x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Florea fugea de inot cand era mic

Florea fugea de inot cand era mic

21 Aug 2004   •   00:00

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004

Razvan Gabriel Florea, castigatorul primei medalii olimpice pentru Romania din istoria inotului masculin, nu se omora cu antrenamentele cand era copil. La sedintele de pregatire, Razvan juca fotbal, iar la plecare isi uda slipul ca sa nu se prinda tatal sau, Ilie, care in tinerete a fost scafandru. Acesta a fost luat prin surprindere de medalia fiului sau, sarbatorind succesul cu whisky, in loc de sampanie.

Florea de bronz

Razvan Florea a obtinut joi seara medalia de bronz in proba sa favorita, 200 metri spate. Dar bucuria obtinerii primei medalii pentru inotul masculin romanesc a fost umbrita de un nou furt al arbitrilor, care au readus pe primul loc un inotator descalificat initial. Calificat cu al patrulea timp din semifinale, Florea s-a autodepasit in ultimul act al probei.

CURSA. Romanul a inceput foarte bine, avand cel mai bun timp de reactie dintre cei 8 finalisti. La 50 de metri era al treilea, dar a pierdut treptat teren, cazand cate o pozitie dupa fiecare lungime de bazin. Florea a avut insa un sprint debordant pe ultimii 50 de metri, terminand al treilea, cu 1:57.56. O marea confuzie s-a produs insa dupa terminarea cursei. Cel care sosise primul, americanul Aaron Peirsol, a fost descalificat pentru intoarcere neregulamentara la 150 de metri, Razvan Florea avansand astfel, pentru cateva minute, pe locul secund in clasamentul oficial.

DEZILUZIE. Dar bucuria unei medalii de argint nu a durat, arbitrii grabindu-se sa dea curs contestatiei depuse de americani, reinstalandu-l pe Peirsoll pe prima pozitie. In egala masura fericit si dezamagit, Razvan Florea nici nu a mai avut puterea sa conteste decizia oficialilor. "Nu am vazut intoarcerea americanului, dar probabil ca a fost regulamentara. Aceasta este ordinea corecta in cursa: Peirsol, Rogan si apoi eu", a spus inotatorul roman.

ORDIN

"Inainte sa ajunga la testul doping, Razvan m-a sunat si mi-a zis: «Bai, tati, pune mana si desfa si tu o sticla de sampanie ca ai baiat medaliat cu bronz la Olimpiada!». Mi-a venit sa plang cand l-am auzit" - Ilie Florea, tatal campionului olimpic

SURPRIZA

"M-a luat prin surprindere rau de tot medalia asta. Nici nu visam eu ca o sa ajunga Razvan sa prinda medalia de bronz la Olimpiada de la Atena. Acum s-a terminat cu joaca si peste patru ani trebuie sa ne gandim la aur" - Ilie Florea, tatal campionului olimpic

"L-am dat la inot pentru ca era tare pipernicit"

Constanta a devenit in aceasta vara cel mai pretios loc din Romania. Vechiul port antic Tomis este astazi locul de unde au plecat in lume, sa culeaga glorie pentru tara, 3 sportivi de mare exceptie.
SORIN ANGHEL, COSMIN SMOCHINA

Dupa gimnastele Catalina Ponor si Dana Sofronie, care au facut ca la Atena sa rasune "Desteapta-te romane!" dupa ce au triumfat in proba pe echipe, joi seara a venit randul lui Razvan Gabriel Florea sa obtina o medalie olimpica pentru delegatia noastra in proba de inot. Constanteanul a obtinut in mod surprinzator medalia de bronz in proba de 200 de metri spate, Florea fiind cel care a obtinut prima medalie masculina pentru inotul romanesc din istoria Olimpiadelor.

DEBUT. Gabriel Razvan Florea a inceput inotul la varsta de 5 ani, la indemnul tatalui sau. "Eu eram scafandru si il luam cu mine la serviciu. Ii cumparasem niste colaci si il bagam in apa. Ii placea inca de atunci. La inot l-am dat insa pentru ca era prea pitic si foarte gras. Era pipernicit rau de tot. Am zis ca poate se mai desira si el. Si s-a facut atat de mare, incat pe la 11 ani ma rugau cei de la Farul sa il mut la baschet", povesteste Ilie Florea, tatal lui Razvan.

