x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele baloane oficiale de la CM

Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele baloane oficiale de la CM

08 Iun 2010   •   00:00
Jabulani, mai imprevizibil şi mai rapid decât precedentele baloane oficiale de la CM
Sursa foto: /Reuters

Un studiu efectuat de un cercetător australian confirmă numeroasele critici primite de "Jabulani", balonul creat pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, care este mai rapid şi mai imprevizibil decât cele folosite la turneele finale precedente, informează AFP. Conform simulărilor informatice ale profesorului Derek Leinweber, de la Universitatea din Adelaide, balonul creat de Adidas este mai rapid decât altele şi se deformează mai mult, în timp ce suprafaţa exterioară aspră îi dă traiectorii imprevizibile.

"Înseamnă că portarul nu mai poate anticipa. Vezi balonul că vine spre tine, evaluezi rapid unde va merge şi de fapt se întâmplă altceva", a explicat Leinweber, directorul departamentului de fizică şi chimie de la universitatea din Adelaide.

Mai mulţi portari au criticat Jabulani. "Oribil", a spus englezul David James. "Imprevizibil", l-a caracterizat şi italianul Gianluigi Buffon.

Jabulani a fost apărat doar de profesorul britanic Andy Harland, un inginer specializat în aerodinamism şi unul dintre cei care au creat balonul. "Mingea oferă o precizie inedită atacanţilor. Fotbaliştii trebuie să fie recompensaţi pentru calitatea tehnică. Cine afirmă că aceste baloane sunt mai uşoare decât precedentele ar trebui să-şi scoată cântarul de bucătărie. Iar textura balonului îl face mai uşor de prins de către portari", a spus Harland.

×