x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Toamnă de foc pentru Mirel Rădoi și Adi Mutu

Toamnă de foc pentru Mirel Rădoi și Adi Mutu

de Adi Munteanu    |    31 Iul 2020   •   16:59
Toamnă de foc pentru Mirel Rădoi și Adi Mutu

Deși nu s-a încheiat actualul sezon, ceasul competițiilor din toamnă a început numărătoarea inversă. Pe lângă programul Ligii 1, mai aglomerat decât cel de anul trecut prin mărirea numărului de echipe, și calendarul înghesuit de cele patru formații care vor participa în cupele europene, mai sunt programate și partide importante ale naționalelor României. Rădoi și Mutu vor debuta pe băncile selecționatelor de seniori și U21 în meciuri cruciale de calificare.

 

O lună a mai rămas până la debutul noilor antrenori la naționalele României. Primul va fi Mirel Rădoi, care va debuta direct într-un meci oficial, la Ploiești, în Liga Națiunilor cu naționala Irlandei de Nord, pe 4 septembrie. Apoi, după trei zile, vine al doilea meci, în deplasare, cu Austria. Dificultatea lui Rădoi este că va trebui să strecoare câteva zile de pregătire cu lotul naționalei mari într-un calendar extrem de aglomerat. Practic el va debuta „în orb”, cu un lot pe care nu a apucat nici măcar să-l strângă pentru o ședință tehnică. Este adevărat că Mirel Rădoi a studiat mult jucătorii selecționabili, dar asta s-a întâmplat înainte de pandemie. După perioada de înghețare a fotbalului nu s-au reluat toate competițiile. Campionatele din Franța, Olanda, Scoția și Belgia, unde sunt câțiva jucători români selecționabili, nu s-au mai reluat, astfel că Rădoi nu știe la ce nivel sunt fotbaliștii pe care-i avea în vedere. Dacă pe Ianis Hagi a mai avut ocazia să-l vadă la lucru în câteva meciuri amicale cu Glasgow Rangers, pe Răzvan Marin sau pe Ciprian Tătărușanu Rădoi nu a avut posibilitatea să-i studieze.

 

Greu de alcătuit un „11”

În această situație, selecționerul va trebui să se bazeze mai mult pe un nucleu de jucători din campionatul intern plus câțiva „stranieri” ca Nicușor Stanciu, Mitriță sau Ianis Hagi. În ceea ce privește portarul naționalei, acesta va fi tot Tătărușanu, care, chiar dacă nu joacă la Lyon, are experiența necesară. Rezerva lui „Tătă”, Ionuț Radu, are viitorul incert. El ar trebui să se întoarcă la Inter Milano, dar acolo va lustrui banca, deoarece pe Handanovici este greu să-l scoată cineva din poarta vicecampioanei Italiei. Poate își va găsi o echipă unde să fie împrumutat de Inter, dar unde să și joace, așa cum a fost până în iarnă, titular la Genoa în 50 de meciuri din Serie A. Din păcate pentru el, împrumutul la Parma nu i-a adus și titularizarea și nu a mai apărat din luna ianuarie.

 

Numele noi din lista lui Rădoi

Selecționerul și-a stabilit în linii mari un lot lărgit, incluzând și câțiva jucători-surpriză, pe care îi aduce mai mult pentru acomodarea cu atmosfera de la naționala mare. „Noii” selecționabili sunt Gabriel Iancu (Viitorul, golgheterul Ligii 1), Sergiu Buș (FCSB), Ionuț Panțîru (FCSB), Valentin Mihăilă (CSU Craiova), Florin Ștefan (Sepsi), Andrei Artean (Viitorul), Sergiu Hanca (MKS Cracovia. câștigător al Cupei Poloniei), Alexandru Mateiu (CSU Craiova), Alexandru Crețu (NK Maribor, vicecampion în Slovenia), Valentin Gheorghe (Astra) sau Darius Olaru (FCSB).

 

Opt meciuri grele într-o lună și jumătate

Prioritatea federației pare a fi calificarea la Europeanul de anul viitor, meciul cu Islanda, de pe 8 octombrie fiind un prim pas spre acest deziderat. O înfrângere la Reykjavik va încheia brusc campania pentru EURO, însă Mirel Rădoi este optimist că putem învinge în acest joc. Ar urma finala acestui baraj cu Ungaria sau Bulgaria peste patru zile, pe 12 octombrie.

Importante sunt însă și meciurile din Liga Națiunilor, pentru că o bună clasare în Grupa A ne poate asigura un traseu mai ușor pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din 2022 care va fi organizat în Qatar.

 

FCSB nu-și lasă vedetele la lot

Adrian Mutu are parte de prima surpriză neplăcută. Intenția lui de a strânge cei mai buni jucători eligibili pentru lotul naționalei mici s-a lovit de refuzul categoric al lui Gigi Becali, care a declarat că nu-i va lăsa pe Florinel Coman, Dennis Man și Olimpiu Moruțan, pentru că, în opinia lui, „e o convocare la distracție, care i-ar scoate din ritm și le-ar întrerupe pregătirea pentru cupele europene”.

Deși vestea i-a dezamăgit atât pe Mutu, cât și pe Răzvan Burleanu, FRF nu poate forța cluburile să-și lase jucătorii la lot. Un exemplu este și absența lui Răzvan Marin de la Europeanul U21 de anul trecut, deoarece clubul Ajax Amsterdam îl inclusese în programul de pregătire al echipei.

În aceste condiții, Adi Mutu trebuie să se descurce cu ce are la dispoziție. Acesta a convocat 23 de tineri jucători, mulți dintre ei fiind la prima convocare. Portari: David Duțu (Turris), Marian Aioani (Chindia), Mihai Popa (Rapid). Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal, Spania), Denis Haruț, Andrei Chindriș (ambii FC Botoșani), Virgil Ghiță (Viitorul), Alexandru Pașcanu (Voluntari), Constantin Dima (Astra), Mihai Velisar (Gaz Metan), Raul Opruț (Hermannstadt). Mijlocași: Marius Marin (Pisa, Italia), Vladimir Screciu (U Craiova), Vlad Dragomir (Perugia, Italia), Valentin Costache, Claudiu Petrila, Cătălin Itu (toți CFR Cluj), Andrei Ciobanu, Carlo Casap (ambii Viitorul), Alexandru Mățan (Voluntari), George Cîmpanu (Botoșani). Atacanți: Jovan Markovic (Clinceni), George Ganea (Viitorul).

 

Nici nu mă gândesc să-i las. Păi, de asta-mi arde mie acum? Păi ce? Nu știi cum joacă Man? Nu știi cum joacă Florinel Coman? Ce să caute ei acolo? E o convocare la mișto, la distracție, iar eu nu vreau distracție.

Gigi Becali, patron FCSB

 

FCSB a fost inițial de acord să îi lase pe jucători să participe la această acțiune, care nu durează decât 3 zile, pe 4, 5 și 6 august. Stafful are nevoie să se întâlnească cu acești jucători. Nu s-au întâlnit niciodată.

Răzvan Burleanu, președintele FRF

 

×