x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Federația forțează încheierea sezonului

Federația forțează încheierea sezonului

de Adi Munteanu    |    29 Apr 2020   •   10:48
Federația forțează încheierea sezonului

FRF a bătut în cuie programul finalului de sezon, cu convingerea că nimic nu se mai poate întâmpla. Astfel, echipele vor putea începe pregătirile pe 16 mai, imediat după ridicarea stării de urgență, și vor avea la dispoziție o lună. Apoi, de pe 15 iunie până pe 18 iulie să se desfășoare cele 8 etape rămase din play-off și semifinalele, și finala Cupei României. Ar fi un ritm de foc pentru aceste echipe, cu meciuri din trei în trei zile. Mai mulți antrenori și conducători de club s-au plâns de acest calendar, însă UEFA a stabilit data-limită pentru anunțarea echipelor care vor participa în sezonul viitor al cupelor europene.

 

Nerăbdători sau pesimiști, fie că vor, fie că nu vor, fotbaliștii Ligii 1 trebuie să se întoarcă pe teren pe 16 iunie, după doar o lună de pregătire. Cât de greu se vor acomoda după această vacanță forțată în izolare, în ce formă sportivă vor fi, rămâne de văzut. Însă se ridică și câteva probleme. Multe echipe divizionare au jucători străini care au părăsit România, iar întoarcerea lor în țară îi blochează automat două săptămâni în carantină. Dacă aceștia vor sosi în țară pe 15 mai, ei vor pierde două săptămâni de antrenamente cu echipa.

După o lună de pregătire,
direct în competiție

O altă situație la care federația nu a găsit nicio soluție este cea a meciurilor amicale de dinaintea startului competiției oficiale , pe 16 iunie. Gheoghe Hagi avertizează de câteva săptămâni că nu este normal ca înainte de un meci oficial să nu ai câteva meciuri amicale. „Nu ține argumentul că toate echipele sunt la fel, că pleacă cu egalitate de șanse, în sensul că niciuna nu are timp de amicale. Un meci amical este necesar la orice echipă, că e play-off, că e play-out”, a spus antrenorul Viitorului Constanța.

UEFA a mai îndulcit tonul

UEFA a cerut ligilor europene de fotbal să prezinte, până cel mai târziu pe 25 mai, planurile lor de reluare a sezonului, întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece Comitetul Executiv al UEFA se va reuni pe 27 mai și vrea să decidă, la acea dată, reluarea UEFA Champions League şi a Europa League. Aceste două competiții ar urma atunci să se încheie cel mai târziu în luna august.

Șefii forului european au anunțat că UEFA va arăta înţelegere faţă de ligile care nu vor putea da un răspuns clar din cauza deciziilor guvernamentale legate de coronavirus, și au recomandat ca federaţiile să ducă la capăt sezonul intern, nu să-l anuleze. „Dar este doar o preferință, nu o obligație”, se spune în comunicat. Totuși, campionatul Olandei a fost anulat, nu va fi desemnată o campioană şi nu vor exista echipe retrogradate şi promovate, această decizie fiind foarte criticată de mai multe cluburi. În contrast cu decizia olandezilor, federațiile din Germania, Italia și Anglia au anunțat că vor încheia campionatele pe teren.

×