x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Hagi: "Mă voi întoarce la Steaua, dar nu ştiu în ce postură"

Hagi: "Mă voi întoarce la Steaua, dar nu ştiu în ce postură"

de Florin Gongu    |    25 Oct 2010   •   00:00
Hagi: "Mă voi întoarce la Steaua, dar nu ştiu în ce postură"
Sursa foto: Florin Gongu/Jurnalul Naţional
● Corespondenţă de la Istanbul
Emoţionat, dar liniştit şi eliberat de orice stres. Aşa pare Hagi acum, în ciuda marii responsabilităţi pe care şi-a asumat-o o dată cu acceptarea postului de antrenor principal al echipei pe care o iubeşte foarte mult, Galatasaray Istanbul.

A rămas impresionat de numărul mare de ziarişti prezenţi vineri la conferinţa de prezentare. "Vă mulţumesc că aţi venit aşa mulţi, înseamnă că am reprezentat ceva pentru Turcia, atât ca jucător, cât şi ca antrenor", şi a ţinut să facă o baie de mulţime alături de cei circa 200 de fani prezenţi după gardul de la cantonamentul de la Floriya şi care au scandat întruna: "I love you Hagi!". "Vă daţi seama ce mult înseamnă Galatasaray pentru mine dacă am venit să semnez contractul chiar în ziua în care este şi ziua fiului meu. Am venit la o mare echipă, la un club european important. Este o mare onoare pentru mine să antrenez aici. Sper să fiu inspirat şi să fac mai bine decât prima oară", şi-a sintetizat "Regele" opţiunea. După care a trecut la treabă şi a condus primul antrenament cu noii săi elevi. Iar aseară a avut prima înfruntare, direct la un mare derby, Fenerbahce - Galatasaray, nu înainte de a-şi băga echipa în cantonament de sâmbătă de la prânz. Înainte de asta a acceptat să stea de vorbă cu presa românească şi să-şi dezvăluie câteva din planurile de viitor.


Analize pentru licenţă
Deocamdată, Gică Hagi locuieşte la hotelul de 5 stele Polat, una dintre proprietăţile boss-ului de la Galatasaray, situat pe malul Mării Marmara. El se va muta în 20 de zile în acelaşi apartament în care a locuit şi la primul său mandat şi care este situat tot pe malul mării. Altfel, la meciul de aseară, Bogdan Vintilă nu a apucat să stea pe bancă, pentru că
nu a apucat să-şi rezolve problema licenţei, sâmbătă, când a ajuns el la Istanbul, federaţia fiind închisă. În Turcia, şi licenţele antrenorilor se obţin destul de greu. Hagi a fost nevoit să-şi facă analizele la una dintre clinicile acreditate de federaţia turcă pentru a primi dreptul să antreneze. "De doi ani se roagă soţia de mine să-mi fac analizele şi uite că acum am fost obligat să mi le fac", a povestit amuzat "Regele" Hagi.


Gică, prima opţiune
În presa turcă s-a speculat foarte mult ca Gică Hagi ar fi fost a doua opţiune a başkanilor după demiterea lui Rijkard, prima fiind Fatih Terim. La ultimul meci cu olandezul pe bancă, şi pierdut pe teren propriu cu 2-4, fanii au scandat "Imperator Terim". Speriaţi de noi reacţii negative din partea suporterilor, conducătorii lui Galatasaray nu au făcut altceva decât să simuleze negocieri cu Fatih Terim, ei dorindu-l de fapt pe Gică Hagi, până la urmă o altă variantă agreată de suporteri. Lui Terim i s-a propus funcţia de antrenor, dar în nişte condiţii pe care să le refuze, astfel încât Hagi să aibă calea liberă spre a se întoarce la Istanbul. Contractul "Regelui" este de un an şi jumătate, adică perioada care a mai rămas din mandatul actualului preşedinte, Adnan Polat.


"Nu am nici un regret, chiar dacă am mai şi greşit"

● Jurnalul Naţional: Gică, de ce Galatasaray?

Gică Hagi: Totdeauna când mă cheamă Galatasaray, clubul unde am activat şapte ani, încerc să vin şi să ajut, să lucrez cu mare plăcere. Ştiu că e un moment mai greu acum, dar până la urmă vorbim de un club cu un potenţial bun. Totul s-a întâmplat repede. O să fie greu, aşa se întâmplă când iei echipe de pe drum.


● Cum a fost la primul antrenament?

Am apucat să fac cunoştinţă cu jucătorii. Am văzut şi lucruri bune, şi lucruri mai puţin bune. Trebuie să redau echipei plăcerea de a se antrena, să închegăm grupul, e foarte important vestiarul. Avem opt jucători străini şi şapte naţionalităţi.


● Nu ţi-e teamă de presiunea care se pune pe echipă?

Nu mai am presiunea din tinereţe, când doream să fiu sus. Acum o fac de plăcere, şi vreau să-mi construiesc o carieră de antrenor. Eu, unul, mă dedic sută la sută. Dar nu e mereu aşa cum ne propunem. Rijkaard, care e un antrenor mare, n-a reuşit la Galata. Del Bosque n-a reuşit la Beşiktaş, şi a ieşit apoi campion mondial. Ştiu că presiunea e foarte mare la Galata, nu e uşor să fii numărul unu. Personal, m-am bucurat că, după ce am plecat prima oară, echipa a luat campionatul. Înseamnă că Hagi a lucrat bine, că a lăsat un grup solid.


● Ce obiectiv ţi s-a cerut şi care ar fi obiectivele tale personale?

Acum poziţia echipei este una delicată, dar la Galatasaray nu se poate cere decât să să fii primul. Trebuie să ne mişcăm repede şi să recuperăm handicapul. Maximum ar fi să luăm campionatul şi să jucăm în cupele europene.
Îmi doresc să joc în Europa. În carieră am un singur joc, în Liga Campionilor, cu Steaua.


● Îţi pare rău că ai plecat atunci şi că nu ai mai stat pe bancă la mai multe meciuri, în Liga Campionilor?

Nu am nici un regret, chiar dacă în viaţă am luat uneori şi decizii greşite. Dar poate într-o zi mă voi întoarce de unde am plecat. Aşa simt, dar nu ştiu din ce postură.


● Vei fi un fel de manager la Galata?

Nu, doar antrenor principal la prima echipă, iar Tugay se va ocupa de echipa a doua. Îmi voi da acordul în privinţa jucătorilor care pleacă şi a celor care vor veni. Este prea devreme să vorbim acum de jucători români. Eu trebuie să apuc să-i cunosc bine pe cei care îi am şi abia apoi îmi voi face o părere. În staff-ul meu vor mai fi Bogdan Argeş Vintilă, un preparator fizic italian care a mai lucrat la Parma şi acum era la Neftci Baku, dar şi un scouter turc, care va urmări meciurile adversarilor.

×
Subiecte în articol: stiri