x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Antrenoarea Marta Karolyi acuză, în presa germană:”Se falsifică vârsta gimnastelor la competiţii”

Antrenoarea Marta Karolyi acuză, în presa germană:”Se falsifică vârsta gimnastelor la competiţii”

de Istvan Deak    |    09 Oct 2013   •   15:28
Antrenoarea Marta Karolyi acuză, în presa germană:”Se falsifică vârsta gimnastelor la competiţii”

La 40 de ani de la momentul în care au schimbat viitorul gimnasticii mondiale, soţii Marta şi Bela Karolyi continuă să scoată campioane pe bandă rulantă. Soţii Karolyi au cunoscut consacrarea mondială la începutul anilor 1970 în calitate de antrenori ai lotului de gimnastică feminină a României. Primul succes major a fost atins în anul 1973, la Skien, în Novergia, la cea de-a zecea ediţie a Campionatelor Europene de gimnastică feminină, când Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu au dus performanţa românească pe cele mai înalte culmi. La începutul anilor 1980, soţii Karolyi au rămas în Statele Unite ale Americii şi în prezent conduc de peste 30 de ani lotul de gimnastică feminină al SUA.

Acuzaţii la adresa Chinei

La Campionatele Mondiale de la Antwerpen, eleva Martei Karolyi, Simone Biles (SUA), a urcat pe prima treaptă a podiumului la individual compus. De doar câteva luni, ea primise acceptul forului mondial pentru a participa în premieră la o competiţie rezervată senioarelor, îndeplinind vârsta minimă de 16 ani. Cu această ocazie, Marta Karolyi a ţinut să transmită un mesaj, în speranţa că lucrurile se vor schimba în bine în gimnastica mondială. “Aceasta nu este o competiţie corectă pentru noi, americanii. Noi respectam regulile, dar unele ţări nu o fac. Concurăm împotriva unor gimnaste care nu îndeplinesc criteriul de vârstă”, a declarat Martha Karolyi pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Drama gimnasticii


Fără să nominalizeze sau să aducă dovezi, ea a dat de înţeles că este vorba despre reprezentantele Chinei, Chunsong Shan, ocupanta locului 6 la bârnă, şi Huidan Huang, locul 1 la paralele. “Având în vedere că un corp mic şi uşor este mult mai flexibil şi indicat unui asemenea sport, falsificarea vârstei gimnastelor este mereu tentantă”, adaugă jurnaliştii de la FAZ. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), Bruno Gandi, consideră problema vârstei ca fiind “cea mai mare dramă a acestui sport” şi una dintre cele mai importante chestiuni de rezolvat în al 5-lea mandat din fruntea gimnasticii. “Corpul este mult mai ascultător înaintea pubertăţii. Apoi, cu cât este o fată mai tânără, cu atât este mai ascultătoare, axată doar pe gimnastică şi performanţă”, explică acesta.

Recidivista China

Într-o discuţie privată cu jurnaliştii germani, Karolyi a mărturisit că Huidan Huang are o constituţie asemănătoare cu nepoata ei de 11 de ani. China nu ar fi la prima abatere de acest gen. Chinei i-a fost retrasă medalia de bronz pe echipe la Olimpiada de Vară de la Sydney (2000), tocmai pentru falsificarea vârstei gimnastelor. La Beijing, în 2008, patru gimnaste din lotul Chinei au fost din nou suspectate, fiindcă datele de pe paşapoarte nu corespundeau cu datele folosite la competiţii anterioare. Astfel de metode sunt foarte răspândite, în special în Asia.

Curiosul caz Hong Su Jong


Coreea de Nord a reuşit să fenteze vigilenţa federaţiei internaţionale timp de şase ani. Gimnasta Hong Su Jong a participat la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 cu anul naşterii 1985. În 2007 a devenit vicecampioană mondială cu anul naşterii 1986, iar în 2010 a participat la campionatele mondiale cu anul naşterii 1989. În consecinţă, după constatare, FIG a exclus Coreea de Nord din toate competiţiile timp de doi ani. Anul acesta la Antwerpen, Coreea de Nord s-a prezentat cu Hong Un Jong, sora geamănă a lui Hong Su Jong. Ea a obţinut medalia de bronz la sărituri cu anul naşterii 1989.

Apar şi dispar

“Pentru a primi licenţa de start, FIG impune paşapoarte sportive, însă acolo unde paşaportul poate fi falsificat, această metodă nu are sorţi de izbândă. Problema vârstei are două laturi. Nu doar înşelăciunea e periculoasă pentru acest sport, ci şi cariera extrem de scurtă a gimnastelor. Ea durează de obicei două sezoane. Campioanele olimpice de la individual compus din 2004 şi 2008 nu au mai participat la nici o competiţie de atunci. Gimnasta de 16 ani, Gabrielle Douglas, campioană olimpică la Londra (2012), a absentat la Mondialul din acest an. Lipsa figurilor marcante îi face pe sponsori să ocolească acest sport”, notează jurnaliştii germani.

Viitorul gimnasticii

“Cu ce figuri să ne facem reclamă, dacă fiecare an avem o altă campioană? Ce viitor are acest sport, dacă la 18 ani eşti considerat deja bătrân? Gimnastica nu mai are viitor”, spune preşedintele FIG, Bruno Gandi. “Generaţia viitoare este secretul succesului nostru”, susţine Marta Karolyi. O misiune facilă, dacă luăm în considerare miile de cluburi de gimnastică din SUA. “Mi-e teamă mai mult de doamna antrenoare Marta Karolyi, decât de arbitrii de la masă”, a declarat imediat după triumf noua campioană mondială, Simone Biles. “Suntem întotdeauna capabili să înlocuim un nume cu altul care face gimnastica la fel de bine”, a comentat Martha Karolyi. “Regimul de antrenament al antrenoarei fugite în 1981 din România este considerat deosebit de dur. Gimnastele experimentate sunt selecţionate doar în caz de urgenţă”, completează jurnaliştii germani. Acest lucru s-ar putea schimba dacă FIG va adopta iniţiativa preşedintelui Gandi: vârsta minimă de participare la competiţiile de seniori să fie 18 ani. “O iniţiativă complet greşită”, a încheiat Marta Karolyi.

×