x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Tot mai departe de EURO 2020 de acasă

Tot mai departe de EURO 2020 de acasă

de Adi Munteanu    |    21 Noi 2019   •   08:14
Tot mai departe de EURO 2020 de acasă

Obiectivul toamnei a fost să învingem, acasă, Norvegia și Suedia, ne avantaja și programul. Cu cele șase puncte nu ne mai interesa ce facem cu Spania, eram calificați direct. Însă au apărut primele semne de îngrijorare în meciurile cele mai ușoare, cu Feroe și Malta, unde naționala lui Contra s-a chinuit îngrozitor. Mai mult, doar norocul a făcut să nu pierdem acasă cu Malta, un meci în care jucătorii noștri nu au reușit niciun dribling, nu au legat consecutiv niciodată trei pase, iar jucătorul meciului a fost portarul Tătărușanu. Contra a declarat după meci că importante sunt cele trei puncte. Eram încă în grafic, însă egalul cu Norvegia ne-a complicat situația, obligându-ne nu doar la o victorie cu Suedia dar și să nu pierdem în Spania. O misiune care s-a dovedit imposibilă.

 

Locul 4 în grupa de calificare la EURO 2020 era scenariul cel mai negru la începutul campaniei. Calculele erau simple: cum cu Spania nu avem nicio șansă, adversarele noastre au fost doar Norvegia și Suedia. Am început chiar promițător. Înfrângere la limită în Suedia, în condițiile în care Săpunaru a ratat incredibil prelungiri, și egal în deplasarea din Norvegia. Ca rezultate nu era rău. Jocul însă a lăsat mult de dorit. Nicio idee de joc, nicio strategie și, mai mult decât atât, niciun jucător nu și-a asumat rolul de lider în teren. Cosmin Contra a dat vina pe penalty-ul ratat (Pușcaș, acasă cu Norvegia) și pe ratarea unor rezultate de egalitate, pe final de meci, cu Spania, acasă, și Suedia, în deplasare. Ce a uitat să spună Cosmin Contra a fost că cel mai bun tricolor a fost portarul Tătărușanu, care ne-a salvat de multe ori de la scoruri rușinoase.

Și în plan tactic a fost haos. Am jucat ba în formula 4-4-2, ba în 4-2-3-1, ba 4-3-3. În acest fel nu au existat relații de joc între tricolori, chiar dacă unii dintre ei au fost coechipieri la echipele de club.

Se caută selecționer

În urma ratării obiectivului, federația nu-i va mai prelungi contractul lui Cosmin Contra pe banca naționalei. De altfel, el a și declarat imediat după meci că nu va mai continua și nici nu s-a mai întors cu echipa de la Madrid, ci a rămas în Spania, unde locuiește familia lui.

Mâine vom afla adversarul din primul meci al barajului din luna martie, ultima șansă să mai prindem un loc la EURO 2020, care poate fi Scoția sau Islanda. Din cauza coeficientului slab, meciul îl vom disputa în deplasare. În cazul unei victorii la Glasgow sau Reykjavik, vom mai disputa un meci de baraj, cu Norvegia, Serbia, Bulgaria, Israel sau Ungaria. Nu știm însă cine va antrena echipa pentru aceste meciuri. Suporterii insistă pe site-urile de socializare pentru aducerea lui Mircea Lucescu, liber de con-
tract în acest moment. Alte nume vehiculate sunt Gică Hagi, Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu sau chiar Mirel Rădoi (antrenorul naționalei U21, și el angrenat în campania de calificare la EURO 2021).

Grupă cu Olanda și Ucraina

În cazul în care ne vom califica, România va fi repartizată în grupă cu Olanda și Ucraina, a patra echipă urmând să fie aleasă dintre Portugalia, Austria, Turcia, Cehia sau Suedia. În cazul în care nu ne vom califica, locul nostru în grupă poate fi luat de Țara Galilor, Finlanda, Polonia sau Croația.

 

×
Subiecte în articol: euro 2020