x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fete europene, băieţi mondiali

Fete europene, băieţi mondiali

de Vlad Ionescu    |    04 Noi 2009   •   00:00
Fete europene, băieţi mondiali
Sursa foto: Kieran Doherty/REUTERS

Ani la rând, în sportul românesc a domnit matriarhatul. La marile competiţii, fie că e vorba despre Jocurile Olimpice, fie despre Campionatele Mondiale sau Europene, cele mai multe trofee au fost câştigate de fete. În 2009, situaţia s-a schimbat cu 180 de grade, Marian Drăgulescu şi echipa masculină de sabie aducând ţării noastre singurele medalii de aur mondiale în sporturile olimpice.



Constantina Diţă, Alina Dumitru, Sandra Izbaşa, Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu sunt sportivele pentru care anul trecut, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a fost intonat imnul României. De la întrecerile desfăşurate în capitala Chinei, delegaţia ţării noastre s-a întors cu cea mai slabă recoltă de medalii din ultima jumătate de secol, patru de aur, una de argint şi trei de bronz, şapte dintre acestea fiind cucerite de reprezentantele sexului frumos şi doar una în competiţiile masculine. Rezultatele obţinute în acest an reflectă panta descendentă pe care se află întregul sport românesc, fiind nevoie de zece luni de aşteptare pentru a consemna primele medalii de aur la Campionatele Mondiale în sporturile olimpice. De data aceasta, în prim-plan s-au aflat băieţii, sabrerii Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Cosmin Hănceanu şi Tiberiu Dolniceanu reuşind să câştige titlul suprem pe echipe în Antalya, pentru ca gimnastul Marian Drăgulescu să triumfe de două ori la Mondialele de la Londra, gazda JO din 2012, în probele sale favorite, solul şi săriturile. Fetele au obţinut performanţe superioare băieţilor la Campionatele Europene, însă le lipseşte aurul mondial. Ultima lor şansă îl reprezintă CM de handbal din China, programat în decembrie, la care naţionala României se numără printre favorite.


Rezultatele obţinute de reprezentanţii noştri în primele zece luni ale acestui an, în sporturile olimpice

ATLETISM
România a câştigat o medalie de bronz la Campionatele Mondiale în aer liber, prin Nicoleta Grasu, la aruncarea discului. Alarmant este că, pentru prima oară în istorie, delegaţia tricoloră a fost în întregime feminină, nici un bărbat nereuşind să îndeplinească baremul de participare. La Campionatele Europene în sală au fost obţinute două medalii de bronz, prin Anca Heltne (greutate) şi Ionuţ Vieru (400 m).

BOX
Regresul boxului masculin şi-a găsit confirmarea deplină la Campionatele Mondiale, la care nici un pugilist român nu a reuşit să se califice măcar în sferturile de finală. În schimb, fetele se află cu cel puţin o clasă deasupra băieţilor, ele obţinând o medalie de aur (Luminiţa Turcin) şi trei de bronz (Steluţa Duţă, Lidia Ion şi Raluca Chiş) la Europene.

CANOTAJ
România a câştigat în acest an două medalii de argint la Campionatele Mondiale, în probele feminine de dublu rame şi 8+1. Aceleaşi echipaje au obţinut două medalii de aur la Campionatele Europene, iar fetele de la 4 vâsle au luat bronzul. La fel ca la atletism, băieţii nu au participat la Campionatele Mondiale.

GIMNASTICĂ
Superioritate clară a băieţilor. La Mondiale, Marian Drăgulescu a câştigat două medalii de aur (sol şi sărituri), iar Flavius Koczi una de argint (sărituri). În absenţa Sandrei Izbaşa, grav accidentată, fetele au replicat prin Ana Porgras, cu o medalie de bronz (paralele). La Europene, Anamaria Tămârjan şi Gabriela Drăgoi au obţinut argintul şi bronzul la bârnă, iar Koczi a fost al doilea la sărituri.

HALTERE
Bilanţ echilibrat între sexe la Campionatele Europene de la Bucureşti, concurs la care s-au câştigat două medalii, una de argint, prin Ninel Miculescu, şi una de bronz, prin Roxana Cocoş.

KAIAC-CANOE
Disciplină aflată în criză de rezultate în ultimii ani şi una dintre puţinele la care băieţii deţin întâietatea. La întrecerile mondiale şi europene a fost cucerită o singură medalie de bronz, într-o probă masculină neolimpică, fetele necontând pe plan internaţional.

ÎNOT
România mai contează în această disciplină doar prin Camelia Potec, câştigătoare a medaliei de bronz în proba de 1.500 m liber la Mondialele de la Roma. Rezultatele celorlalţi sportivi participanţi la competiţie au fost departe de aşteptări.

TENIS
Cu cinci jucătoare prezente în Top 100 WTA, sexul aşa-zis slab deţine întâietatea. La masculin, doar un singur român, Victor Hănescu (locul 36 ATP), se află între primii 100 de jucători ai lumii. Cea mai bună performanţă individuală din acest an aparţine Soranei Cârstea (locul 43 WTA), care a jucat un sfert de finală la Roland Garros. Retragerea lui Andrei Pavel a lăsat un gol imens, echipa de Cupa Davis nereuşind să-şi păstreze locul în Grupa Mondială.

JUDO
Campioana olimpică Alina Dumitru a obţinut o medalie de bronz la întrecerile continentale, performanţă realizată şi de Daniel Brata. Alina Dumitru s-a clasat pe locul 5 la Campionatele Mondiale, însă trebuie spus că ea a concurat accidentată la ambele competiţii.

LUPTE
Un alt sport în care fetele au luat faţa băieţilor. Acestea au câştigat două medalii la Campionatele Europene, prin Estera Dobre (argint) şi Ana Maria Pavăl (bronz), dintre băieţi doar Eusebiu Diaconu (bronz) reuşind să urce pe podium. De la Mondiale, reprezentanţii noştri s-au întors cu mâna goală.

SCRIMĂ
În ordine cronologică, prima medalie de aur la CM a fost cucerită de echipa masculină de sabie, la începutul lunii octombrie. La aceeaşi armă, Rareş Dumitrescu a câştigat medalia de argint la individual. Fetele s-au aflat într-un uşor avantaj la Campionatele Europene, la care echipa de spadă a câştigat titlul continental, iar cea masculină de sabie s-a clasat pe locul al doilea.

TENIS DE MASĂ
Elisabeta Samara şi Daniela Dodean au câştigat în acest an titlul european în proba de dublu, fiind considerate singurele jucătoare care ar putea întrerupe supremaţia asiatică în acest sport. La aceeaşi competiţie, echipa masculină a ţării noastre a cucerit medalia de bronz.

JOCURI

De ani buni, handbalul feminin este portdrapelul sporturilor de echipă din România. Recent câştigătoare a Cupei Mondiale, naţionala pregătită de Radu Voina se numără printre favoritele Campionatului Mondial din China, programat în decembrie. Spre comparaţie, reprezentativa similară a băieţilor a ocupat doar locul 15 la CM din Croaţia şi a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European. Singura echipă masculină care ţine fruntea sus pe plan internaţional este cea de polo, clasată pe locul 7 la Mondiale.

Bilanţ pe 2009
Medalii              CM                   CE
Masculin    6 (3 de aur)      7 (0 de aur)
Feminin     5 (0 de aur)    16 (5 de aur)

×
Subiecte în articol: sport