x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Justiţia spaniolă a redeschis o anchetă privind transplantul de ficat suferit de Abidal

Justiţia spaniolă a redeschis o anchetă privind transplantul de ficat suferit de Abidal

30 Ian 2019   •   21:33
Justiţia spaniolă a redeschis o anchetă privind transplantul de ficat suferit de Abidal

Justiţia spaniolă a redeschis o anchetă privind transplantul de ficat suferit în 2012 de fostul fotbalist francez Eric Abidal, actualul director sportiv al clubului FC Barcelona, relatează AFP.

Potrivit deciziei făcute publice miercuri de magistraţi ai Audienţei Provinciale din Barcelona, există noi indicii referitoare la un posibil trafic de organe.

"Trebuie redeschise procedurile şi revocate rezoluţiile" aprobând clasarea afacerii, au indicat judecătorii, care au fost sesizaţi de parchet şi de avocatul statului spaniol după ce o judecătoare de instrucţie a decis în octombrie neînceperea urmăririi penale.

Judecătoarea a subliniat atunci "absenţa dovezilor, fiind vorba de simple supoziţii şi suspiciuni", şi imposibilitatea legală de a efectua examene pe persoana donatorului, un văr al lui Abidal.

Justiţia anchetase deja timp de un an în legătură cu o eventuală infracţiune de trafic de organe în această afacere, înainte de a clasa dosarul.

Transplantul efectuat în urmă cu şapte ani pentru a salva viaţa lui Abidal, care suferea de cancer, a fost în centrul unei polemici după publicarea, la începutul lunii iulie, a transcrierii unor interceptări telefonice ale fostului preşedinte al clubului catalan, Sandro Rosell - implicat în mai multe afaceri judiciare -, ce lăsau să se înţeleagă că Barca a cumpărat ilegal un ficat pentru jucătorul său.

În urma unei tumori, Abidal a suferit o grefă de ficat în aprilie 2012 şi a putut juca din nou un an mai târziu. Abidal a afirmat că donatorul este un văr al său, Gerard Armand. Acesta a asigurat că nu a primit bani pentru a dona o parte din ficatul său.

Parchetul din Barcelona a cerut anul trecut ca Armand să fie supus unor examene pentru a verifica dacă el a donat într-adevăr o parte a ficatului său. Cererea a fost respinsă în octombrie de judecătoarea de instrucţie. Ea a estimat că este imposibil ca Armand să fie obligat să se supună unui examen medical în virtutea legislaţiei franceze.

Magistraţii Audienţei Provinciale din Barcelona au evidenţiat posibile anomalii în procedura donării organului, subliniind lipsa unui document de identitate al donatorului în dosarul medical şi "presupuse nereguli" în declaraţia de consimţământ semnată de părţi.

Potrivit magistraţilor, acestea sunt "indicii suficiente ale comiterii presupuse a infracţiunii aflate în centrul anchetei", justificând continuarea investigaţiilor, cum ar fi de exemplu convocarea lui Gerard Armand ca martor.

FC Barcelona, Eric Abidal, Sandro Rosell şi organizaţia spaniolă care se ocupă de donarea de organe (ONT) au dezminţit întotdeauna comitea oricărei nereguli.
AGERPRES

×