x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa de aur a Mondialului rămâne în proprietatea FIFA. (Aproape) totul despre Campionatul Mondial de Fotbal 2014

Cupa de aur a Mondialului rămâne în proprietatea FIFA. (Aproape) totul despre Campionatul Mondial de Fotbal 2014

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    13 Iul 2014   •   18:13
Cupa de aur a Mondialului rămâne în proprietatea FIFA. (Aproape) totul despre Campionatul Mondial de Fotbal 2014

O lună de nebunie curată, de nopţi dormite parţial sau chiar deloc, de fotbal uluitor sau dezamăgitor, o naţiune întreagă umilită, o şefă de stat, Dilma Roussef, care, după înfrângerea Braziliei, a lăsat loc diplomaţiei în tribune, afirmând că în finală nu ţine nici cu Argentina, nici cu Germania, muşcături (la propriu), înţepături (verbale), recorduri, golgeteri, momente de neuitat, cam asta a fost în “luna fotbalului” oferită de Campionatul Mondial ediţia 2014.

Echipa ideală

Agenţia France-Presse a întocmit echipa ideală a Cupei Mondiale 2014 din Brazilia, în care se regăsesc 6 jucători de la Germania şi 3 de la Argentina, înaintea finalei dintre cele două naţiuni care are loc duminică pe Maracana, la Rio de Janeiro. Iată echipa ideală a CM 2014 în viziunea jurnaliştilor sportivi de la AFP: Manuel Neuer (Germania) - Philipp Lahm (Germania), Ezequiel Garay (Argentina), Mats Hummels (Germania), Benedikt Howeddes (Germania) - Toni Kroos (Germania), Javier Mascherano (Argentina), James Rodriguez (Columbia) - Thomas Muller (Germania), Lionel Messi (Argentina), Arjen Robben (Olanda).
Selecţioner: Joachim Loew (Germania)

Matthaeus, dezamăgit de Brazilia
Fostul fotbalist german Lothar Matthaeus, cu 150 de selecţii, campion mondial în 1990 şi vicecampion mondial în 1986, este de părere că Brazilia nu a făcut niciun meci bun la Mondialul 2014 şi s-a arătat intrigat că jucătorii brazilieni obişnuiesc să plângă atât de des!
''Nu înţeleg de ce un fotbalist plânge. Brazilienii plâng mereu. La imn, plâng; elimină Chile, plâng; pierd cu Germania, plâng. Trebuie să arate că sunt bărbaţi, că sunt puternici. Niciodată nu am văzut ceva atât de dezastruos ca limbajul corpului la această echipă'', a comentat fostul internaţional german pentru Le Journal du Dimanche. Matthaeus, 53 ani, fost selecţioner al Ungariei şi Bulgariei, s-a arătat foarte critic la adresa prestaţiei Braziliei, care “nu a impresionat în niciun joc''.

Olanda, selecţionata care a utilizat 23 de jucători

Olanda, medaliată cu bronz la Mondialul 2014, a devenit prima selecţionată din istoria Cupelor Mondiale care a utilizat 23 de jucători, după ce selecţionerul Louis van Gaal l-a trimis în teren pentru ultimele minute pe portarul Michel Vorm în meciul cu Brazilia (3-0), din finala mică disputată sâmbătă la Brasilia. Vorm, 30 ani, legitimat la Swansea, a fost ultimul jucător debutant pentru Olanda, când l-a înlocuit pe titularul Jasper Cillessen în minutul 93, la scorul de 3-0. Olanda este prima selecţionată care a utilizat 23 de jucători, de la Cupa Mondială 2002 din Coreea de Sud şi Japonia, când s-a decis ca loturile să cuprindă acest număr de jucători. Doar alte 3 selecţionate au utilizat toţi jucătorii anterior CM 2002, când loturile cuprindeau 22 de fotbalişti: Franţa - la CM 1978 din Argentina; Grecia şi Rusia la CM 1994 din SUA.
În finala mică, Olanda a învins Brazilia cu 3-0 prin golurile marcate de Robin van Persie (3 - penalty), Daley Blind (17) şi Georginio Wijnaldum (90+1).

Soarta lui Scolari, în mâinile Confederaţiei braziliene de fotbal

Luiz Felipe Scolari, selecţionerul Braziliei, a declarat după al doilea eşec consecutiv la Cupa Mondială 2014, în finala mică cu Olanda (0-3), că această generaţie nu trebuie blamată şi că soarta scaunului său va fi decisă de Confederaţia braziliană de fotbal. ''Această generaţie trebuie văzută ca o generaţie care începe pregătirea pentru CM 2018 ca una dintre primele 4 echipe ale lumii. Ce simt? Mă simt trist, dar le spun fanilor că orice lider, sau orice conducător al unui grup sau naţiuni, dacă nu transmite optimism, atunci nu se mai poate face nimic. Trebuie să împingem echipa înainte, să fim optimişti. Asta trebuie să facem dacă vrem să reuşim. Este o competiţie cu echipe foarte bune şi la un moment sau altul, este întotdeauna posibil să pierzi. Dar chiar şi aşa, eu îmi amintesc că într-un an şi jumătate noi am câştigat Cupa Confederaţiilor şi am terminat printre primele 4 echipe ale lumii. Nu are nimic de a face cu antrenorul. Avem o echipă încă tânără. O echipă care a încasat 7 goluri şi în meciul următor a luat gol în primele minute. Nu are de ce să fie acuzată. Chiar şi aşa, echipa a jucat bine, s-a bătut, şi-a creat şanse'', a declarat Scolari după finala mică de la Brasilia.

