x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Spectacol in culorile si sunetele Africii de Sud

Spectacol in culorile si sunetele Africii de Sud

11 Iun 2010   •   00:00
Spectacol in culorile si sunetele Africii de Sud
Sursa foto: /AFP

Ceremonia de deschidere a celei de-a XIX-a ediţii a Cupei Mondiale la fotbal a început, vineri, la ora locală 14:00 (15:00 la Bucureşti), pe stadionul Soccer City din Johannesburg.

Numită "Bine aţi venit acasă în Africa", ceremonia a avut o durată de 40 de minute, timp în care în scenă au apărut peste 1.500 de artişti, capul de afiş ţinându-l starul RNB-ului american, R. Kelly.

Starul R&B R Kelly a cântat cu coriştii, în timp ce figuranţii au purtat drapelele celor 32 de naţiuni calificate. Apoi, au fost rostite numele celor 32 de ţări, în ordine alfabetică, terminând cu un sonor "South Africa" rostit din piepturile a peste 90.000 de persoane.

Cupa Mondială 2010 s-a deschis într-o manieră spectaculoasă cu un balet aerian la care au participat trei avioane de vânătoare supersonice, urmate de cinci avioane de acrobaţie vopsite în culorile drapelului sud-african (verde-roşu-galben-bleu-negru-alb).

În timp ce vuvuzelele au răsunat în continuu, oameni îmbrăcaţi în costume colorate sau ţinute tradiţionale au dansat şi au cântat în stilul african, în timp ce stadionul se umplea pentru lovitura de începere a meciului de debut Africa de Sud-Mexic.

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, a fost absent vineri, aflându-se în doliu după decesul strănepoatei sale într-un accident de maşină, la vârsta de 13 ani.

Fostul lider sud-african a transmis, însă, un mesaj, prin intermediul unei înregistrări video, proiectată în mijlocul cântecului pe care îl adoră, îndemnând fanii din toată lumea să depăşească orice adversitate: "Generozitatea spiritului uman poate depăşi toate adversităţile. Prin compasiune şi grijă vom crea speranţa".

La spectacol au asistat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, vicepreşedintele american Joe Biden, alături de preşedintele sud-african Jacob Zuma şi numeroşi şefi de stat africani. Ceremonia de deschidere va fi urmată, de la ora României 17:00, de meciul inaugural dintre Africa de Sud şi Mexic.


×