x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Hănescu, al treilea român în topul câştigurilor din tenis

Hănescu, al treilea român în topul câştigurilor din tenis

01 Iun 2009   •   00:00
Hănescu, al treilea român în topul câştigurilor din tenis
Sursa foto: BERTRAND GUAY/AFP

Prezenţa în optimile de finală ale turneului de la Roland Garros i-a adus lui Victor Hănescu un premiu de 68.400 de euro, cu care l-a depăşit pe Adrian Voinea în topul celor mai mari câştiguri obţinute de jucătorii români din tenis, informează Mediafax.

Adrian Voinea, până de curând ocupantul locului trei în clasamentul românilor cu cele mai mari câştiguri din tenis, a acumulat în carieră 1,836 milioane de dolari. Hănescu avea, înainte de Roland Garros, 1,833 milioane de dolari câştigaţi şi cu cei circa 95.000 de dolari obţinuţi la turneul francez ajunge la aproape 1,93 de milioane de dolari.

Liderul incontestabil al tenismenilor români, din punct de vedere al banilor obţinuţi în carieră, rămâne Andrei Pavel, cu 5,13 milioane de dolari. Pe locul doi se află Ilie Năstase, primul numărul 1 mondial din istoria ATP, cu 2,076 milioane de dolari câştigaţi în carieră, însă este posibil ca fostul mare jucător să piardă această poziţie în favoarea lui Hănescu.

Locul cinci în acest top este ocupat de Răzvan Sabău, însă el este la mare distanţă de Voinea, cu cei 688.000 de dolari încasaţi în carieră.

Coechipierul lui Hănescu din echipa de Cupa Davis a României, Victor Crivoi, numărul 99 ATP, a câştigat peste 250.000 de dolari până în prezent.

Victor Hănescu, numărul 33 ATP, va împlini, în 21 iulie, 28 de ani. El este în circuitul profesionist din anul 2000, a câştigat turneul de la Gstaad, în 2008 şi a fost finalist la Bucureşti, în 2007. Hănescu a obţinut cel mai mare premiu din carieră la Roland Garros, în 2005, unde a primit 140.000 de dolari pentru calificarea în sferturile de finală, fază a competiţiei în care a fost eliminat de liderul de atunci al clasamentului ATP, elveţianul Roger Federer.

Performanţa de săptămâna trecută de la Paris ar putea să-l propulseze pe Hănescu în Top 30 ATP, el fiind al treilea român cel mai bine clasat din istorie, tot după Năstase şi Pavel (fost numărul 13 ATP, în 2004).

În ierarhia feminină a câştigurilor din tenis, primul loc îl ocupă Irina Spârlea, care a "adunat" 2,6 milioane de dolari în carieră, în timp ce Ruxandra Dragomir, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, este clasată pe poziţia a doua, cu 1,8 milioane de dolari, iar Virginia Ruzici a treia, cu 1,2 milioane de dolari. (V.A.)

×
Subiecte în articol: sport milioane dolari hanescu