x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Statisticienii brazilieni au stabilit câştigătoarea, dar şi finalista Campionatului Mondial!

Statisticienii brazilieni au stabilit câştigătoarea, dar şi finalista Campionatului Mondial!

12 Iun 2014   •   12:31
Statisticienii brazilieni au stabilit câştigătoarea, dar şi finalista Campionatului Mondial!

Un model de combinaţii de probabilităţi dezvoltat de specialiştii în statistică din cadrul a două universităţi braziliene a permis acestora să dea un verdict în privinţa câştigătoarei Mondialului care debutează în seară.

Astfel, finala Cupei Mondiale se va juca între Brazilia şi Argentina, iar "Selecao" va cuceri al şaselea titlu mondial, conform specialiştilor în statistică ai Universităţii Federale din Sao Carlos şi ai celor de la Universitatea din Sao Paulo.

Modelul acordă 30,30% şanse ca naţionala "auriverde" să devină campioană a lumii luna viitoare, faţă de 25,35% atribuite Argentinei, rivala tradiţională a brazilienilor. Cele două mari puteri fotbalistice sud-americane devansează actuala campioană mondială, Spania, cotată cu numai 10,05% şanse la păstrarea trofeului, următoarele pretendente fiind Germania (6,81%), Franţa (6,403%), Belgia (5,43%) şi Columbia (3,74%).

În privinţa posibilităţii de a se califica în finală, modelul atribuie Braziliei 43,18% şanse, Argentinei 39,77%, Spaniei 20,56%, Germaniei 15,12% şi Franţei 14,59%.

Modelul utilizează tehnici de statistică pentru a determina probabilităţile rezultatelor tuturor partidelor din prima fază a Cupei Mondiale, precum şi posibilele confruntări din fazele următoare.

"Cu aceste informaţii este posibil să se calculeze calităţile atacului şi apărării diferitelor echipe şi să se facă o proiecţie a posibilităţilor de a avansa în fazele următoare", a explicat Luiz Ernesto Bueno Salasar, profesor în cadrul Departamentului de statistică al Universităţii din Sao Carlos.

Specialistul brazilian a reamintit că modelul a fost utilizat şi în urmă cu patru ani, la Cupa Mondială din Africa de Sud, când a prevăzut că Spania va fi campioană mondială după ce va învinge Olanda în finală.

×
Subiecte în articol: CM brazilia castigatoare finala statistica