x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international 30 de ani de la cea mai mare tragedie din fotbalul britanic - Hillsborough, 96 de fani ai Liverpool, morţi pe stadion

30 de ani de la cea mai mare tragedie din fotbalul britanic - Hillsborough, 96 de fani ai Liverpool, morţi pe stadion

15 Apr 2019   •   11:37
30 de ani de la cea mai mare tragedie din fotbalul britanic - Hillsborough, 96 de fani ai Liverpool, morţi pe stadion

La 15 aprilie 1989 s-a produs dezastrul de pe stadionul Hillsborough, soldat cu moartea a 96 de persoane.
Tragedia s-a petrecut la un meci din semifinalele FA Cup dintre FC Liverpool şi Nottingham Forest FC, disputat pe teren neutru, la Sheffield, pe stadionul Hillsborough. Suporterilor echipei din Liverpool li s-a alocat tribuna Leppings Lane. Accesul spre aceasta era condiţionat de trecerea prin câteva turnichete, situate în afara stadionului. Din cauză că unele se defectaseră, mulţimea s-a aglomerat la cele care funcţionau. 
Pentru a rezolva situaţia, şeful de poliţie Ducknfield a cerut deschiderea unei porţi destinată ieşirii din stadion. Aceasta ducea către un tunel spre peluză, care şi aşa era deja plină. Astfel, oamenii care erau în peluză au rămas prinşi din trei părţi de gardurile de protecţie, iar din spatele lor, lumea nou-venită continua să intre în peluză, fără să cunoască situaţia deja existentă acolo. 
Cei ce stăteau în primele rânduri ale peluzei au început să se sufoce şi încercau să urce gardurile de protecţie şi să ajungă pe suprafaţa de joc. Însă din cauza proastei coordonări a poliţiei şi stewarzilor, care credeau că astea sunt acte de huliganism sportiv şi că suporterii vor să intre pe teren pentru a întrerupe meciul, poliţiştii i-au oprit. Ca urmare, inevitabilul s-a produs, iar în minutul şase al meciului, o barieră a peluzei s-a rupt şi oamenii din margine au început să cadă din peluză, unul peste altul. 
La locul tragediei au murit 93 de persoane. Alţi doi oameni au decedat, mai târziu, ca urmare a traumelor suferite. La patru ani de la tragedie, a murit şi ultima victimă, care în tot acest răstimp a fost în comă. Peste 700 de oameni s-au ales cu leziuni corporale. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hillsborough Sheffield liverpool