x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Încercăm să fim cît mai proaspeţi!"

"Încercăm să fim cît mai proaspeţi!"

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    07 Iun 2008   •   00:00
"Încercăm să fim cît mai proaspeţi!"

ROMÂNIA – FRANŢA ● Chivu, singura voce relaxată din fortăreaţa Santispark
Relaxat şi natural, ca de obicei, căpitanul echipei naţionale, Cristi Chivu, şi-a exprimat cîteva gînduri după zilele de cantonament şi înaintea meciului de debut, de luni seară, împotriva Franţei, în timp ce ceilalţi jucători au continuat să rămînă încordaţi şi să evite contactul cu presa.



ROMÂNIA – FRANŢA ● Chivu, singura voce relaxată din fortăreaţa Santispark
Relaxat şi natural, ca de obicei, căpitanul echipei naţionale, Cristi Chivu, şi-a exprimat cîteva gînduri după zilele de cantonament şi înaintea meciului de debut, de luni seară, împotriva Franţei, în timp ce ceilalţi jucători au continuat să rămînă încordaţi şi să evite contactul cu presa.

Joi seară, cu puţine minute înainte să intre la recuperare, după cel de-al doilea antrenament al zilei, Cristi Chivu a avut timp pentru un dialog relaxat şi plin de bună dispoziţie. Celălalt star al echipei naţionale, Adrian Mutu, a intrat la piscină cu un aparat foto, preferînd să se distreze pozîndu-i pe ziarişti.

BUNĂ DISPOZIŢIE. În primul rînd, Cristi Chivu a confirmat că selecţionerul Victor Piţurcă continuă să menţină scăzută intensitatea antrenamentelor: "Rămînem la cîte un antrenament pe zi. Ar fi prea mult două şi acum nici nu ar mai avea rost. Se apropie meciul cu Franţa şi încercăm să fim cît mai proaspeţi", a dezvăluit căpitanul tricolorilor. "Am renunţat să mai ne dăm şi pe toboganele de la piscină", a mai completat, rîzînd, Chivu. El a mai precizat şi că atmosfera din lot nu este deloc una încordată: "Stăm mult împreună, sîntem concentraţi, dar încercăm să ne şi amuzăm din orice. De exemplu, ieri sau alaltăieri am rîs cu poftă. Eram în autocar şi, la un moment dat, şoferul a oprit brusc pentru că poliţistul din faţă a căzut de pe motocicletă". Căpitanul naţionalei a mai dezvăluit că menţine legătura cu prietenii săi din celelalte echipe naţionale prin intermediul telefonului sau al internetului. "Nu prea îmi place cum e vremea de acum. E prea închis şi mohorît. Am vorbit cu colegul şi prietenul meu de la Inter, Materrazzi, care mi-a spus că şi ei sînt îngrijoraţi din cauza ploilor. Dar mi-a spus că la ei, la Baden, plouă şi mai des". Cristi va fi încurajat la meciuri de toţi cei dragi. "Am vorbit cu Ade (logodnica sa, Adelina Elisei) şi cu mama. O să vină toţi duminică şi vor fi în tribune la meciul cu Franţa. După meci, probabil, vom ieşi la cină".

DREAM-TEAM. Cristi Chivu este singurul jucător al echipei naţionale care face parte din "Dream-Team-ul" Euro 2008, realizat în viziunea jurnaliştilor de la cotidianul Berner Zeitung. Iată cum arată echipa de vis, estimată la aproximativ 363 de milioane de euro: Buffon (Italia) – Sergio Ramos (Spania), Puyol (Spania), Carvalho (Portugalia), CHIVU (România) – Cristiano Ronaldo (Portugalia), Fabregas (Spania), Pirlo (Italia), Ribery (Franţa) – Fernando Torres (Spania), Ibrahimovici (Suedia). Acelaşi cotidian helvet subliniază că mijlocaşul român Florentin Petre este, la doar 1,66 metri, cel mai scund jucător de la această ediţie a turneului final. Berner Zeitung face o comparaţie inedită între micuţul Petre şi cel mai înalt fotbalist de la Euro 2008, atacantul ceh Jan Koller (2,02 metri).

VINOVAT

"Întîrzierea de la conferinţa programată joi a fost cauzată de o eroare a ofiţerului de presă, Paul Zaharia, căruia i-am transmis să vă ceară scuze. În plus, am făcut şi o hîrtie oficială către UEFA, prin care ne cerem scuze. A fost şi vorba de un antrenament tactic, prelungit de Piţi mai mult decît se estimase"
Ionuţ Lupescu - director general FRF

RESPECT

"Euro este o competiţie mai dificilă decît Mondialul, pentru că aici joacă numai cele mai puternice echipe. De exemplu, România, toată lumea o vede drept codaşa grupei, dar din punctul meu de vedere, poate să se califice. Trebuie să fim foarte pregătiţi şi să nu ne gîndim că sîntem campioni mondiali"
Gennaro Gattuso - mijlocaş Italia

