x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Joseph Blatter: "Sunt curat şi FIFA nu este coruptă"

Joseph Blatter: "Sunt curat şi FIFA nu este coruptă"

25 Aug 2015   •   10:25
Joseph Blatter: "Sunt curat şi FIFA nu este coruptă"

"Sunt curat şi FIFA nu este coruptă", a afirmat cu fermitate Joseph Blatter, preşedintele demisionar al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, implicată într-un enorm scandal de corupţie care s-a soldat cu arestarea mai multor responsabili ai forului internaţional la solicitarea justiţiei americane, informează AFP.

"Ştiu ce am făcut şi ce nu. Am propria mea conştiinţă şi ştiu că sunt un om onest. Sunt curat. Nu sunt deloc neliniştit", a declarat Joseph Blatter, preşedinte al FIFA din 1998 şi reales în luna mai pentru un al cincilea mandat înainte de a-şi anunţa demisia.

"Mi-am înaintat demisia pentru că am vrut să protejez FIFA. Pe mine mă protejez singur. Sunt suficient de puternic pentru asta. Instituţia nu este coruptă. Nu există corupţie în fotbal. Există doar la nivel individual, dar nu corupţie generalizată şi organizată", a adăugat Blatter, în vârstă de 79 de ani.

14 persoane, foşti responsabili ai FIFA sau ai unor societăţi de marketing care au cumpărat drepturi TV de la Cupele Mondiale, au fost puşi sub acuzare la New York. Conform justiţiei americane, ei au acceptat să dea mită în valoare de 110 milioane dolari, prin intermediul unei entităţi cunoscute sub numele Datisa, pentru a obţine de la CONCACAF (Confederaţia Americii de Nord, Americii Centrale şi Caraibelor) şi CONMEBOL (Confederaţia sud-americană) drepturile exclusive pentru trei ediţii ale competiţiei Copa America (2015, 2019 şi 2023), precum şi pentru ediţia Centenarului din 2016. Cel puţin 40 de milioane ar fi fost deja plătite, conform aceleiaşi surse.

Şapte responsabili, între care Jeffrey Webb, fost vicepreşedinte şi membru al Comitetului Executiv al FIFA, figurează printre cele 14 persoane inculpate de justiţia americană.

Revenind la reformele solicitate de principalii sponsori ai FIFA, Joseph Blatter şi-a exprimat mirarea: "Noi am demarat reformele noastre în 2011. De aceea nu înţeleg de ce media afirmă că FIFA este coruptă. Pe teren nu este uşor să controlezi toţi jucătorii. Dar cine poate controla direct 300 de milioane de persoane, 1,6 miliarde indirect? Este imposibil", a subliniat Blatter.

Comisia de reforme a FIFA, a cărei creare a fost anunţată în luna iulie de Sepp Blatter, se va reuni pentru prima oară pe 2 şi 3 septembrie la Berna. Congresul extraordinar de alegeri, ce va desemna noul preşedinte al instanţei mondiale, va avea loc pe 26 februarie 2016.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: sep blatter fifa joseph blatter