x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Inter la puterea a treia

Inter la puterea a treia

de Delia Gomoescu    |    24 Mai 2010   •   00:00
Inter la puterea a treia
Sursa foto: /Reuters

Chivu, primul român care câştigă Liga Campionilor pe teren

După 45 de ani, Inter este din nou regina Europei. O "dublă" a lui Mi­lito, în minutele 35 şi 70, i-a adus gru­pării nerazzurre victoria în finala cu Ba­yern şi marele trofeu. Totodată, mi­lanezii au reuşit în premieră pentru Italia să realizeze tripla: campionat, Cupă, Liga Campionilor. Pentru Inter este cel de-al treilea titlu european din istorie, după cele cu­cerite în 1964 şi 1965. Totodată, cu acest din urmă succes, Italia egalează Spania la numărul de trofee câştigate în cea mai importantă competiţie continentală, 12.

"Prinţul Milito a dus-o pe Inter în istorie", "Marea Inter: trei trofee" sau "Un urlet în noapte la Madrid: Inter e campioana Europei" au fost câteva dintre titlurile presei italiene după finala de pe "Bernabeu". Alături de cei 22.000 de fani milanezi care au însoţit echipa în Spania, peste 50.000 de tifosi au sărbătorit la Mi­lano, în Piaţa Domului şi pe Stadionul Giuseppe Meazza, unde la 5:00 di­mineaţa suporterii i-au întâm­pinat cu urale pe jucători. De la "fes­ta" a lipsit însă Jose Mourinho. Portughezului i-a plăcut atât de mult la Madrid, încât a decis să rămână acolo. Potri­vit presei spaniole, Mou va semna un contract pe patru sezoane cu Real Madrid, cu un salariu fabulos de 10 milioane de euro anual. Dar "The Special One" face toţi banii. După austriacul Happel şi germanul Hitzfeld, lusitanul este al treilea tehnician care cucereşte cel mai important trofeu continental cu două echipe diferite: Porto în 2004 şi Inter în 2010. Pentru el este însă doar începutul: "Vreau să fiu singurul antrenor care câştigă cu trei formaţii diferite".


BUCURIA LUI CHIVU
Chivu a devenit al treilea jucător român al unei echipe străine care îşi adjudecă cel mai important tro­feu continental, după Miodrag Be­lo­dedici, în sezonul 1990-1991, şi Flo­rin Răducioiu, în ediţia 1993-1994. Căpitanul naţionalei este însă primul român care cucereşte pe teren Liga Campionilor, în for­ma­tul actual intrat în vigoare în se­zonul 1992-1993. Chivu a fost titular în finală şi a jucat până în mi­nutul 68. Fundaşul lui Inter a avut dificila misiune de a-l marca pe cel mai periculos om al bavare­zilor, Arjen Robben. La finalul me­ciului, românul şi-a aruncat casca de protecţie în cupă, dar şi-a ma­nifestat bucuria destul de reţinut. "Nu e totul aşa uşor cum pare, e ro­dul unei munci de un an. Când m-am operat la cap nu ştiam nici măcar dacă voi mai juca fotbal, de aceea este o bucurie fantastică", a declarat Chivu, care a bifat însă şi un record negativ: cu cinci avertismente, este jucătorul cu cele mai multe cartonaşe galbene din Ligă.

 

×