SPERANŢĂ

"E greu de dat pronosticuri. Important este să trecem de grupe. Va fi un turneu final imprevizibil. Surprize pot apărea din orice grupă, nici o echipă nu poate spune că este favorită certă la cîştigarea trofeului. Diferenţa de valoare dintre echipe este mult mai mică decît la Campionatul Mondial. Mi-aş dori din tot sufletul să scoatem românii pe străzi, să fim lăudaţi"
Bogdan Lobonţ


Ionuţ Lupescu: "Emoţii şi presiune"

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, îi vede montaţi pe "tricolori" înaintea debutului de luni cu Franţa, dar, în acelaşi timp, sînt multe emoţii şi presiune. "Am aşteptat de prea mult timp acest turneu final şi este logic să existe emoţii înaintea startului, mai ales că au mai rămas doar două zile. Dar sînt convins că la ora startului totul va fi OK. Băieţii au o şansă mare de a-şi demonstra valoarea lumii întregi", a declarat oficialul federal. Fostul internaţional şi-a amintit şi de partida de debut a României la turneul final al CE din 1996, tot în compania Franţei, scor 0-1, unde a fost titular: "Francezii aveau o echipă foarte valoroasă la acea oră, dovadă că la doi ani au luat titlul mondial, iar după alţi doi ani şi pe cel european. Îmi amintesc că am dominat startul, dar a venit o greşeală a defensivei, am primit gol şi ne-a fost imposibil să mai revenim. Pot spune totuşi că şi acum Franţa este o echipă la fel de puternică şi recunosc că au un lot mai valoros decît al nostru. Dar avem încredere în fotbaliştii noştri". Referitor la şansele trupei lui Victor Piţurcă, "Kaiserul" a adăugat: "Este limpede că va fi extrem de greu. Piţi ştie ce are de făcut, ce să le ceară băieţilor. Avem nevoie şi de noroc. Din această grupă, o calificare ar însemna enorm atît pentru jucători, cît şi pentru întreg fotbalul românesc". Oficialul s-a referit şi la favoritele de la EURO: "În primul rînd, cred că va fi un turneu final tacticizat, nu cred că se va miza pe ofensivă. Miza este mare. Pe hîrtie, favorite sînt Germania, Italia şi Franţa, ordinea este aleatorie. Dar o imagine se va face abia după terminarea grupelor".

Titulari

Cu două zile înaintea debutului la Euro 2008, după antrenamentele tactice şi după primele studii, selecţionerul Victor Piţurcă pare să fi creionat echipa de start cu care va aborda partida contra francezilor. Surprizele pregătite de Piţurcă par să fie titularizările lui Daniel Niculae, jucător la Auxerre, în prima ligă franceză, şi a stelistului Bănel Nicoliţă, care are avantajul forţei fizice superioare rivalului său pentru titularizarea pe acest post, Florentin Petre. Dacă nu vor mai apărea probleme de efectiv pînă la ora meciului de luni, de la ora 19:00, pe Stadionul Letzigrund din Zürich, primul "11" al României ar putea arăta astfel: Lobonţ – Contra, Tamaş, Goian, Raţ – Rădoi, Chivu, Cociş – Nicoliţă, D. Niculae, Mutu. Altfel, tricolorii au programate în fiecare seară vizionări de casete cu meciurile Franţei, jucătorii fiind miraţi de forţa lui Ribery, în ciuda unui fizic deloc impunător, cel care a rezistat foarte bine în contactele cu Cannavaro la meciurile Franţa – Italia din grupa preliminară de calificare.


Ghete personalizate "Lobonţ"

Portarul echipei naţionale, Bogdan Lobonţ, a primit ieri o pereche de ghete personalizate din partea sponsorului tehnic al celor de la Adidas. Cel supranumit "Pisica" a fost scos din cantonamentul de la Santispark pentru realizarea unei şedinţe foto în faţa unui tir care transporta opt ghete uriaşe în culorile tuturor echipelor naţionale prezente la Euro 2008 care au contract cu firma respectivă. "Shooting-ul" a fost realizat chiar pe şoseaua din faţa cantonamentului. În dreptul fiecărei ghete era inscripţionat numele unui jucător, din partea României fiind nominalizat Lobonţ. Goalkeeper-ul tricolorilor, care a dat şi un autograf chiar pe maşină, în dreptul numelui său, va purta ghetele primite de la sponsor în toate partidele de la turneul final. Ceilalţi fotbalişti selectaţi în dreptul celorlalte şapte ghete de dimensiuni mari erau elveţianul Johan Vonlanthen, turcul Tuncay Sanli, germanul Lukas Podolski, francezul Samir Nasri, suedezul Christian Wilhemsson, portughezul Hugo Almeida şi olandezul Arjen Robben.

×
Subiecte în articol: sport chivu franta