x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Manchester United a câștigat Europa League, după 2-0 în finala cu Ajax Amsterdam

Manchester United a câștigat Europa League, după 2-0 în finala cu Ajax Amsterdam

25 Mai 2017   •   04:16
Manchester United a câștigat Europa League, după 2-0 în finala cu Ajax Amsterdam

Manchester United a câștigat în premieră Europa League la fotbal, miercuri seara, după ce a învins-o pe Ajax Amsterdam cu scorul de 2-0 (1-0), în finala desfășurată pe Friends Arena din Stockholm.


Manchester United s-a impus prin golurile marcate de Paul Pogba (18) și Henrih Mhitarian (48), obținând, pe lângă trofeu, un lucru cel puțin la fel de important, calificarea în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Anglia va avea nu mai puțin de cinci echipe în cea mai importantă competiție de pe continent, Chelsea, Tottenham, Manchester City și Manchester United direct în faza grupelor, iar Liverpool în turul al treilea preliminar. 


United a devenit a cincea echipă care are în vitrină toate cele trei trofee europene (Cupa Campionilor Europeni/Champions League, Cupa Cupelor, Cupa UEFA/Europa League), după Ajax, Bayern, Chelsea și Juventus. 


După un moment de reculegere păstrat în memoria victimelor atentatului terorist de luni seara de la Manchester, United a început în forță și a ratat prima ocazie după doar 30 de secunde, prin francezul Pogba, al cărui lob s-a dus peste poartă.

Englezii au avut o nouă situație bună în minutul 3, dar șutul lui Rashford a fost blocat de tânărul De Ligt.

''Lăncierii'', care au aliniat o formație foarte tânără, cu o medie de vârstă de 22 de ani, au reușit să se apropie doar după un sfert de oră de joc de poarta lui Romero, însă șutul lui Bertrand Traoré s-a dus peste poartă (15).

''Diavolii roșii'' (United a jucat în albastru în acest meci) au deschis scorul în min. 18, prin mijlocașul francez Paul Pogba, al cărui șut din marginea careului a fost deviat decisiv de Davinson Sanchez.

United a continuat să aibă inițiativa și Valencia (24) a tras un șut bun din unghi, fără emoții pentru Onana.

Ajax a ieșit la joc mai mult și a avut o posesie bună, dar toate încercările ofensive s-au izbit de barajul apărării echipei antrenate de Jose Mourinho.

Manchester United s-a desprins imediat după pauză, în urma unei faze fixe, când Henrih Mhitarian (48)a reluat pe spate din apropierea porții, la o minge trimisă cu capul de Smalling.

Formația olandeză a presat continuu, mărturie fiind și posesia cu care a încheiat meciul (67%), însă acțiunile sale au fost lipsite de claritate și s-au oprit în blocajul de fier al apărării adverse.

Tot United a fost mai aproape de gol, Fellaini (65) a trimis bine cu capul, însă Onana a reținut. O mare ocazie a fost ratată de Lingard (87), deposedat in extremis de Sanchez, după o cursă de 50 de metri.

Vicecampioana Olandei, care va evolua în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, a avut o oportunitate notabilă în final, prin Van de Beek (87).

Finalul a fost memorabil, cu Marco Rojo și Zlatan Ibrahimovic, ambii de la United, așteptând ultimul fluier pe marginea terenului, în cârje, din cauza accidentărilor. 


La acest meci, fostul internațional român Cristian Chivu a fost observator tehnic din partea UEFA.

Manchester United va juca și Supercupa Europei cu câștigătoarea Ligii Campionilor, care se va decide pe 3 iunie, la Cardiff, dintre Real Madrid și Juventus Torino.

Ajax Amsterdam — Manchester United 0-2 (0-1) 
Au marcat: Paul Pogba (18), Henrih Mhitarian (48). 
Stockholm, Friends Arena: 50.000 spectatori 
Europa League — finala

Au evoluat echipele: 
Ajax: 24. Andre Onana — 3. Joel Veltman, 5. Davinson Sanchez, 36. Matthijs de Ligt, 4. Jairo Riedewald (21. Frenkie de Jong, 82) — 10. Davy Klaassen (căpitan), 20. Lasse Schoene (30. Donny van de Beek, 70), 22. Hakim Ziyech — 9. Bertrand Traoré, 25. Kasper Dolberg (77. David Neres, 62), 11. Amin Younes. Antrenor: Peter Bosz. 
Rezerve neutilizate: 33. Diederik Boer — 2. Kenny Tete, 16. Heiko Westermann, 45. Justin Kluivert.

Manchester United: 20. Sergio Romero — 25. Antonio Valencia (căpitan), 12. Chris Smalling, 17. Daley Blind, 36. Matteo Darmian — 21. Ander Herrera — 8. Juan Mata (10. Wayne Rooney, 90), 6. Paul Pogba, 27. Marouane Fellaini, 22. Henrih Mhitarian (14. Jesse Lingard, 74) — 19. Marcus Rashford (11. Anthony Martial, 84). Antrenor: José Mourinho. 
Rezerve neutilizate: 1. David de Gea — 4. Phil Jones, 16. Michael Carrick, 24. Timothy Fosu-Mensah.

Arbitru: Damir Skomina; arbitri asistenți: Jure Praprotnik, Robert Vukan; arbitri asistenți adiționali: Matej Jug, Slavko Vincic (toți din Slovenia); al patrulea oficial: Gianluca Rocchi (Italia); arbitru de rezervă: Tomaz Klancnik (Slovenia) 
Delegat UEFA: Ainar Leppanen (Estonia) 
Cartonașe galbene: Mhitarian (31), Fellaini (52), Veltman (58), Younes (64), Mata (78), Riedewald (78).

AGERPRES 

×
Subiecte în articol: manchester united europa league