x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport INTERVIU / "E criză, nu e glumă!"

INTERVIU / "E criză, nu e glumă!"

de Mihai Igirosanu    |    21 Feb 2009   •   00:00
INTERVIU / "E criză, nu e glumă!"

Directorul executiv al Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă, Dumitru Pelican, a vorbit pentru Jurnalul Naţional despre criza financiară care a cuprins întregul sport mondial.



  • Jurnalul Naţional: Ucraina pare în imposibilitatea de a organiza, în colaborare cu Polonia, CE din 2012, iar JO de Iarnă de la Soci, din 2014, sunt şi ele puse sub semnul îndoielii.

Dumitru Pelican: Nimeni nu se îndoieşte că este cea mai puternică criză din ultimii 60 de ani, dar în România ea nu a făcut încă ravagii. Faptul că UEFA intervine în acest moment de criză europeană şi mondială spune multe, iar suma pe care o alocă oricărei echipe calificate în grupele Cupei UEFA, 3 milioane de euro, spune multe. Înseamnă, practic, un buget pentru multe dintre echipele noastre din Liga 1 de mijlocul sau subsolul plutonului. Sunt probleme cu organizarea Olimpiadei de iarnă şi se pune problema dacă Ucraina mai poate organiza, împreună cu Polonia, CE din 2012 şi se caută încă de acum variante de rezervă. În Ucraina situaţia este dramatică, a scăzut la bursă aproape totul, moneda este la pământ, iar PIB-ul a căzut în procente îngrijorătoare. Este o ţară în care problema crizei este de-a dreptul maximă.

  • În România care sunt noutăţile?

Pare îmbucurător că un studiu recent al forurilor europene a arătat că anul acesta România va avea creşteri salariale la nivel de ţară de 12%-13%, ceea ce ne întăreşte convingerea totuşi că în România efectele crizei nu vor fi devastatoare, cum sunt în multe alte state. Dacă aşa stau lucrurile, atunci putem să credem că ne vom încadra la sfârşitul lui 2009 într-un procent de şomaj de 5,5%-5,6%, ceea ce înseamnă că suntem în grafic, iar până la finalul anului acesta vom avea în plus încă 100.000 de şomeri. Ceea ce şi-a propus Guvernul, să păstreze un deficit economic de 2%, mi se pare a fi foarte greu de realizat. Nu cred în condiţiile actuale că România poate păstra în acest an acest deficit, e aproape imposibil, iar dacă acest lucru se va realiza chiar că va fi un miracol al Guvernului. Toată lumea estimează că nu vom scăpa de un deficit de 4%, ceea ce într-un an de criză nu ar fi un deficit extraordinar de mare.

  • Cum se resimte criza în Liga 1?

Dinamo şi CFR sunt singurele care s-au întărit cu jucători, dar nimeni nu şi-a permis să mai facă la fel ca în sezonul trecut. Cazul Stelei este elocvent, nu şi-a permis nici un transfer de marcă, dimpotrivă, l-a pierdut pe Rădoi. La Rapid, ce să mai spunem... Pe Dinamo a salvat-o foarte mult transferul lui Ropotan, o mană cerească această tranzacţie, dar dacă nu va lua campionatul şi nu va juca în Liga Campionilor poate avea probleme economice în sezonul următor. Timişoara putem spune că încă stă bine, nu şi-a vândut nici un jucător important şi chiar a mai adus câţiva. Este bine pentru jucători să renegocieze salariile, pentru că, dacă vor fi rigizi la solicitările conducătorilor, pot avea probleme.

  • Cât va mai dura criza?

Nu cred că există în lume prea mulţi oameni care ştiu exact acest lucru. Oricum, un lucru e cert, marile companii şi cluburi au fost zdruncinate, au fost pierderi de vieţi, mari magnaţi şi-au pus capăt zilelor, vezi cazul din Germania, când un om foarte bogat s-a aruncat în faţa trenului. României i-ar mai trebui o investiţie de bani lichizi de peste 10 miliarde de euro pentru ca să avem o situaţie cât de cât controlată. Cred că nu ar fi cazul să luăm un nou împrumut de la FMI, atunci ar fi cu adevărat un moment delicat. Putem lua fonduri din partea Uniunii Europene, pentru că acolo parametrii de negociere sunt mult mai flexibili decât cei cu FMI-ul. Dacă România ar mai lua un împrumut FMI, ar fi cea mai mare greşeală care s-ar putea face, nu ne permitem luxul acesta.

  • Cum vedeţi situaţia naţionalei şi lupta pentru titlu din Liga 1?

Putem învinge Serbia, dar echipa naţională este total dependentă de Mutu şi de Chivu. A spus-o şi Rădoi. La titlu, cred că cele mai mari şanse la are Dinamo, dar nu trebuie exclusă din ecuaţie CFR Cluj. Ar putea intra în calcule Timişoara, iar Unirea Urziceni nu cred că are forţa să se bată pentru titlu. Nici Steaua nu cred că are şanse, în condiţiile în care lotul ei nu a fost deloc întărit.

×
Subiecte în articol: sport