x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Corleone vinde Liga la pachet

Corleone vinde Liga la pachet

de Florin Gongu    |    16 Feb 2011   •   18:50
Corleone vinde Liga la pachet

152222-dragomir1.jpgJurnalul Naţional vă prezintă, în premieră, modul în care se vor scoate la licitaţie drepturile de televiziune pentru următoarele trei sezoane.

Adunarea Generală Extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal va avea loc luni, 21 februarie, de la ora 12:00, la sediul LPF. Principalul punct de pe ordinea de zi este legat de pre­zen­ta­rea, discutarea şi aprobarea caie­tu­lui de sarcini al licitaţiei privind ce­siu­nea drepturilor audiovizuale, de telefonie mobilă şi internet şi de televiziune, incluzând difuzarea meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I în sezoanele 2011-2012, 2012-2013 şi 2013-2014.

În jurul acestui subiect circulă o sumedenie de variante, cel mai în măsură să limpezească apele fiind Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. Văzut în an­samblu ca un procedeu complicat, el reprezintă, de fapt, un mod sim­plu de repartizare a meciurilor pe etapă pentru televiziunile care vor câştiga licitaţia, şi este rodul gândirii exclusive a lui Dragomir. "Eu am in­ventat acest algoritm şi o să-l brevetez la OSIM. Este ceva unic în lume. Cei de la Consiliul Concurenţei au rămas uluiţi de soluţia mea."

Jurnalul Naţional: Domnule Dragomir, în primul rând, de ce aţi întârziat aşa mult organizarea licitaţiei pentru vânzarea drepturilor tv a meciurilor din Liga 1?
Dumitru Dragomir: Din cauza Consiliului Concurenţei, care ne-a cerut să facem pachete egale.

Ce înseamnă un pachet?
Un pachet are o opţiune pe etapă, deci 34 de meciuri pe campionat. Adică un meci pe etapă. Să nu confundăm pachetele cu opţiunile. La aceste pachete se adaugă internetul, telefonia mobilă şi rezumatele, care nu vor mai fi exclusive. Liga va avea dreptul să vândă rezumatele şi televiziunilor nedeţinătoare de drepturi.

Să dăm un exemplu, ca să înţeleagă lumea.
Să spunem ce cuprinde pachetul 1. În etapa 1 se dă meciul cu op­ţiunea 1, în etapa 2 – opţiunea 2, şi tot aşa, până la etapa 9, când va da op­ţiunea 9. Apoi se reia ciclul, cu men­ţiunea că în acest pachet vor fi lipsă, până la final, o opţiune 8 şi una 9.

Câte pachete se scot la licitaţie?
Se scot la licitaţie 7 pachete, cu va­loare aproximativ egală. Mai există două pachete, 8 şi 9, care se vând în negociere directă. Am ales această va­riantă la cererea Consiliului Con­cu­­renţei, care ne-a obligat să atribuim în sistemul "free on air" unei televi­ziuni cu acoperire mai mare de 95%. De aceea ne-am înţeles deja cu Televiziunea Română pentru pa­che­tul 9. Era obligatoriu să facem treaba asta.

Se ştie deja suma pentru acest pachet?
Da. E vorba despre 3,5 milioane de euro pe an, pentru difuzarea unui meci pe etapă.

Cu alte cuvinte, ce vom vedea la TVR?
Păi, în cadrul pachetului lor se vor putea urmări şi opţiunea 1, şi opţiunea 2, şi 3, nu doar cele mai slabe meciuri dintr-o etapă.

Cu pachetul 8 ce se întâmplă?
Aici vom discuta cu acele televi­ziuni care au acoperire mai mare de 75%. Cred că e vorba despre Antena 1 şi despre Pro TV. Dar, dacă ele nu sunt interesate, atunci putem vinde acest pachet altei televiziuni. Toată această metodologie este în conformitate cu normele Consiliului Concurenţei şi cu aprobarea Adunării Generale.

Aşadar, primele şapte pachete vor fi scoase la licitaţie.
Da. O televiziune poate câştiga mai multe pachete.

Dar, dacă vor câştiga mai multe televiziuni, vor exista discuţii în privinţa va­lorii meciurilor.
Vom reuşi să mulţumim şi cluburile, şi televiziunile. Asta e forţa Ligii, precum şi calitatea pe care o avem, de mediatori.

Pe cât mizaţi să obţineţi de pe urma celor 7 pachete?
Licitaţia va pleca de la 4,2-4,4 mi­lioane de euro pe pachet. Sperăm să obţinem, împreună cu 8 şi cu 9, la 50 de milioane de euro pe an, cu tot cu TVA.

V-aţi certat din nou cu Gigi Becali?
Nu. Până la urmă şi-a dat seama că am dreptate. Chiar a recunoscut că a vrut să încurce licitaţia. Avea alte interese.

V-aţi certat urât acum ceva timp şi l-aţi ameninţat cu datul în judecată.
Nu a fost nevoie. Noi avem alte metode să ne reglăm problemele.

A fost o discuţie în privinţa ca­ietului de sarcini.
Conducătorii nu l-au luat, pentru că el costă 30.000 de lei. Dar cine vrea poate să vină să-l citească aici, la sediul Ligii.

Vă mai judecaţi cu Constantin Iacov?
Am avut dreptate şi în privinţa lui Iacov. Acest om a nenorocit o echipă, l-a escrocat pe Gino Iorgulescu, l-a minţit şi l-a turnat la DNA. A vândut jucătorii şi a luat el banii. Din cauza lui am ajuns şi eu la DNA. O fi fost vreo coadă a vreunui procuror, altfel nu înţeleg.

Să vină Procuratura la Craiova
În ce relaţii vă aflaţi cu Mititelu?
El a greşit faţă de mine. Iar Liga nu a greşit faţă de el. Poate să se adre­­seze cui vrea şi unde doreşte, dar numai conform legii şi a regulamentelor sportive.

Totul porneşte de la cazul Găman şi Bărboianu. Dacă nu va fi mulţumit de soluţia dată de LPF, el poate ajunge la TAS.
Nici FIFA, nici UEFA nu ne dau voie să ne grăbim. Cazul este acum în pronunţare.

Dacă vin cluburi să vă ceară bani, aşa cum a făcut-o odată Craiova?
Pai, eu acum nu am bani nici de salarii, de unde să le dau? Gân­di­ţi-vă că oamenii din comisii au sa­la­rii mari, ca să nu existe tentaţii.

Aţi virat şi banii din televizări pentru sezonul în curs?
Pe toţi i-am dat. Am lichidat anul financiar. Şi am dat la cluburi la un curs bun, de 4,27 lei la euro.

Înţeleg că la Craiova nu s-au plătit nici salariile.
Atunci să intervină Procuratura, să vadă ce au făcut cu banii! Eu nu le doresc răul nici Craiovei, nici lui Mititelu. El a greşit când a vrut să păcălească pe toată lumea.

×