x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Fostul președinte al Federației peruene de fotbal, achitat de justiția americană

Fostul președinte al Federației peruene de fotbal, achitat de justiția americană

27 Dec 2017   •   12:00
Fostul președinte al Federației peruene de fotbal, achitat de justiția americană

Manuel Burga, fostul preşedinte al Federaţiei peruane de fotbal, judecat pentru corupţie, alături de alţi foşti conducători ai fotbalului din America de Sud, a fost achitat marţi de justiţia din Statele Unite, informează AFP. 

Vineri, juriul tribunalului federal din Brooklyn i-a găsit vinovaţi pe alţi doi acuzaţi în cadrul acestui proces: fostul preşedinte al Federaţiei braziliene de fotbal, Jose Maria Marin, şi fostul preşedinte al Federaţiei paraguayene şi al Confederaţiei sud-americane (CONMEBOL), Juan Angel Napout. 

Spre deosebire de ceilalţi doi acuzaţi, Manuel Burga (60 ani) a fost judecat doar pentru conspiraţie, acuzarea afirmând că acesta nu a primit niciodată banii care îi erau destinaţi. 

''Nu a existat nicio probă că ar fi primit bani. De fapt, acuzarea nici măcar nu a pretins că a fost cazul. Juriul a luat decizia bună", a declarat avocatul lui Burga, Burge Udolf, contactat telefonic de AFP. 

Manuel Burga a anunţat că se întoarce acasă, la Lima, "fără niciun sentiment de răzbunare sau revanşă", propunându-şi să privească "doar către viitor" de acum înainte. 

În schimb, Jose Maria Marin (85 ani) a fost găsit vinovat în şase dintre cele şapte capete de acuzare pentru care este judecat, iar Juan Angel Napout (59 ani) în trei dintre cele cinci acuzaţii care îl visează. 

Pedepsele acestora urmează să fie pronunţate de judecătorul federal Pamela Chen, cei doi riscând să stea în spatele gratiilor până la 20 de ani pentru fiecare dintre capetele de acuzare la care au fost găsiţi vinovaţi. 

"Ei au fost aduşi în faţa justiţiei, la fel ca toţi cei care au fost găsiţi vinovaţi de coruperea unui sport iubit peste tot în lume şi vor fi pedepsiţi pentru activităţile lor criminale", a afirmat marţi procuroarea Bridget Rohde. 

Scandalul "FIFAgate" a izbucnit în mai 2015, după arestarea, la Zurich, a şapte înalţi responsabili ai fotbalului, cu ocazia congresului Federaţiei internaţionale de fotbal, provocând demisia preşedintelui de atunci al FIFA, Sepp Blatter. 

În total, justiţia americană a inculpat 42 de responsabili ai fotbalului mondial, în special din America de Sud, dar şi din Statele Unite, aşa cum a fost cazul lui Chuck Blazer, fostul secretar general al Confederaţiei din America de Sud, Centrală şi Caraibe (CONCACAF), care a decedat în luna iulie, după ce a oferit informaţii preţioase Biroului Federal de Investigaţii (FBI). 

Conform Departamentului american de Justiţie, persoane şi entităţi acuzate în cadrul acestui scandal care au pledat vinovat sau au făcut o înţelegere cu autorităţile americane, au acceptat să restituie peste 200 milioane de dolari, dintre care 60 de milioane au fost deja recuperate, în cadrul unui fond pentru despăgubirea persoanelor şi entităţilor lezate. 
AGERPRES

×