x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Marfa rămâne pe raft

Marfa rămâne pe raft

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    04 Apr 2011   •   12:56
Marfa rămâne pe raft
Sursa foto: /Intact Images

159762-cristi-preda-gsp-intactimages-cp-1063.jpgPrin reprezentanţii la licitaţia des­fă­şu­ra­tă ieri pentru achiziţionarea drep­turilor de televizare a meciurilor din următoarele trei ediţii ale Ligii 1, te­le­viziunile au sancţionat raportul ero­nat între calitatea produsului lici­tat şi preţul exorbitant cerut de LPF. Dintre cele nouă pachete scoase la li­ci­taţie, doar trei au fost licitate şi ad­ju­decate de către participanţi.

Con­sor­ţiul RCS&RDS a câştigat primul pa­chet, Romtelecom pe cel de-al doi­lea, iar Antena 1 pe ce de-al optulea, pentru celelalte pachete nelicitând ni­meni. RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1, prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plus TVA. Cel de-al doilea pachet a fost ad­ju­decat de Romtelecom, singura care a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plus TVA. Pa­che­tul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de 10.500.000 de euro plus TVA.

În total, LPF a în­ca­sat 36,6 milioane de euro plus TVA, adi­că foarte puţin faţă de cele 100 de mi­li­oane anticipate iniţial. Imediat du­pă încheierea licitaţiei, în loc să la­se capul în pământ şi să realizeze că nu puteau primi atâ­ţia bani pentru un campionat slab, re­pre­zentanţii clu­­burilor au declanşat răz­boiul cu te­le­­­vi­ziunile. Patronii şi pre­şedinţii clu­bu­­rilor care an de an se aco­peră de ru­şi­­ne în confruntările con­tinentale au în­­­ce­put să orăcăie. Una dintre „lovi­tu­­rile” pre­gătite de clu­buri, care, culmea, ar putea fi chiar un prim pas că­tre cu­ră­ţa­rea imaginii fot­balului au­toh­­ton, a fost dezvăluită de preşedin­te­le Timişoarei, Gheor­ghe Chi­vo­r­chian: „Am decis să pro­pu­­nem Adu­nării Generale a LPF or­ga­­n­izarea unei alte licitaţii, al cărei preţ de por­nire să fie cu 10% mai mare. Dacă te­le­­viziunile vor război, as­ta vor avea. Am ho­tărât ca nici un preşedinte de club de la Liga 1 să nu mai meargă la emi­­si­unile televi­za­te”. Pe aceeaşi linie a mers şi preşedin­te­le liderului la zi, Oţe­lul Galaţi, Ma­rius Stan: „Este ris­cul asu­mat de par­ti­cipanţi, dar vor avea par­te de surpri­ze mari pentru că se va schimba pa­ch­e­tul de sarcini şi sumele de pornire pot fi mai mari”.

Dumitru Dragomir: „Este un real succes!”
Imediat după finalul licitaţiei, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a părut afectat de modul în care s-au desfăşurat ostilităţile: „Mi-au tras-o! Au făcut blat împotriva noastră, dar staţi liniştiţi, cine râde la urmă, râde mai bine. Vom vedea ce se întâmplă cu restul pachetelor, probabil va fi o nouă li­ci­taţie”. La mai puţin de o oră, „Corleone” a vorbit ca despre o re­u­­şită. „E un succes real ce s-a întâmplat. Noi, pe trei pachete, am luat aproape 37 de milioane de euro, fără banii de la TVR, care va lua sigur pa­chetul 9.

Restul pachetelor rămân în custodia LPF. Pachetele nu sunt op­ţi­uni. Ei au numai două meciuri de opţiunea 1 pe tot anul. Noi nu ne gră­bim să vindem, iar înapoi cu preţul nu o să dăm niciodată. La anul, în ia­nuarie, s-ar putea să mai fie o licitaţie. Dacă Adunarea Generală se hotărăşte că nu trebuie să vindem acum, să nu se dea nici rezumate nimic, să vedeţi cum se vând aceste drepturi peste şase luni de zile. Televiziunile mor. Pierzi un pic ca să câştigi mult. Categoric vom câştiga mai mult decât ne-am propus. Vom face o Adunare Genrală şi nu vom mai face pachete se­­parate ca până acum. Vom face un pachet să vedem cum împart între ei­, că fără acordul ligii nu pot face înţelegeri. Ce dracu, domnule, cu noi se pun? Facem un nou caiet de sarcini, păi ce cred ei că noi suntem proştii ţă­rii? Dacă vindeam toate pachetele cu suma asta aveam o problemă, dar acum am vândut doar trei pachete.

Nu vom rămâne cu marfa nevândută, că nu suntem proşti, dacă eram proşti muream în Gara de Nord când am ple­­cat de acasă. Vindem opţiunile importante şi tot luăm banii pe care nu i-am luat acum”. Deşi este greu de crezut, dacă lucrurile vor rămâne aşa cum s-a stabilit în urma licitaţiei de ieri, din sezonul următor la TV ar ur­ma să fie transmise doar trei meciuri din cele nouă ale unei etape. Totuşi, mai mult ca sigur se va organiza o nouă licitaţie, pentru vânzarea celorlal­te pachete. „Nu ar fi o nenorocire dacă nu se transmit meciuri un an de zile. In­­discutabil, apoi preţul ar fi şi mai mare. Până la urmă poate e mai bine. Fa­cem o pau­ză un an de zile”, a comentat şi Adrian Porumboiu, patronul Vasluiului.

×
Subiecte în articol: liga 1 fotbal intern drepturi tv