x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cupa României: Finală la înghesuială.

Cupa României: Finală la înghesuială.

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    19 Mai 2011   •   09:49

'Clasicul“ din Cupa se va disputa intr-o atmosfera intima, pe un stadion cu doar trei intrari, care nu are nici macar parcare. Ultima finala de Cupa a Romaniei disputata la Brasov a fost tot un Steaua – Dinamo, in 1989, dar pe stadionul Municipal, in prezenta a 35.000 de spectatori.

Steaua si Dinamo isi vor disputa saptamana viitoare, la Brasov, finala Cupei Romaniei, insa rivalitatea dintre cele doua nume mari ale fotbalului romanesc va trebui sa se reverse pe un stadion total depasit pentru un astfel de eveniment. Cu o capacitate de doar 8.500 de locuri, cu una dintre peluze aflata in reconstructie, arena din Brasov se pregateste sa gazduiasca o noua confruntare intre Steaua si Dinamo, cu trofeul pe masa, dupa aproape 22 de ani. In iulie 1989, Steaua invingea pe Dinamo cu 1-0, gratie unui gol fabulos marcat de Hagi, in finala de la Brasov, dar pe stadionul Municipal, cu casa inchisa, in prezenta a circa 35.000 de oameni.

O premiera total nefavorabila organizatorilor este aceea ca tocmai finala dintre cele mai iubite din Romania se va desfasura pe cel mai mic stadion de la Revolutia din 1989 si pana in prezent. Pana si ultimele acte din sezoanele 1991/1992 si 1993/1994 disputate pe arena din Regie au putut gazdui aproximativ 10.000 de spectatori. Ultima finala, cea de anul trecut, CFR Cluj – FC Vaslui (5-4, dupa lovituri de departajare) a fost desfasurata la Iasi, pe stadionul Emil Alexandrescu, in prezenta a circa 10.000 de oameni. In criza de spatiu, provocata de o arena cu doar 8.500 de locuri, in conditiile in care organizatorii sunt obligati sa pastreze o zona de siguranta, tampon, de macar 5% din capacitate, Steaua si Dinamo vor primi cate 30% din cele 8.075 de bilete tiparite pentru finala. Adica in jur de 2.400 de bilete pentru fiecare club, ce vor fi eliberate mai ceva ca la intrarea la NASA, pe tabele ce vor contine CNP-ul cumparatorilor. In paralel, FRF a rezervat 20% din numarul biletelor tiparite pentru spectatorii neutri, care vor fi scoase la vanzare incepand de vineri, in Brasov, iar alte 20% sunt rezervate pentru presa, sponsori si invitati.

Cum e la vecini
In tarile vecine Romaniei, finalele de Cupa s-a disputat sau urmeaza sa aiba loc pe arene cu o capacitate mult mai mare fata de stadionul Tineretului din Brasov. In Ungaria, marti, Kecskemet si Videoton au jucat pe stadionul Ferenc Puskas, din Budapesta, cu 69.000 de locuri. In Polonia, saptamana trecuta, Legia Varsovia si Lech Poznan s-au confruntat pe Zdzislawa Krzyszkowiaka, din Bydgoszcz, o arena de 21.000 de locuri. In Bulgaria, pe 25 mai, finala dintre TSKA Sofia si Slavia Sofia va fi gazduita de stadionul national din Sofia, Vasil Levski (44.000 de locuri). In Serbia, finala Vojvodina-Partizan s-a jucat pe Maracana (56.000 de locuri), iar in Cehia, Mlada-Sigma se joaca pe Eden din Praga (22.000 de locuri).

×