x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern 11,8% dintre fotbaliştii români cred că au existat meciuri trucate în campionatele interne

11,8% dintre fotbaliştii români cred că au existat meciuri trucate în campionatele interne

30 Mai 2014   •   13:37
11,8% dintre fotbaliştii români cred că au existat meciuri trucate în campionatele interne

Nu mai puţin de 11,8 la sută dintre fotbaliştii români consideră că au existat meciuri trucate în campionatul intern, iar principalii vinovaţi pentru acest lucru sunt, în opinia lor, conducătorii de cluburi (48,8 la sută), conform unei anchete realizate de Universitatea Birkbeck din Londra, împreună cu Sindicatul internaţional al fotbaliştilor (FIFPro).

La această anchetă au participat în total 1.585 de jucători din primele două divizii ale campionatelor din Anglia, Scoţia, Grecia, Slovenia, Finlanda, Italia, Ungaria şi România, în cadrul campaniei FIFPro "Don't Fix it".

Campania, demarată în 2012, are drept miză educarea jucătorilor în privinţa meciurilor trucate şi depistarea cauzelor care îi fac pe aceştia să accepte ofertele de a se implica în astfel de partide. Chestionarele au cuprins în total 17 întrebări legate atât de meciurile trucate, cât şi de pariuri.

Din partea ţării noastre, au participat la anchetă 383 de fotbalişti, 101 din Liga 1, 243 din Liga a 2-a şi 39 din Liga 3.

La întrebarea "Aţi jucat vreodată într-un meci care a fost identificat drept trucat", 93,2 la sută au răspuns cu nu, iar 6,8 la sută au răspuns cu "nu ştiu".

Toţi cei chestionaţi au răspuns negativ la întrebarea "Aţi fost abordat vreodată, în ultimele 12 luni, de cineva care să vă ceară să trucaţi un meci (inclusiv sau furnizarea de informaţii sensibile din interior)?"

La întrebarea "Aveţi vreun motiv să credeţi că meciuri din campionatul dumneavoastră ar fi fost trucate din orice motiv, în orice perioadă din ultimele 12 luni?", au răspuns "Da" 11,8 la sută, în timp ce restul de 86,4 la sută au bifat "Nu".

În legătură cu "principalii instigatori ai trucării meciurilor", aproape jumătate dintre fotbalişti au indicat un oficial al clubului (48,5 la sută), 11,5 la sută au spus un fotbalist, 16,7 la sută au indicat un arbitru sau oficial al meciului, 20,6 la sută pe "cineva din afara fotbalului", iar 2,4 la sută au optat pentru "alţii".

Cele mai frecvente motive pentru care cineva ar putea truca un meci (cele mai importante trei motive) au fost, în ordine, "dificultăţile financiare", "sunt bani uşor de câştigat cu puţine şanse de detectare", "presiunea unei persoane din afară".

În opinia fotbaliştilor din campionatul României, jucătorii pot fi feriţi cel mai bine de meciurile trucate prin plata la timp a salariilor, mai multă educare a jucătorilor pentru a înţelege modul în care decurge trucarea unui meci sau ,ai multe informaţii în legătură cu pericolele trucării unui meci.

Sindicatul jucătorilor (55,6 la sută), Poliţia (13,3 la sută), Federaţia naţională (21,7 la sută), UEFA/FIFA (9,4 la sută) sunt, în ordine, sursele de încredere pentru a raporta abordarea pentru trucarea unui meci sau a suspiciunii legate de trucarea unui meci.

FFIFPro notează că există unele "discrepanţe", între răspunsurile de la întrebarea dacă jucătorii au fost implicaţi în meciuri trucate, la care niciun jucător nu a recunoscut că a evoluat într-un meci trucat, şi cele de la întrebarea dacă există meciuri trucate, la care 52 de fotbalişti consideră că au existat astfel de partide în ultimele 12 luni.

În finalul anchetei privind România, FIFPro consideră că "ţinând cont de problemele multiple înregistrate în desfăşurarea şi raportarea chestionarului, este dificil de tras o concluzie. Cum şi în cazul altor ţări cu situaţii similare, proprietarii de cluburi sunt percepuţi de jucători ca principalii instigatori ai corupţiei, este pusă sub semnul întrebării eficienţa educaţiei jucătorilor în aceste circumstanţe"

×
Subiecte în articol: fotbalisti meciuri trucate fifpro ancheta