x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Berea şi colanţii în culorile drapelului iranian provoacă scandal în ţara islamică

Berea şi colanţii în culorile drapelului iranian provoacă scandal în ţara islamică

de Agerpres    |    13 Iun 2014   •   17:11
Berea şi colanţii în culorile drapelului iranian provoacă scandal în ţara islamică

Iranienii care vor să-şi susţină echipa de fotbal în timpul Campionatului Mondial din Brazilia au de acum posibilitatea să-şi cumpere colanţi pe care este imprimat drapelul iranian, la un preţ rezonabil, de circa 3 euro. Această ţinută îndrăzneaţă a făcut mare vâlvă pe internet, la fel ca şi campania de publicitate pentru marca de bere germană Gaffel Kolsh, care a imprimat drapelele echipelor participante pe etichete şi pe capacele sticlelor, informează, într-un blog afiliat, cotidianul francez Le Monde.

Conservatorilor iranieni nu le-a plăcut deloc să-şi vadă drapelul naţional pe o băutură alcoolică, consumul de alcool fiind interzis de islam.

"Aceasta este o insultă la adresa drapelului Republicii Islamice şi a numelui lui Allah (scris în mijlocul drapelului iranian)", a declarat deputatul conservator Hamid Rasaie, într-un interviu acordat agenţiei semioficiale FARS, joi 12 iunie. Potrivit deputatului, Ambasada Iranului în Brazilia, precum şi Federaţia Iraniană de Fotbal, ar fi trebuit să se opună acestei iniţiative.

Potrivit Le Monde, criticile lui Hamid Rasaie la adresa autorităţilor iraniene sunt cu atât mai interesante cu cât acesta a cerut să plece în Brazilia, pentru a 'supraveghea' echipa naţională.

Scrisoarea în care Rasaie cerea ca toate cheltuielile deplasării sale să fie asumate de stat a ajuns pe internet, stârnind ironii şi atitudini reprobatoare. În final, edilul a fost nevoit să renunţe la acest proiect al său, invocând 'motive personale'. Preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, le-ar fi sugerat deputaţilor care doresc să se ducă în Brazilia să o facă 'cu mijloace proprii'.

În locul lui Hamid Rasaie, în Brazilia s-a deplasat Hossein Azin, şeful Comisiei pentru cultură din cadrul parlamentului iranian. Misiunea sa este 'să supravegheze atitudinile echipei naţionale şi ale tuturor artiştilor care o însoţesc la Campionatul Mondial de Fotbal'. 'Trebuie să urmărim să nu existe niciun comportament contrar tradiţiilor islamice', a explicat Azin. 


×
Subiecte în articol: iran CM brazilia