x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Brazilia - Coreea de Nord 2-1: Rooney cu ochi oblici

Brazilia - Coreea de Nord 2-1: Rooney cu ochi oblici

de Vlad Ionescu    |    16 Iun 2010   •   00:00
Brazilia - Coreea de Nord 2-1: Rooney cu ochi oblici
Sursa foto: /Reuters

Evoluţia curajoasă a echipei Coreii de Nord în meciul cu Brazilia, chiar dacă aceasta a părăsit terenul învinsă, a stârnit un val de emoţie greu de descris nu doar în ţara condusă cu mână forte de Kim Jong Il, ci şi în Coreea de Sud sau în Japonia, unde există o comunitate coreeană puternică.

Fotbaliştii nord-coreeni au impresionat nu doar pe teren, ci şi în momentul intonării imnului naţional, pe care întreaga echipă l-a cântat cu patos, memorabilă fiind imaginea atacantului Jong Tae Se care, transfigurat parcă de emoţie, nu şi-a putut stăpâni hohotele de plâns. Povestea atacantului în vârstă de 26 de ani, căruia compatrioţii îi spun "Wayne Rooney al Coreii de Nord", deşi prin felul său nonconformist de a fi seamănă mai mult cu David Beckham, este una aparte. S-a născut şi a crescut în Japonia, din tată sud-coreean şi mamă nord-coreeană. Joacă la echipa niponă Kawasaki Frontale, fiind unul dintre cei doar trei fotbalişti din lot care evoluează în afara graniţelor ţării sale.

Nu a trăit niciodată în Coreea de Nord şi nici nu are de gând să o facă. Shin Mu Koeng, biograful său oficial, îl descrie astfel: "Este japonez, dar nu este un japonez, este coreean, dar evoluează pentru echipa naţională a Coreii de Nord, este un naţionalist nord-coreean, dar trăieşte în Japonia. Toate lucrurile astea sunt greu de înţeles de oameni". Cum se vede Jong Tae Se pe sine însuşi peste cinci ani? Conducând o maşină demnă de un star rap, cu o cântăreaţă pop de genul fetelor de la Wondergirls - versiunea sud-coreeană a celebrei trupe Spice Girls - la braţ şi neapărat la un club mare din Europa.
Până atunci, fanii speră ca idolul lor să-l întreacă pe Pak Doo Ik, poate cel mai bun fotbalist al Coreii de Nord, cel care a marcat golul istoric ce a eliminat Italia la Cupa Mondială din 1966.


Suporterii au fost aleşi pe sprânceană de guvernul comunist
Pentru o ţară în care cetăţenilor nu li se permite să călătorească în străinătate, prezenţa în tribunele stadionului din Johannesburg a aproximativ 300 de suporteri nord-coreeni a avut darul să surprindă. Aceştia au fost recrutaţi de guvernul de la Phenian şi nu se cunoşteau între ei înainte de a pleca în Africa de Sud. Îmbrăcaţi corect, în culorile echipei naţionale, fanii şi-au făcut simţită prezenţa în timpul intonării imnului, dar pe parcursul meciului au fost destul de pasivi, manifestându-se doar când erau îndemnaţi de o persoană aflată în faţa lor, care părea a fi dirijorul galeriei. Unul dintre suporteri, Kim Yong Chon, i-a mărturisit unui jurnalist de la Los Angeles Times că întregul grup va rămâne în Africa de Sud până când echipa Coreii de Nord va fi eliminată din competiţie. El s-a declarat a fi şi suporter al echipei Coreii de Sud, pe care însă nu o va putea vedea la lucru. "Inimile noastre sunt şi cu ei, dar nu avem bilete să mergem la meciurile lor", a spus Kim.

Pentru livetext daţi click aici

×
Subiecte în articol: cm2010