x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "I-as fi dat pe toti afara"

"I-as fi dat pe toti afara"

08 Sep 2004   •   00:00

In urma cu zece ani, romanii se puteau mandri cu echipa nationala. Golgheterul "nationalei" de atunci era Florin Raducioiu, jucator adus pe lume de Dinamo. In 1990, el reusea trei goluri pentru "caini" in dubla cu Partizan Belgrad, gruparea din Stefan cel Mare calificandu-se in semifinalele Cupei Cupelor.

SORIN ANGHEL

Raducioiu traieste acum departe de tara. Vara, cand cei doi copii ai sai au vacanta, locuieste la Monte Carlo. In restul anului poate fi gasit la Brescia. Este un pic desprins de ceea ce se intampla in Romania acum. Atunci cand raspunde la telefon vorbeste in italiana, dar dupa ce isi da seama ca este sunat din tara, incepe sa vorbeasca romaneste. Accentul italian ii ramane, dovada ca anii petrecuti in Cizma nu au trecut degeaba pe langa el.

  • Jurnalul National: Florin, iti mai amintesti de "dubla" lui Dinamo cu Partizan Belgrad, din 1990?

    Florin Raducioiu: Este un meci de care imi aduc aminte cu mare placere. Tin minte ca Partizan avea o echipa foarte puternica, din care faceau parte Mijatovic si Spasic. Am dat trei goluri in cele doua meciuri. Imi da o anumita stare de satisfactie atunci cand imi amintesc.

  • Acum Dinamo da din nou ochii cu Partizan Belgrad.

    Cred ca vor fi doua meciuri echilibrate. Sansele de calificare sunt impartite in mod egal. Nu mai vreau sa zic nimic de Dinamo. Am avut mare incredere in ei inaintea meciul tur cu Manchester. Am crezut ca pot castiga, dar m-am inselat.

    "Ii invidiez pe cei de la Steaua"

  • Daca acea echipa din 1990 nu se destrama, ar fi ajuns Dinamo sa castige o cupa europeana?

    Eram pe punctul de a calca pe urmele Stelei. Eu chiar ii invidiez pe cei din Ghencea pentru Cupa Campionilor obtinuta in 1986. Daca nu plecam in strainatate cu totii, puteam deschide un ciclu care s-ar fi concretizat cu un trofeu european.

  • De ce s-a destramat acea echipa?

    A venit Revolutia si s-au deschis granitele. Fiecare a vrut sa-si ia zborul, sa aiba un viitor mai bun.

  • A plecat si Lucescu. Daca el n-ar fi plecat, ati fi ramas si voi?

    Eu plecam oricum. Era vorba de bani.

    Varga si Lucescu, parintii de la stadion

  • Cat de mult ii datorezi lui Dinamo?

    Enorm de mult. Am crescut acolo, in curtea aia am facut primii pasi in fotbal. Piti Varga m-a invatat sa dau cu piciorul in minge, iar dupa patru ani Mircea Lucescu m-a bagat in echipa mare.

  • Care este antrenorul care te-a influentat cel mai mult?

    Sa o luam pe rand. Piti Varga m-a invatat cu mingea, dupa care Lucescu a fost cel care a avut incredere in mine. Cam atat.

  • Si Iordanescu?

    Are si el un loc in inima mea. El doar ne-a pus in teren la echipa nationala.

  • Cat de mult s-a schimbat Dinamo dupa 14 ani?

    Sunt foarte multe carente organizatorice si de mentalitate. Sunt inca la inceput de drum, dar au reusit sa faca si lucruri bune.

    "In Europa nu mai existam"

  • De ce au disparut echipele romanesti din cupele europene?

    Daca Dinamo a dominat fotbalul romanesc, castigand cateva campionate, in Europa nu mai existam. La fel se intampla si cu echipa nationala, care nu s-a mai calificat la ultimele doua turnee finale. Ma intristeaza cand vad in grupele Ligii Campionilor echipe din Rusia, Ucraina, Grecia sau Israel.

