x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Liverpool a câştigat Supercupa Europei, după 5-4 cu Chelsea la loviturile de departajare

Liverpool a câştigat Supercupa Europei, după 5-4 cu Chelsea la loviturile de departajare

15 Aug 2019   •   08:38
Liverpool a câştigat Supercupa Europei, după 5-4 cu Chelsea la loviturile de departajare
Sursa foto: pixabay.com

Liverpool a cucerit Supercupa Europei la fotbal, după ce a învins-o pe Chelsea cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare, miercuri seara, pe Beşiktaş Park din Istanbul, într-un meci în care scorul a fost 1-1 după 90 de minute şi 2-2 după 120 de minute.

Liverpool, campioana Europei, şi-a trecut în palmares a patra sa Supercupă europeană, graţie loviturilor transformate de Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold şi Salah, dar şi şutului apărat de portarul spaniol Adrian la execuţia lui Tammy Abraham. Pentru Chelsea au înscris Jorginho, Barkley, Mount şi Emerson.

Chelsea a deschis scorul prin francezul Olivier Giroud (36), senegalezul Sadio Mane (48) a restabilit egalitatea şi tot el i-a adus pe ''cormorani'' în avantaj (95), dar Jorginho a făcut 2-2 (101), din penalty.

O primă fază controversată a avut loc în min. 5, când mingea trimisă din foarfecă de Mane a fost blocată de Christensen cu mâinile în careu, dar franţuzoaica Frappart a lăsat jocul să continue. Liverpool a controlat debutul meciului, iar Kepa (16) a salvat golul la mingea trimisă de Salah cu exteriorul.

Chelsea a echilibrat jocul şi a fost mai incisivă în ofensivă, trecând pe lângă deschiderea scorului în min. 22, când Pedro a şutat din unghi în transversală. Kovacic (32) a fost blocat de Adrian în situaţie de gol, iar Giroud a concretizat perioada bună a londonezilor, în min. 36, după o pasă a lui Pulisic.

În repriza secundă, Liverpool a fost mai insistentă şi golul a venit repede, Mane trimiţând mingea în plasă (48), după ce Firmino a trecut mingea de Kepa. Portarul spaniol a avut o intervenţie notabilă în min. 51, la un şut deviat al lui Henderson, fiind salvator în min. 75, în două rânduri, mai întâi la şutul lui Salah, iar apoi a respins în bară mingea trimisă de van Dijk.

Meciul a intrat în prelungiri, iar Liverpool a avut prima ocazie, dar şutul deviat al lui Gomez a fost reţinut de Kepa (92). Goalkeeper-ul iberic nu a mai putut face nimic în min. 95, când Manea marcat după o minge întoarsă de Firmino.

La poarta cealaltă, Adrian (98) a salvat în faţa lui Abraham, dar Chelsea a primit penalty în min. 100, la o fază controversată, la care Frappart a făcut apel la arbitrajul video, fără a consulta personal imaginile cu duelul dintre Adrian şi Abraham. Jorginho a transformat şi a restabilit egalitatea.

Londonezii au părut mai proaspeţi în ultima parte a prelungirilor, dar Abraham (104) a reluat puţin alături, la centrarea lui Barkley, Adrian a respins şutul lui Mount (113), din poziţie centrală, iar Pedro a tras milimetric pe lângă (114).

Chelsea a jucat a patra sa Supercupă, câştigând una singură, în 1998.

Liverpool aduce Angliei a opta Supercupă, Spania fiind lider din acest punct de vedere (15 trofee) urmată de Italia (nouă). Ultima Supercupă europeană câştigată de o echipă din Albion a avut loc în 2005, când Liverpool o învingea cu 3-1 pe ŢSKA Moscova. Reprezentantele Premier League au pierdut ultimele patru Supercupe jucate, Manchester United în 2017 şi Chelsea în 2012 şi 2013.

A fost pentru prima oară din 2013 când un club spaniol nu câştigă trofeul (FC Barcelona, Real Madrid - trei, Atletico Madrid).

Alte şapte Supercupe s-au disputat între reprezentante ale aceleiaşi ţări, Italia - două, iar Spania - cinci.

