x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international CM 2006/ Zidane...Henry...Berlin

CM 2006/ Zidane...Henry...Berlin

de Dragos Stoica    |    07 Iul 2006   •   00:00
CM 2006/ Zidane...Henry...Berlin

Vechea garda franceza a mai dat o palma masei de specialisti care s-a grabit sa-i cante prohodul.

  • M. Raducanu - Zidane, peste toti
    Corespondenta din Frankfurt
    Vechea garda franceza a mai dat o palma masei de specialisti care s-a grabit sa-i cante prohodul. Condusa imperial de Zinedine Zidane si beneficiind de o zvacnire decisiva a felinei Henry, trupa lui Raymond Domenech s-a calificat in finala de la Berlin.

    Ultima partida gazduita de spectaculoasa Allianz Arena a coincis cu o noua misiune dusa la bun sfarsit de catre luptatorii lui Domenech, plus genialii Zidane si Henry. Italia si Franta se vor intalni in cea de-a doua finala a unei competitii majore. In ultimul act al Euro 2000, francezii s-au impus cu 2-1, dupa un gol de aur si un meci dramatic, in care italienii au condus pana in minutul 89. Se poate spune ca finala CM 2006 a inceput deja pentru suporteri. Un bilet la negru se vindea ieri la incredibilul pret de 1.500 de euro.

    DIFERENTA. Numitorul comun al inceputului de meci, dar si al parcursului celor doua echipe la turneul final, a fost prudenta. Numai ca, in timp ce portughezii sufereau din cauza apatiei lui Deco, francezii au preluat fraiele confruntarii gratie poftei de joc a omului lor determinant, Zinedine Zidane. Era clar ca, intr-un joc in general inchis, diferenta urma sa fie facuta de o zvacnire, o greseala sau o executie speciala. Aceasta a venit in minutul 33, cand Thierry Henry l-a intors in careu pe Ricardo Carvalho, iar stoperul lusitanilor nu l-a putut opri decat punandu-i piedica in interiorul careului. Arbitrul Larrionda a dictat penalty si, fara sa stea pe ganduri, starul lui Arsenal i-a inmanat balonul liderului spiritual, Zidane. Acesta a transformat cu precizie, nelasandu-i nici o sansa specialistului Ricardo, desi portarul portughez ghicise locul executiei.

    RESPECT. Pana la final, Franta a inchis judicios culoarele in fata portii lui Barthez, iar Thuram si Gallas au maturat fara prea mari probleme centrarile aruncate la disperare de Figo sau Cristiano Ronaldo. Figura centrala a meciului si a nationalei franceze, Zinedine Zidane, a fost si subiectul principal in presa germana de ieri. Majoritatea ziarelor il elogiaza pe decarul francez. "Jos palaria in fata lui Zizou! Zinedine Zidane, vrajitorul, magicianul, a dus Franta in finala Cupei Mondiale. Ce final de cariera grandios! La Berlin va fi ultima aparitie a lui «Monsieur Zidane» pe scena fotbalului international. Este coroana monumentului unui mare jucator", a scris Berliner Kurier. Bild il numeste pe Zidane "Zeul fotbalului" si adauga ca "fotbalul va fi mai sarac dupa finala Cupei Mondiale, ultimul meci al lui Zidane". "Dupa o criza de identitate in meciurile din grupa, Zidane si-a regasit rolul de sef de orchestra. Este adevarat, cu Portugalia Zizou n-a fost la fel de impresionant ca in sfertul de finala cu Brazilia, dar simpla sa prezenta pe teren si simtul sau tactic au facut diferenta, in comparatie cu prestatia portughezului Deco", noteaza Tagesspiegel.

    REALITATE
    "Franta a meritat victoria, nu am fost eliminati de o echipa oarecare. Suntem o tara mica si oricum era dificil sa ajungem si pana aici. Trebuie ca jucatorii sa se debaraseze de tristetea pe care o simt acum. Ei visau, dar acum trebuie sa revina la munca"
    Luiz Felipe Scolari
    selectioner Portugalia
    OBIECTIV
    "Suntem mandri ca am ajuns in finala, dar obiectivul nostru nu va putea fi indeplinit decat la 9 iulie. Portugalia a reusit sa ne faca sa suferim. A fost adversarul care ne-a pus cele mai multe probleme pana acum. Nu ne gandim la finala ca la ultimul meci al lui Zidane. Nu e un jubileu, e finala!" Raymond Domenech selectioner Franta
    DIFICULTATE
    "Presiunea asupra mea in momentul executarii penalty-ului a fost mare. Dar era o presiune pozitiva. Cu Italia va fi foarte, foarte, foarte dificil. Deviza noastra va fi: «Trebuie sa murim impreuna». Daca vom castiga titlul, il vom dedica acelora care au crezut in noi de la bun inceput"
    Zinedine Zidane
    mijlocas Franta

    Locotenentul perfect


    PENALTY. Faza in care Henry l-a pacalit pe Ricardo Carvalho
    Thierry Henry a fost omul care, alaturi de Zidane, a contribuit decisiv la victoria Frantei. Atacantul lui Arsenal a scos penalty-ul din care Zizou a marcat unicul gol al meciului cu Portugalia. "Am luptat ca niste lei si ne-am aparat perfect. Am jucat foarte bine. Oamenii spuneau ca suntem prea batrani. Dar de la bun inceput nu am ascultat criticile si ne-am vazut de jocul nostru", a spus Henry dupa meciul cu lusitanii. Despre finala cu Italia, atacantul francez crede in sansa "cocosilor", dar este constient ca nu va fi usor deloc: "Va fi foarte greu, dar putem sa invingem. Vom reusi asta daca vom fi in continuare o echipa, asa cum am fost pana acum. Pe mine nu ma intereseaza sa ies in evidenta singur. Toata echipa trebuie sa fie in prim-plan".
  • ×
    Subiecte în articol: finala zidane mondial 2006 zinedine zidane