  • Tu mai vrei sa te intorci in Romania?

    Mi-ar placea ca peste cativa ani sa ma pot intoarce in Romania. Am de gand sa incep scoala de antrenori de la Coverciano. Nu vreau sa vin si sa cersesc un post de antrenor. Nu ma duc la Dinamo in genunchi. Eu i-am cerut lui Mircea Sandu sa ne lase pe noi, cei din "Generatia de Aur", sa antrenam echipele nationale de juniori, dar intentia mea nu a fost bine primita.

    Luat prin surprindere de aventurile tricolorilor

  • Acum in Romania este un mare scandal legat de echipa nationala.

    Ce scandal? Au castigat doua meciuri.

  • Au aparut zvonuri cum ca in ajunul meciului cu Macedonia, Mutu, Neaga si Lobont ar fi fugit din cantonament si s-ar fi dus intr-un club de streap-tease.

    Incredibil. Tu vorbesti serios?

  • Presa a consemnat.

    Nu mai stiu ce sa zic… Si au mai jucat?

  • Da. Mutu a dat golul victoriei.

    Nu se poate asa ceva. (rade) Pai daca ii merge bine sa faca mereu asa! Glumesc! Este inadmisibil. Daca eram antrenorul echipei nationale, i-as fi dat afara de tot din echipa nationala. Este inadmisibil sa te duci intr-un asemenea loc cu doua zile inaintea unui meci oficial.

    REVENIRE

    Momentul de gloriei al lui Florin Raducioiu s-a consumat la World Cup ’94, cand "Minunea blonda" din atacul echipei nationale a reusit 4 goluri. Romanul venea dupa un sezon in care castigase titlul cu AC Milan in Italia, formatie pentru care a evoluat atunci in 7 partide, reusind 2 goluri. In 2000, Raducioiu a decis sa se intoarca in Romania, semnand un contract cu Dinamo. "Am bantuit pe la multe echipe mari din Europa, dar in Romania lumea este total diferita. Am intampinat mari probleme de adaptare, de mentalitate. Este o alta ciorba", a spus Raducioiu.

    AMINTIRI CU SARBI

    Precedenta confruntare dintre Dinamo si Partizan Belgrad s-a consumat in primavara anului 1990 si a contat pentru sferturile de finala ale Cupei Cupelor. Meciul tur s-a disputat la Bucuresti, formatia antrenata atunci de Mircea Lucescu impunandu-se cu 2-1, cele doua goluri fiind reusite de Florin Raducioiu. La meciul retur, disputat la Titograd, intrucat arena din Belgrad era suspendata, "cainii" s-au impus cu 2-0, Lupescu si Raducioiu trecandu-si numele pe lista marcatorilor, si trimitand pe Dinamo in semifinale, acolo unde au fost eliminati de Anderlecht.

    ANDONE ACUZA

    Antrenorul lui Dinamo, Ioan Andone, spune ca escapada jucatorilor Adrian Mutu, Bogdan Lobont si Adrian Neaga de dinaintea partidei cu Macedonia este de neconceput. "Daca este adevarat, este nepermis, de neconceput. Important este ca, pana la urma, chiar daca au facut acel lucru, ei au castigat. Erau si niste jucatori importanti pentru echipa", a declarat Andone, adaugand ca spera ca la Dinamo sa nu existe astfel de escapade. Tehnicianul a afirmat ca este posibil ca, pe vremea in care el evolua la echipa nationala, unii coechipieri sa fi avut iesiri nocturne asemanatoare celei a lui Mutu, Neaga si Lobont. "Probabil mai faceau astfel de lucruri fara sa afle antrenorul sau colegii. Dar unii mai dorm noaptea", a spus Andone. Antrenorul dinamovist a mentionat ca jocul echipei nationale a lasat de dorit in partida cu Macedonia, acest lucru fiind explicat prin absenta unor jucatori importanti.
  • ×
    Subiecte în articol: sport dinamo echipa