x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport J.O. Beijing / CIO a aprobat prezenta Irak-ului la Olimpiada

J.O. Beijing / CIO a aprobat prezenta Irak-ului la Olimpiada

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Iul 2008   •   00:00
J.O. Beijing / CIO a aprobat prezenta Irak-ului la Olimpiada

12:22 • Comitetul International Olimpic a anuntat ca a incheiat un acord cu Guvernul irakian prin care o delegatie sportiva din aceasta tara va putea participa la Jocurile Olimpice de la Beijing.

 Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că a încheiat un acord cu Guvernul irakian prin care o delegaţie sportivă din această ţară va putea participa la Jocurile Olimpice de la Beijing.

 

 

ACORD. "Un acord între Guvernul irakian şi CIO permite sportivilor din Irak să participe la Jocurile Olimpice de la Beijing. Aceştia vor concura sub steagul ţării lor şi vor fi însoţiţi de antrenorii lor. De aseamenea, cinci reprezentanţi ai guvernului vor fi invitaţi ca observatori la Olimpiada din China. Pe de altă parte, această înţelegere cere organizarea unor alegeri transparente pentru Comitetului Naţional Olimpic din Irak pînă la sfîrşitul lunii noiembrie", se arată în comunicatul publicat pe site-ul CIO.  Preşedintele CIO, Jacques Rogge, a explicat şi care a fost motivul pentru care s-a ajuns la un acord: "Tot timpul am declarat că dorim să îi vedem pe sportivii irakieni la Beijing. Aşteptăm să vedem steagul Irakului la Beijing".  CIO a anunţat în urmă cu aproximativ o săptămînă că interzice Irakului participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza implicării Guvernului în activitatea Comitetului Naţional Olimpic din Irak. Această decizie a venit după ce Guvernul irakian a luat decizia de a suspenda consiliul executiv al Comitetului Naţional Olimpic din Irak, pentru a forma un comitet temporar care să fie condus de ministrul Tineretului şi Sportului. Pe 4 iunie 2008, CIO a a anunţat că Irakul este suspendat temporar. Conform CIO, dizolvarea Comitetului Naţional Olimpic şi a federaţiilor sale şi numirea unui comitet interimar reprezintă distrugerea autonomiei organismului olimpic. Comitetul Naţional Olimpic din Irak a lucrat fără a avea efectiv un preşedinte, după ce Ahmed al Hiyie al Samarrai, cel numit în această funcţie, a fost sechestrat pe 15 iulie 2006, şi de atunci nu se mai ştie nimic despre el. Alegerea sa a dus la o normalizare a olimpismului în Irak, după ce în 2003, CIO a decretat o altă suspendare al CNOI. Această suspendare a venit după ce s-a demonstrat că fiul lui Sadam Hussein, Odei, a transformat unele din instalaţiile sportive în locuri de tortură pentru sportivi disidenţi. CNOI a fost readmis de CIO în februarie 2004, pentru a permite sportivilor din această ţară să participe la JO de la Atena.

 

×
Subiecte în articol: sport olimpic beijing naţional olimpic