Scolari nu intenţionează să demisioneze şi aşteaptă decizia Confederaţiei braziliene de fotbal:''Preşedintele va trebui să decidă. Îi vom transmite un raport final şi el va analiza ce trebuie făcut. De la început a fost prevăzut că soarta postului meu este în mâinile preşedintelui Confederaţiei braziliene, fie că vom câştiga, fie că nu. Şi asta voi face, iar în acelaşi timp va primi raportul comisiei tehnice. El are capacitatea de a decide ce se va întâmpla''. Scolari a dus Brazilia la a 5-a coroană mondială în 2002, iar în 2006 cu Portugalia s-a clasat pe locul 4, la fel acum, din nou, cu Brazilia la CM 2014. Meciul de pe ''Maracana'' va fi ultimul pentru o legendă a Cupei Mondiale, Miroslav Klose (36 ani), care a devenit în semifinale golgheterul all-time al competiţiei, cu 16 goluri.

Cu buza umflată

Cupa de aur, trofeul Mondialului 2014 din Brazilia, nu va mai intra în posesia definitivă a niciunei naţiuni, conform noului regulament al FIFA, contrar celui din trecut care a permis actualei ţări gazdă să-l adjudece definitiv în 1970, după al 3-lea succes mondial, se arată într-un comentariu al AFP. Trofeul precedent, Cupa Jules-Rimet, a devenit proprietatea exclusivă a Braziliei după al 3-lea său succes în CM 1970 din Mexic, dar după acea ediţie trofeul mondial nu mai poate intra în posesia unei ţări. Actuala cupă cu o înălţime de 36,8 cm, lucrată din aur de 18 carate, are o greutate de 3,175 kg şi are gravate numele învingătoarelor începând cu 1974. La finala CM 2014, trofeul va fi prezentat publicului înaintea meciului Germania-Argentina, ce va avea loc duminică pe Maracana, de către fundaşul spaniol Carles Puyol, căpitanul Spaniei, campioana mondială din 2010, şi de manechinul brazilian Gisele Bundchen. După acest moment, cupa va fi înmânată învingătoarei de către Joseph Blatter, preşedintele FIFA, şi de Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei. Precedentul trofeu a avut o viaţă agitată. În timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, cupa a fost ascunsă într-o cutie de pantofi, sub patul vicepreşedintelui FIFA de atunci, italianul Ottorino Barassi. În 1996, trofeul a dispărut dintr-o expoziţie şi a fost regăsit de un câine, ''Pickles'', ascuns sub un arbor.
Cupa a fost furată din nou în 1983, la Rio, şi nu a mai fost recuperată, din cauză că probabil a fost topită. Confederaţia braziliană a obţinut atunci dreptul să fabrice o replică.

Politică şi fotbal

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, consideră că este imposibil să asiste la finala Campionatului Mondial de fotbal care se va desfăşura la Rio de Janeiro, “ţinând cont de situaţia prezentă astăzi în Ucraina”. Şeful statului ucrainean a exclus astfel o eventuală întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în plină criză între ţările lor, în timp ce Kievul acuză Moscova că sprijină rebeliunea prorusă din estul Ucrainei. Dilma Rousseff a declarat vineri că, în calitate de şefă a statului amfitrion al Campionatului Mondial de Fotbal, se vede obligată să fie ''fair play'', motiv pentru care nu va ţine nici cu Argentina, nici cu Germania, care aveau de disputat finala. Şefa statului brazilian va asista la meciul de pe stadionul Maracaná împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi cu alţi zece şefi de stat. Rousseff a explicat totodată că şefa statului argentinian, Cristina Fernández, i-a scris “o scrisoare plină de atenţie” în care şi-a cerut scuze că nu poate veni să vadă finala, deoarece suferă de o faringo-laringită acută severă. Doamna Merkel şi preşedintele german Joachim Gauck vor asista împreună la finală la Rio de Janeiro. Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească duminică, în Brazilia, cu ocazia finalei Campionatului Mondial de fotbal, a anunţat joi Iuri Uşakov, consilierul şefului statului rus pe probleme de politică externă. La ceremonia de închidere a CM 2014, preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, va preda ştafeta organizării viitorului campionat din 2018 omologului său rus Vladimir Putin.

Chinezii, “euforici” la volan, din cauza CM

Peste 30.000 de şoferi chinezi au fost interceptaţi în trafic cu valori ridicate de alcoolemie, în urma controalelor speciale pe care poliţia din această ţară asiatică le-a demarat din data de 13 iunie, când a început Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. Din cauza diferenţei de fus orar, majoritatea partidelor de la CM 2014 sunt difuzate dis-de-dimineaţă în China, iar din acest motiv mulţi iubitori ai fotbalului preferă să urmărească meciurile în barurile şi restaurantele care, pe durata campionatului de fotbal, au amplasat ecrane gigant, iar unii dintre fani se întorc acasă beţi, fapt ce a determinat poliţia din China să lanseze această campanie de trafic.

Bilete la negru pentru finală

Biletele pentru marea finală a Cupei Mondială de fotbal, ediţia 2014, în care se vor întâlni duminică seara echipele Argentinei şi Germaniei, s-au epuizat de mult, însă suporterii care nu au intrat oficial în posesia preţioaselor tichete, le mai pot obţine acum de pe piaţa neagră, la preţuri care ajung până la 5.000 de dolari (3.700 euro). Cele peste 50.000 de bilete pentru finala Mondialului brazilian au fost puse în vânzare de FIFA în luna februarie a acestui an, pe pagina sa oficială, la preţuri cuprinse între 320 şi 720 de euro, epuizându-se în doar câteva ore, în ciuda costurilor destul de ridicate. Majoritatea cumpărătorilor, în jur de 60 la sută, au fost brazilieni, care sperau să vadă naţionala ţării lor disputând şi câştigând finala “istorică” de pe Maracana.

×