x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cluburile din Liga I, obligate să înfiinţeze echipe feminine pentru a primi licenţa din partea FRF

Cluburile din Liga I, obligate să înfiinţeze echipe feminine pentru a primi licenţa din partea FRF

03 Iul 2019   •   20:24
Cluburile din Liga I, obligate să înfiinţeze echipe feminine pentru a primi licenţa din partea FRF

Cluburile din Liga I trebuie să îşi înfiinţeze echipe de fotbal feminin începând cu sezonul 2020-2021 pentru a putea primi licenţa din partea Federaţiei Române de Fotbal, conform unei hotărâri adoptate, miercuri, de Comitetul Executiv al FRF.

"Noi avem acum cea mai mare creştere în fotbalul feminin din Europa. În 2014 doar 500 de fete jucau fotbal în România, iar azi sunt peste 50.000. Decizia de azi este de a introduce în sistemul de licenţiere al cluburilor de Liga I obligativitatea să aibă mai întâi 20 de jucătoare U15 legitimate, apoi o echipă de senioare şi una de junioare U13. Cluburile de Liga I vor putea să îşi formeze singure echipele feminine, fie să intre în asociere cu cluburile de fotbal feminin deja existente. La decizia istorică de azi am avut un singur vot împotrivă, cel al domnului Valeriu Argăseală (n.r. - preşedintele FCSB). Bugetul unei echipe de senioare la ora actuală este de 10.000 de euro. Nu cred că pentru o echipă de Liga I reprezintă un efort financiar o asemenea investiţie", a declarat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat ce va face finanţatorul FCSB, Gigi Becali, care a anunţat vă se va retrage din fotbal dacă va fi obligat să îşi înfiinţeze o echipă feminină, Burleanu a răspuns: "Nu ştiu, trebuie să îi fie adresată dânsului această întrebare. Dar decizia de azi e una clară. Mai ales că le oferim cluburilor un răgaz de timp de 6 luni. Dar cred că ar trebui să ne mutăm atenţia asupra criteriului de licenţiere privind academiile de copii şi juniori pentru că acolo cluburile vor trebui să investească mult mai mult decât la feminin".

Obligativitatea face parte din măsurile conducerii FRF de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în campionatul masculin Liga I. 

Astfel, începând cu sezonul 2020-2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1I trebuie să îndeplinească cerinţa de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Naţional U15 feminin. Aceasta este o condiţie obligatorie pentru primirea licenţei de a evolua în Liga 1. Echipele au posibilitatea de a semna un protocol de colaborare cu un club de fotbal feminin din Liga 1, Liga 2 sau Liga 3, caz în care echipa va participa în competiţiile de junioare cu numele clubului de Liga I masculin.

De asemenea, începând cu sezonul sezonul 2021-2022, cluburile din Liga I trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga I, Liga a II-a, Liga III-a) şi să aibă în continuare minimum 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Naţional U15. Iar din sezonul 2022-2023, cluburile trebuie să înregistreze minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Naţional U15, minimum 15 jucătoare U13 şi să înscrie o echipă în Campionatul Naţional de Senioare.

Pentru toate cele trei situaţii se aplică varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga I masculin atât la nivel de senioare, precum şi la junioare.

În plus, În şedinţa Comitetului Executiv de miercuri s-a decis ca începând din sezonul 2021-2022, pentru a primi licenţa de Liga I, cluburile din primul eşalon au nevoie de un punctaj al academiei de copii şi juniori de minimum 60 de puncte din cele 100 posibile. Evaluarea academiilor este un proces ce va avea loc anual.

"Din sezonul 2021-2022, deci pe sistemul de licenţiere din primăvara anului 2021, toate cluburile din Liga I vor fi obligate să aibă academii de fotbal. Asta înseamnă ca fiecare echipă să îndeplinească 60 de puncte din totalul de 100. În momentul de faţă din cele 14, doar 11 cluburi au participat la sistemul de clasificare al academiilor. Chiar dacă nu a fost obligatorie certificarea, menţionez că grupările care nu au depus dosare sunt FC Hermannstadt, Gaz Metan Mediaş şi Chindia Târgovişte. Media punctajului pentru celelalte 11 cluburi este acum de 60,7 puncte. Cu această decizie, este pentru prima oară în România când neîndeplinirea criteriului sportiv duce la neacordarea licenţei pentru Liga I. Deci e o decizie istorică, luată în unanimitate", a menţionat Răzvan Burleanu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: liga i frf echipe feminine