x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Superlative si ciudatenii ale Cupei Mondiale

Superlative si ciudatenii ale Cupei Mondiale

05 Iun 2006   •   00:00
Superlative si ciudatenii ale Cupei Mondiale

Fiecare turneu final prilejuieste si inregistrarea unor recorduri inedite, tot mai greu de doborat de la o editie la alta.

Imprevizibilitatea care a facut din fotbal cel mai iubit sport de pe planeta nu inseamna ca statistica nu-si gaseste locul ei bine randuit. Suporterii pasionati incearca sa desluseasca rosturi ascunse in spatele cifrelor adiacente activitatii fotbalistice. Cateodata se potrivesc, alteori nu, dar curiozitate ramane mereu. In acest sens, am spicuit cateva dintre cele mai importante recorduri pe cale sa se inregistreze la aceasta editie a CM, dar si cateva dintre ciudateniile turneelor finale.

CEI MAI BUNI.Primii zece cei mai buni fotbalisti marcatori in meciurile internationale sunt Ali Daei (Iran/145 selectii) - 109 goluri; 2. Stern John (Trinidad/92) - 64; 3. Ronaldo (Brazilia/91) - 58; 4. Mohamed Kader (Togo/75) - 51; 5. Sami Al Jaber (Arabia Saudita/158) - 43, Pauleta (Portugalia/80) - 43, Paulo Wanchope (Costa Rica/67) - 43; 8. Raul (Spania/92) - 42; 9. Jan Koller (Cehia/66) - 40; 10. Jared Borgetti (Mexic/73) - 37. Relevanta acestui clasament este insa mai degraba strict matematica, pentru ca totusi cele 109 goluri ale altfel admirabilului atacant iranian Ali Daei nu se vor putea niciodata compara cu cele 58 de reusite ale lui Ronaldo (locul 3).

CEI MAI BATRANI. In ceea ce priveste clasamentul longevitatii, acesta arata astfel: 1. Ali Boumnijel (Tunisia/portar) - 40 ani; 2. Russell Latapy (Trinidad/atacant) - 37 ani; 3. Claudio Suarez (Mexic/fundas) - 37 ani; 4. Shaka Hislop (Trinidad/ portar) - 37 ani; 5. Ali Daei (Iran/atacant) - 37 ani; 6. Oliver Kahn (Germania/ portar) - 36 ani; 7. Jens Lehmann (Germania/portar) - 36 ani; 8. Kasey Keller (SUA/portar) - 36 ani; 9. Santiago Canizares (Spania/portar) - 36 ani; 10. Joao Ricardo (Anglia/portar) - 36 ani. Aceasta ierarhie este dominata de portari, nu mai putin de sapte dintre cei mai varstnici fotbalisti fiing goalkeeperi.

CEI MAI TINERI. La polul opus, cei mai tineri zece jucatori sunt 1. Theo Walcott (Anglia/atacant) - 17 ani; 2. Jose Montiel (Paraguay/mijlocas) - 18 ani; 3. Assimiou Toure (Togo/fundas) - 18 ani; 4. Lionel Messi (Argentina/atacant) - 18 ani; 5. Cesc Fabregas (Spania/mijlocas) - 19 ani; 6. Aaron Lennon (Anglia/mijlocas) - 19 ani; 7. Johan Djourou (Elvetia/fundas) - 19 ani; 8. Ryan Babel (Olanda/atacant) - 19 ani; 9. Dmytro Chigrynskiy (Ucraina/fundas) - 19 ani; 10. Andres Guardado (Mexic/fundas) - 19 ani. Talia fotbalistilor de la CM Germania 2006 variaza de la 1.62 m, cat masoara ecuadorianul Christian Lara, pana la 2.02 m, cat au cehul Jan Koller, australianul Zeljko Kalac si sarbul Nikola Zigik. Tototada, Koller are si cea mai mare greutate, 100 de kilograme, iar cel mai subtire jucator este Mohammad Al Shlhoub, din Arabia Saudita, cu numai 59 de kilograme.

GLUME. Componentii reprezentativei Olandei care incalca regulamentul de ordine interioara nu vor fi amendati, ci vor fi obligati sa spuna o gluma in fata coechipierilor sai. "Nu are sens sa dam amenzi unor baieti care au salarii imense. Faptul ca trebuie sa spui o gluma in public te face sa fi mai atent. Dovada: nici un jucator nu a incalcat regulamentul", a afirmat selectionerul Marcio van Basten. Intarzierile la masa sau la antrenamente, pierderea unui bagaj sau atipirea in autocar sunt considerate incalcari ale regulamentului in cadrul nationalei Olandei.

BACALAUREAT. Portarul Petr Cech (Cehia), in varsta de 24 de ani, a parasit in aceasta saptamana cantonamentul echipei sale nationale de la Seefeld (Austria), pentru a-si da examenul de bacalaureat la liceul din Pilsen. "Era destul de dificil, mai ales din punct de vedere psihic. Chiar si in cantonamentul de la Seefeld, am profitat de fiecare moment liber pentru a studia. Nu am dormit foarte mult", a marturisit jucatorul, care vorbeste fluent franceza si engleza, dar care a fost nevoit sa dea examen la germana.

PREMIER. Premierul scotian, Jack McConnell, a socat milioane de englezi, joi, dupa ce a marturisit ca la Cupa Mondiala nu va fi suporterul Angliei, ci al echipei statului Trinidad Tobago. Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, McConnell a spus ca mai intai este suporter al nationalei Scotiei, dar cum aceasta nu este calificata, el va fi obligat sa tina cu alte echipe: "Nu cu Anglia, ci cu Trinidad-Tobago, pentru ca au multi jucatori care evolueaza in Scotia".

Cel mai bun marcator
109 GOLURI
a marcat Ali Daei pentru nationala Iranului in 145 de meciuri

Cel mai varstnic jucator
40 DE ANI
are portarul tunisian Ali Boumnijel, titularul selectionatei nord-africane

Cel mai tanar jucator
17 ANI
are atacantul englez Theo Wallcot, care este nascut la 16 martie 1989

Cel mai scund fotbalist
1,62 METRI
masoara ecuadorianul Christian Lara, care evolueaza pe postul de mijlocas

Cei mai inalti jucatori
2,02 METRI
masoara "gigantii" Jan Koller (Cehia), Zeljko Kalac (Australia) si Nikola Zigic (Serbia)

Cel mai masiv jucator
100 DE KILOGRAME
are atacantul ceh Jan Koller, care domina si la capitolul inaltime
Cel mai bine reprezentat club
16 JUCATORI
de la Chelsea vor fi prezenti la CM, acestia evoluand pentru 10 nationale diferite

Cei mai experimentati jucatori
4 TURNEE FINALE
ale CM vor bifa: Ronaldo, Cafu, Kahn, Al Deayea, Al Jaber, Keller si Reyna

Cele mai multe meciuri
16 PARTIDE
la CM a adunat pana acum brazilianul Cafu, urmat de Ronaldo (14) si R. Carlos (13)

Varsta medie
27,4 ANI
este varsta medie a fotbalistilor care vor lua parte la aceasta editie a Cupei Mondiale

Participanti
736
este numArul fotbaliStilor care compun loturile celor 32 de selectionate participante

Coeziune
23 DE JUCATORI
care compun intreg lotul Italiei evolueaza cu totii in cadrul campionatului intern
×
Subiecte în articol: mondial 2006