x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Handbal - UCM Reşiţa a caştigat Challenge Cup

Handbal - UCM Reşiţa a caştigat Challenge Cup

de Vlad Ionescu    |    01 Mai 2007   •   00:00
Handbal - UCM Reşiţa a caştigat Challenge Cup

Echipa masculină UCM Reşiţa a cucerit prima sa cupă europeană din istorie, după ce a terminat la egalitate, 36-36, in Norvegia, returul finalei cu Drammen HK. In primul meci, scorul fusese 26-26, trofeul revenind echipei care a inscris mai multe goluri in deplasare.

Trofeul a rămas in Romania

Echipa masculină UCM Reşiţa a cucerit prima sa cupă europeană din istorie, după ce a terminat la egalitate, 36-36, in Norvegia, returul finalei cu Drammen HK. In primul meci, scorul fusese 26-26, trofeul revenind echipei care a inscris mai multe goluri in deplasare.

Challenge Cup este de doi ani o afacere romanească. Dacă anul trecut a caştigat Steaua, acum a venit randul reşiţenilor să-şi inscrie numele pe prestigiosul trofeu. După remiza din prima manşă, puţini mai credeau că aceştia mai pot intoarce rezultatul pe terenul norvegienilor. Insă băieţii lui Aihan Omer au demonstrat incă o dată că se descurcă mai bine in deplasare, repetand isprava din semifinale, cand i-au eliminat pe polonezii de la Zaglebie Lubin tot după un rezultat de egalitate pe teren propriu.

Meciul nu a inceput tocmai bine pentru ai noştri. Contraatacul gazdelor funcţiona perfect, in timp ce reşiţenii greşeau copilăreşte. Nici poarta nu a mers cum trebuie, Cenuşă şi Antoneanu neizbutind să apere nimic timp de 20 de minute. După un sfert de oră, Drammen conducea cu 9-5, iar la pauză avantajul norvegienilor era de trei goluri: 17-14.

REVENIREA. La reluare, de la cabine a ieşit parcă o altă echipă a Reşiţei. Sarbul Butulija, mai puţin inspiratin prima parte, a redevenit omul responsabil cu golul, fiind secondat cu brio de Irimescu şi Rohozneanu, iar apărarea a inceput să pună mari probleme gazdelor. In minutul 48, tabela consemna egalitatea, 27-27, iar perspectiva triumfului incepea să ne zambească. Ultimele zece minute au fost de infarct. Reşiţenii s-au aflat in permanenţăin avantaj de un gol sau chiar de două (31-33, min. 56), insă gazdele au reuşit să revină de fiecare dată. Cu un minut inainte de sfarşit, la scorul de 36-35 pentru Drammen, Aihan Omer a cerut time-out, după care imediat Rohozneanu a inscris golul egalării. Norvegienii au avut şansa ultimului atac, insă Hagen nu a nimerit cadrul porţii, cu doar cateva secunde inainte de final. Golurile echipei noastre au fost inscrise de Butulija (10), Pasici, Tucanu (7), Irimescu (5), Rohozneanu (4), Grozăvescu (2) şi Parvan.

BUCURIE. Sunetul sirenei i-a găsit pe reşiţeni imbrăţişaţi, aceştia incingand apoi o "horă a bucuriei", sub privirile consternate ale gazdelor. Publicul amuţise, zgomotul de fond fiind asigurat de micuţa galerie venită din Banat, care nu a numărat mai mult de 20 de persoane, iar festivitatea de premiere a avut loc in faţa unei săli aproape goale. "Este o seară extraordinară. Suntem foarte fericiţi. Nu cred că au fost prea mulţi cei care au crezut in că putem caştiga cupa. Am o echipă extraordinară, sunt nişte superbăieţi, care au jucat pană la sacrificiu" au fost primele cuvinte rostite după meci de antrenorul Aihan Omer.


SATISFACŢIE
"Reşiţa a demonstrat că ştie să joace meciurile decisive şi să-şi corecteze propriile greşeli pe care le-a comis in primul meci. Acest rezultat nu poate decat să ne bucure. Este o dovadă a revirimentului handbalului masculin şi, sper eu, o cărămidă pentru pregătirea psihologică a dublei cu Suedia, din play-off-ul pentru Campionatul European"
Cristian Gaţu
preşedintele Federaţiei Romane de Handbal

"Turcul" sfinţeşte locul

Antrenorul Aihan Omer, principalul artizan al acestui succes, este omul care şi-a pus amprenta asupra tuturor echipelor pe la care a trecut. Are 47 de ani şi i se spune "Turcul", deşi prin venele sale curge sange de tătar. Oriunde a antrenat, a obţinut rezultate. A fost campion cu Minaur Baia Mare şi cu Fibrex Săvineşti, cu aceasta din urmă reuşind să ajungă, in premieră pentru Romania, in grupele Ligii Campionilor. A repetat aceste performanţe şi la HCM Constanţa, echipă cu care şi-a inscris in palmares o victorie istorică asupra Barcelonei. Venirea la Reşiţa, la inceputul acestui sezon, nu a insemnat un pas inapoi, ba dimpotrivă, deşi echipa promovase in Liga Naţională doar cu un an inainte. A clădit o formaţie solidă, cu care a caştigat un trofeu internaţional la prima participare in cupele europene.

VIITOR. Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că UCM va incerca să se implice de la anul in lupta pentru titlu, pe care Omer l-a caştigat deja de trei ori pană acum, cu trei echipe diferite, fiind singurul antrenor din handbalul masculine romanesc care se poate lăuda cu o astfel de performanţă.

×
Subiecte în articol: sport