x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international INCREDIBIL: Fabrice Muamba a fost "mort" timp de 78 de minute

INCREDIBIL: Fabrice Muamba a fost "mort" timp de 78 de minute

21 Mar 2012   •   18:35
INCREDIBIL: Fabrice Muamba a fost "mort" timp de 78 de minute

Medicul Jonathan Tobin a declarat miercuri ca fotbalistul Fabrice Muamba, care a facut un infarct pe teren la meciul Tottenham-Bolton, disputat sambata, in sferturile de finala ale Cupei Angliei, a fost "mort" timp de 78 de minute.

Tobin s-a declarat uimit, potrivit, bbc.co.uk, de modul in care se recupereaza fotbalistul: "Ne-am temut de ce este mai rau si nu ne-am gandit ca isi va reveni intr-un asemenea mod. Este incredibil!"

Medicul a dezvaluit ca jucatorului i s-au facut doua socuri defibrilatoare pe teren, unul pe tunelul de acces la vestiare si alte 13 in ambulanta care l-a transportat la spital, toate fara succes.

Inima jucatorului nu a batut si Muamba a fost in imposibilitatea de a respira timp de 78 de minute. "Au fost 48 de minute din momentul in care el s-a prabusit pe teren si pana la spital, apoi alte 30 de minute la spital. Efectiv, a fost mort timpul acesta", a spus medicul.

Doctorul formatiei Tottenham, Shabaaz Mughal, a fost printre primii care au sarit in ajutorul lui Muamba: "A parut ca suspina de cateva ori, dar nu raspundea".

La randul sau, Andrew Deaner, cardiolog consultant la London Chest Hospital, era la la meci ca spectator si a patruns pe teren sa ajute si el. "Cand am vazut ca i se face CPR (n.n. - resuscitare cardiopulmonara), ceva a zvacnit in mine. Intotdeauna speri ca, daca ai un defibrilator si il folosesti repede, pacientul va raspunde macar dupa 2-3 socuri. Cu cat mai lunga este resuscitarea, cu atat sunt mai putine sanse de supravietuire. Dar vorbim de un tanar puternic de 23 de ani, iar cei care au fost langa el erau pregatiti pentru CPR. Daca e sa fie folosit vreodata termenul miraculos, acum este momentul. El a avut o remarcabila revenire pana acum", a spus Deaner.

El a continuat: "La doua ore dupa ce si-a recapatat cunostinta, i-am soptit in ureche: , iar el a raspuns . Apoi am adaugat: si el a spus . Am avut o lacrima in ochi. Nu vreau sa imping lucrurile, dar la cum arata situatia, viata lui nu este in pericol acum. Insa este prea devreme sa vorbim despre posibilitatea ca el sa mai joace fotbal".

Un alt membru al echipei medicale a spitalului londonez, Sam Mohiddin, a declarat ca viata lui Muamba a fost salvata de interventia prompta de la stadion: "Fabrice continua sa dea semne pozitive de recuperare. Revenirea sa a fost extraordinara datorita interventilor medicale extraordinare. Ne-a depasit asteptarile. Foarte important a fost modul rapid si eficient in care s-a intervenit la White Hart Lane si in ambulanta".

Mijlocasul formatiei Bolton Fabrice Muamba a suferit, sambata, un stop cardiac pe teren, la meciul cu Tottenham din Cupa Angliei, fiind transportat de urgenta London Chest Hospital.

Mijlocasul englez de origine congoleza s-a prabusit pe White Hart Lane, intr-un moment in care in apropierea sa nu se afla niciun alt jucator. sase medici au incercat timp de zece minute sa il resusciteze pe fotbalist, iar apoi arbitrul Howard Webb le-a cerut celor doua echipe sa mearga la vestiare, dupa ce s-a consultat cu ambii antrenori. La scurt timp, crainicul stadionului a anuntat ca meciul a fost suspendat si urmeaza sa se dispute la alta data. in momentul incidentului, scorul era 1-1.

Starea jucatorului continua sa se imbunatateasca. El poate respira fara ajutorul aparatelor, poate vorbi si si-a recunoscut rudele si prietenii.

×
Subiecte în articol: infarct fotbalist fabrice muamba