Liverpool şi Chelsea se întâlniseră până acum de zece ori în cupele europene, toate meciurile având loc după 2005, toate în Champions League. Cinci partide s-au încheiat la egalitate, ''cormoranii'' au obţinut două victorii, iar Chelsea trei.

În cele 181 de confruntări anterioare dintre cele două cluburi, Liverpool a adunat 77 de victorii, Chelsea, 63, iar 41 s-au încheiat la egalitate.

Liverpool a învins-o pe Tottenham cu 2-0 în finala Champions League, iar Chelsea a cucerit trofeul Europa League după 4-1 în finala cu o altă formaţie engleză, Arsenal.

Meciul de la Istanbul a fost arbitrat de franţuzoaica Stephanie Frappart, arbitri asistenţi vor fi compatrioatele sale Manuela Nicolosi şi Michelle O'Neill. A fost pentru prima oară când o femeie arbitru a oficiat la un meci dintr-o competiţie majoră UEFA din fotbalul masculin.

În 44 de ediţii ale Supercupei, campioanele Europei (Cupa Campionilor/Liga Campionilor) au câştigat 24.

Liverpool - Chelsea 2-2 (0-1, 1-1), după prelungiri; 5-4, la loviturile de departajare
Au marcat: Sadio Mane (48, 95), respectiv Olivier Giroud (36), Jorginho (101 - penalty).
Au executat în ordine loviturile de departajare: Roberto Firmino 1-0 (gol), Jorginho 1-1 (gol), Fabinho 2-1 (gol), Ross Barkley 2-2 (gol), Divock Origi 3-2 (gol), Mason Mount 3-3 (gol), Trent Alexander-Arnold 4-3 (gol), Emerson 4-4 (gol), Mohamed Salah 5-4 (gol), Tammy Abraham 5-4 (ratare - Adrian apără).
Istanbul, Beşiktaş Park
Supercupa Europei

Au evoluat echipele:
Liverpool: 13. Adrian - 12. Joe Gomez, 32. Joel Matip, 4. Virgil van Dijk, 26. Andy Robertson (66. Trent Alexander-Arnold, 91) - 7. James Milner (5. Georginio Wijnaldum, 64), 3. Fabinho, 14. Jordan Henderson (căpitan) - 15. Alex Oxlade-Chamberlain (9. Roberto Firmino, 46), 11. Mohamed Salah, 10. Sadio Mane (27. Divock Origi, 103). Antrenor: Juergen Klopp.
Rezerve neutilizate: 22. Andrew Lonergan, 62. Caoimhin Kelleher - 20. Adam Lallana, 23. Xherdan Shaqiri, 24. Rhian Brewster, 51. Ki-Jana Hoever, 67. Harvey Elliott.
Chelsea: 1. Kepa Arrizabalaga - 28. Cesar Azpilicueta (căpitan), 15. Kurt Zouma, 4. Andreas Christensen (29. Fikayo Tomori, 84), 33. Emerson - 5. Jorginho, 7. Ngolo Kante, 17. Mateo Kovacic (8. Ross Barkley, 101) - 22. Christian Pulisic (19. Mason Mount, 74), 18. Olivier Giroud (9. Tammy Abraham, 74), 11. Pedro Rodriguez. Antrenor: Frank Lampard.
Rezerve neutilizate: 13. Willy Caballero - 2. Antonio Ruediger, 3. Marcos Alonso, 10. Willian, 16. Kenedy, 21. Davide Zappacosta, 23. Michy Batshuayi, 47. Billy Gilmour.

Arbitru: Stephanie Frappart (Franţa); arbitri asistenţi: Manuela Nicolosi (Franţa), Michelle O'Neill (Irlanda); al patrulea oficial: Cuneyt Cakir (Turcia)
Arbitru video: Clement Turpin (Franţa); arbitri asistenţi video: Francois Letexier (Franţa), Massimiliano Irrati (Italia), Mark Borsch (Germania)
Cartonaşe galbene: Azpilicueta (79), Henderson (85), Alexander-Arnold (107).
AGERPRES

×