AVENTURI. In copilarie, Florea nu era un sfant. "Eu il trimiteam la antrenament, dar el nu prea se pregatea. Avea si un antrenor caruia ii cam placea spritul si se ducea de multe ori degeaba la bazin. Eu aflasem si am inceput sa il cam cert pe Razvan al meu, care tinea foarte mult la antrenorul ala. Si ca sa il acopere, stii ce facea? Cand se ducea la bazin, ei in loc sa inoate jucau fotbal. Iar la plecare isi uda slipul in chiuveta si il arunca in geanta, ca sa zicem noi, acasa, ca el a intrat in apa", spune Ilie Florea despre nebuniile din copilarie ale fiului sau.

MIRACOL. Medalia de bronz a fost o surpriza totala, atat pentru sportiv, cat si pentru familia sa. Mama lui Razvan si prietena acestuia au urmarit cursa de la fata locului, in vreme ce tatal inotatorului a ramas acasa. "Cand a plecat la Atena, mi-a spus sa nu ma astept de la el la mare lucru. Cand a prins finala a sunat si a spus ca mai mult de locul 4 nu o sa poata. M-am uitat la cursa un pic relaxat, impreuna cu un prieten vechi. Medalia de bronz a fost o mare surpriza, care m-a facut sa plang de fericire. Nu am avut pregatita nici o sticla de sampanie, dar am desfacut o sticla veche de whisky. Au inceput sa sune telefoanele intruna. Nu mai puteam sa fac fata, a venit lumea la usa sa ma felicite. A fost nebunie pe capul meu", descrie tatal lui Razvan felul in care a trait succesul fiului sau.

JOCURILE OLIMPICE 2004/Info

  • Marian Oprea s-a calificat in finala probei de triplusalt, cu o saritura de 17,44 metri
  • Atletul Dragos Coman s-a calificat ieri dimineata in finala probei masculine de 1.500 metri liber. Coman a ocupat locul 2 in Seria 3, fiind cronometrat cu timpul de 15:06,33
  • Dana Sofronie a ratat joi seara podiumul la individual compus. Gimnasta a ocupat doar locul 5, cu 37,948 puncte.

    PROGRAM

    ASTAZI

    TVR1
  • 11:00 - 12:00 JO - rezumatul zilei
  • 19:30 - 23:00 Natatie, Atletism, Box (75kg), Haltere (85 kg)
  • 23:15 - 23:30 Buletin olimpic

    TVR2
  • 8:00 - 9:00 Rezumatul zilei precedente
  • 9:00 - 13:00 Canotaj, Volei masculin: Italia - Olanda, Tenis de masa (feminin)
  • 14:30 - 16:15 Canotaj, Handbal feminin: Angola - Franta
  • 20:00 - 21:45 Baschet masculin: Lituania - SUA

    MAINE

    TVR1
  • 11:30 - 12:30 JO - Rezumatul zilei
  • 19:30 - 20:00 Atletism
  • 23:00 - 23:15 Atletism

    TVR2
  • 8:30 - 16:15 Canotaj, Tenis, Handbal masculin: Croatia - Spania si Germania - Franta, Tenis de masa (feminin)
  • 20:00 - 23:30 Gimnastica masculin si feminin (finala pe aparate), Tenis masculin (finala)

    ROMANI IN CONCURS

    DUMINICA

    CANOTAJ
  • 8:30 Constanta Burcica, Angela Alupei (2x categ. usoara, finala)
  • 10:10 Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Barascu, Ioana Papuc, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipa, Georgeta Andrunache, Doina Ignat si Elena Georgescu (8 + 1, finala)

    ATLETISM
  • 18:00 Lidia Simon, Nuta Olaru, Constantina Dita (maraton)
  • 19:30 Stefan Vasilache - saritura in inaltime (finala, daca se califica)
  • 20:10 Marian Oprea - triplu salt (finala)
  • 21:20 Ionela Manolache - 400 m garduri (semifinale, daca se califica)

    GIMNASTICA
  • 20:00 Marian Dragulescu - sol (finala)
  • 20:35 Monica Rosu - sarituri (finala)
  • 21:08 Marius Urzica - cal cu manere (finala)
  • 21:43 Dana Sofronie - paralele (finala)

    BOX
  • 20:15 Ionut Gheorghe - 64 kg (sferturi)

    SARITURI IN APA
  • 21:00 Ramona Ciobanu - platforma 10 m (finala, daca se califica)
  • ×
    Subiecte în articol: sport metri bronz florea finala razvan