu au mai suportat presiunea, trimitand peste poarta lui Hamutovski, si Steaua merge in optimile Cupei UEFA. Fiesta este declansata in Ghencea, elevii lui Walter Zenga fiind ovationati la scena deschisa in timp ce faceau turul stadionului.

ANALIZA

"Steaua a facut un joc extraordinar. Ne-am gandit la loviturile de departajare inca de la meciul tur. De la intoarcerea din Spania le-am exersat mereu, iar Dorinel Munteanu era cel mai bun. L-am introdus pe Lovin special pentru ca stiam ca bate bine. Incepem sa ne intram in ritm si ne gandim deja la viitorul adversar" - Walter Zenga, antrenor Steaua

RESPECT

"N-am ce sa le reprosez jucatorilor mei pentru ca ei au dat totul pe teren. Starea proasta a gazonului nu poate fi o scuza pentru ca si Steaua a jucat pe aceeasi suprafata. Romanii au fost mai buni, de nerecunoscut fata de meciul tur" - Claudio Ranieri, antrenor Valencia

CRISTEA: "GOLURILE LE DEDIC PATRONULUI"
"Golurile le dedic patronului Gigi Becali, care a avut incredere in mine. Am castigat pentru ca am jucat in primul rand cu inima. E cea mai frumoasa zi din viata mea, inca nu realizez in totalitate performanta", a spus dupa meci Andrei Cristea, autorul celor doua goluri steliste din timpul regulamentar. "Am fost foarte dezamagit cand am ratat penaltiul, dar s-a vazut ca avem o forta deosebita a grupului. Toata lumea a luat ca o gluma declaratiile lui Gigi Becali despre calificarea in finala, dar acum totul este posibil", a declarat si Dorinel Munteanu.

ATMOSFERA INCENDIARA
Desi vremea nu putea fi catalogata nici pe departe drept ideala pentru fotbal, 5.000 de spectatori luasera loc in tribunele stadionului Steaua cu o ora inaintea startului meciului. Atmosfera s-a incalzit pentru prima data cand Hamutovski a iesit la incalzire, galeria (foto) fluierand apoi copios cand oaspetii au patruns pe teren. Intre timp numarul spectatorilor ajunsese la 15.000, fanii intampinandu-si cu urale si aplauze favoritii iesiti de la vestiare. Atmosfera era deja incendiara, jucatorii find chemati pe rand pentru a saluta galeria. Debutul meciului a declansat infernul in Ghencea. Numele Stelei este scandat de intreg stadionul, in timp la peluza I putea fi urmarita coregrafia galeriei, dominata de culorile rosu si albastru, pe un fond argintiu. O fumigena care a scapat de vigilenta fortelor de ordine a aterizat in teren, in fata galeriei steliste, in timp ce "liliecii", care au avut lovitura de incepere, au fost din nou intampinati cu fluieraturi. Scenariul s-a repetat pe intreaga durata a partidei.
×
Subiecte în articol: sport steaua teren