x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Scandalul Craiova a ajuns subiect în The Guardian: "Imbecilitate, scandal, conspiraţie!"

Scandalul Craiova a ajuns subiect în The Guardian: "Imbecilitate, scandal, conspiraţie!"

18 Mai 2012   •   17:54
Scandalul Craiova a ajuns subiect în The Guardian: "Imbecilitate, scandal, conspiraţie!"

Jurnalistii de la cotidianul britanic The Guardian trateaza pe larg toate problemele cu care se confrunta fotbalul romanesc in prezent. Englezii lauda noul stadion, Arena Nationala, si scriu ca este un motiv de mandrie pentru noi, dar spun ca asta nu poate trage valul asupra a ceea ce se ascunde in fotbalul romanesc.

"National Arena este magnific. Laturi abrupte - cele mai abrupte in conformitate cu legislatia europeana, atmosfera este exceptionala, este aproape de centrul orasului si accesul se face rapid. Chiar daca au fost probleme de finantare, Romania are un stadion cu care se poate mandri. Stau in locurile rezervate presei si avem tot ce ne trebuie. Prize, televizoare si cabluri de internet peste tot. Nu mi-a venit sa cred ca este vorba despre acelasi oras pe care l-am vizitat acum 11 ani", scrie Jonathan Wilson in The Guardian.

"Stadion superb, fotbal murdar"

Ziaristul englez si-a adus aminte cum arata fostul stadion, "Lia Manoliu", la meciul din calificarile in grupele UEFA Champions League, Dinamo - Manchester. "Aici se construieste peste tot. Biserici vechi, blocuri si monumente sunt in curs de dezvoltare. Candva parea o ironie atunci cand Bucurestiul era considerat "Micul Paris", acum se poate vedea ca oamenii stiau despre ce vorbesc. Primul meci pe care l-am vazut la Bucuresti a fost Dinamo - Steaua, chiar pe stadionul gazdelor, care era o darapanatura. A fost haos atunci. Cativa ani mai tirziu imi amintesc ca am vazut Dinamo - Manchester pe Lia Manoliu. Atunci am fost ingrozit de ce cum arata arena si ca mi s-ar putea intampla ceva", a scris acelasi jurnalist.

"Universitatea Craiova a fost exclusa abuziv"

Englezii fac apoi referire la incidentul de la Finala Europa League, atunci cand doi suporteri ai Universitatii Craiova au intrat pe teren, si scriu despre "lucrurile necurate din fotbalul romanesc".

"Atmosfera si organizarea au fost incredibile. La inceputul meciului, doi suporteri ai Universitatii au intrat pe teren in semn de protest la ceea ce s-a intamplat cu echipa lor. Aceasta echipa este una dintre cele mai vechi si cele mai de succes din istoria fotbalului romanesc. A fost retrogradata, dar ce a urmat a fost din ce in ce mai rau. Se presupune ca echipa a refuzat sa incheie un acord cu fostul sau antrenor, Victor Piturca, si clubul a fost exclus din toate competitiile si fortat sa elibereze toti jucatorii. Nu trebuie sa fii teoretician sa iti dai seama ca a fost o conspiratie impotriva proprietarului clubului Universitatea, Adrian Mititelu. Dumitru Dragomir, presedintele Ligii, si Mircea Sandu, presedintele Federatiei au invocat niste cauze care nu par a fi reale. Federatia romana a decis interzicerea Craiovei si FIFA a pus la indoiala legitimitatea deciziei, dar FRF a ramas pasiva", au adaugat cei de la The Guardian.

Englezii citeaza Gazeta Sporturilor in cazul Timisoarei

The Guardian nu uita nici de cazul celor de la Poli Timisoara. "Un alt episod ciudat a fost retrogradarea celor de la Poli Timisoara. Acestia au fost retrogradati pentru ca nu au primit o licenta in conformitate cu articolele 46 si 47 din Regulamentul de licentiere. La fel au patit si Gloria Bistrita si Victoria Branesti. Ciudat a fost atunci cand cotidianul Gazeta Sporturilor a publicat o serie de stenograme din care reiese ca Mircea Sandu prezinta decizia ca o victorie impotriva patronului lui Poli, Marian Iancu. "I-am (injuratura) lui Iancu. Sunt mai puternic si i-am (injuratura) ca persoana", se arata in stenograma. Este usor sa iti dai seama ca Timisoara a fost victima unei razbunari a lui Mircea Sandu, Craiova a fost executata in mod abuzic pentru ca jucatorii ei sa devina liberi, iar alte cluburi au fost victime colaterale", a mai scris jurnalistul englez.

Jonathan Wilson considera dubios comportamentul lui Sandu si Dragomir, care au reusit sa il faca pe Adrian Mititelu sa pozeze in victima. Cei doi au spus despre Mititelu ca nu isi plateste jucatorii si antrenorii la timp si face foarte multe acuzatii fara dovezi. The Guardian este la curent cu tot ceea ce se intampla in fotbalul romanesc si de faptul ca Adunarea Generala a FRF a decis sa elimine echipa lui Mititelu, in timp ce a acordat Craiovei dreptul de a avea o echipa in Liga a II-a din sezonul urmator.

Cazurile "U Cluj - CFR" si "Unirea Urziceni" sint urmarite atent

The Guardian aminteste si de scandalul iscat cu o zi inaintea marii finale Europa League, la U Cluj - CFR, dar si despre situatia celor de la Unirea Urziceni, care au fost campioni in 2009, au invins-o pe Rangers cu 4-1 chiar pe Ibrox Park, iar apoi au fost dizolvati.

"Imbecilitate, scandal, conspiratie", sunt cuvintele cu care The Guardian incheie articolul. Ziaristii spun ca imaginea promitatoare si impresionanta a Stadionului National este umbrita in esenta de ceva putred ce se ascunde si sta in spatele fotbalului.

×