x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La cine a ajuns mita dată de Cornel Penescu!?

La cine a ajuns mita dată de Cornel Penescu!?

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Mai 2009   •   00:00

Arestat pentru mită dată unor arbitri, oficiali FRF şi funcţionari publici, patronul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, rămâne în arest. Fiecare tentativă făcută pentru a fi eliberat pe cauţiune a fost sortită eşecului, chit că avocaţii săi au încercat să demonstreze instanţei că Penescu nu reprezintă un pericol social şi că poate fi anchetat în stare de libertate. De ce s-au opus judecătorii eliberării acestuia? Motivul este dat de un fragment din dosarul întocmit acestuia de către procurorii DNA şi publicat de către Curierul Zilei.



Iată ce spune documentul în cauză:


"Recursul formulat de inculpat împotriva mãsurii arestãrii preventive a fost respins de Curtea de Apel Piteşti, ca neîntemeiatã. Apreciem cã se menţin temeiurile care au determinat arestarea preventivã a inculpaţilor de mai sus şi se impune în continuare privarea de libertate a acestora.

De altfel, din actele de urmãrile penalã efectuate în cauzã, a rezultat cã inculpaţii au sãvîrşit şi alte fapte penale de natura celor pentru care au fost cercetaţi pînã în prezent sau de altã naturã, astfel cã prin Ordonanţa nr. 97/P/2008 din data de 6 mai 2009, ora 10.00, s-a dispus extinderea cercetãrilor penale şi începerea urmãririi penale faţã de sus-numiţii, dupã cum urmeazã:

Pentru inculpatul Penescu Gheorghe Cornel au fost extinse cercetãrile penale şi începutã urmãrirea penalã pentru trei infracţiuni de cumpãrare de influenţã, fapte prev. şi ped. de art. 61 din Legea nr. 78/2000 cu modificãrile şi completãrile ulterioare cu aplic. art. 41 al. 2 C. pen., cît şi pentru alte acte materiale ale infracţiunii de dare de mitã. Astfel, a rezultat cã inculpatul Penescu Gheorghe Cornel în afara arbitrilor cãrora le-a remis sume de bani prin intermediul inculpatului Fãcãleaţã Liviu Ilie, menţionaţi în rezoluţia de începere a urmãririi penale din data de 13.04.2009, a mai dat sume de bani, prin acelaşi inculpat, arbitrilor Caia Sorin Cristian, Danşa Laurenţiu Liviu, Teipa Claudiu, Toderici Mircea, Martiş Marius Marian şi Dan Cristian Lucian, iar inculpatului Ivan Ionel i-a oferit suma de 5.000 dolari prin inculpatul Fãcãleaţã Liviu Ilie, oferta însã fiind refuzatã de arbitru.

De asemenea, din cercetãri a rezultat cã inculpatul Penescu Gheorghe a oferit, prin intermediul lui Mincã Cristian, preşedinte al Clubului de Fotbal FC Argeş Piteşti, în datele de 30.09.2008 şi 21.10.2008, numitului Prunea Florian, suma de 2.000 USD pentru ca acesta sã intervinã la Comisia de Disiplinã din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a nu fi sancţionat pentru o abatere, iar la data de 03.11.2008, prin acelaşi Mincã Cristian a oferit numitului Prunea Florian suma de 10.000 USD pentru ca acesta sã intervinã la Comisia de Apel din cadrul Federaţiei Române de Fotbal în vederea anulãrii sau reducerii sancţiunii de 300.000 de lei primite de inculpat.

În ceea ce priveşte pe inculpatul Fãcãleaţã Liviu Ilie a fost extinsã urmãrirea penalã faţã de acesta pentru sãvîrşirea infracţiunii de complicitate la dare de mitã, faptã prev. şi ped. de art. 26 C. pen. rap. la art. 255 C. pen. rap. la art.5 şi 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. disp. art. 41 al. 2 C. pen., avînd în vedere actele materiale descrise mai sus privind pe inculpatul Penescu Gheorghe Cornel.

De asemenea, faţã de inculpatul Fãcãleaţã Liviu Ilie au fost extinse cercetãrile penale şi începutã urmãrirea penalã şi pentru infr. prev. şi ped. de art. 22 al. 1 din O.U.G. nr. 121/2006, întrucît cu ocazia percheziţionãrii domiciliare efectuate în data de 13.04.2009 la locuinţa acestuia au fost gãsite 180 fiole de efedrinã, fãrã a poseda documente legale de deţinere.

Referitor la inculpatul Libertatu Dan Cristian au fost extinse cercetãrile penale şi începutã urmãrirea penalã pentru infr. prev. şi ped. de art. 13 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen. cu aplic. art. 41 al. 2 C. pen. şi art. 12 al. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 al. 2 C. pen., întrucît din actele de cercetare penalã a rezultat cã în funcţia pe care o avea, în mai multe rînduri, nu a luat mãsurile legale faţã de mai mulţi patroni de localuri (restaurante sau discoteci) care nu respectau prevederile Legii nr. 349/2002 (legea fumatului) sau alte legi respectiv etichetarea produselor alimentare, favorizînd pe patronii respectivişi în acelaşi timp prejudiciind statul prin neaplicarea sancţiunilor (amenzi contravenţionale) şi, de asemenea, a informat mai mulţi patroni de localuri cu efectuarea unor eventuale controale din partea Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, pentru ca aceştia sã-şi ia mãsurile necesare, sã nu fie sancţionaţi.

În cauzã se efectueazã verificãri faţã de inculpatul Constantin Gheorghe privitor la sãvîrşirea unor alte fapte penale, respectiv primirea de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a unor sume de bani sau alte foloase pentru ca sã-i desemneze arbitrii solicitaţi de acesta din urmã.

Din cele de mai sus rezultã cu certitudine cã se impune în continuare privarea de libertate a inculpaţilor deoarece cercetarea acestora în stare de libertate ar putea influenţa buna desfãşurare a actelor de urmãrire penalã care se efectueazã în cauzã, cît şi a procesului penal. Astfel, prin funcţiile pe care le au, inculpaţii ar putea influenţa celelalte persoane faţã de care se efectueazã cercetãri, martorii audiaţi pînã în prezent în cauzã, precum şi martorii care urmeazã sã fie audiaţi.
În cauzã a fost audiat în calitate de martor numitul Ianovschi Mihail, acesta desfãşurîndu-şi activitatea în cadrul Clubului FC Argeş ca antrenor, avînd calitate şi de arbitru de Liga a II-a, asupra acestuia putînd avea influenţã atît inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Fãcãleaţã Liviu Ilie, Constantin Gheorghe, cît şi ceilalţi arbitri cercetaţi în cauzã. De altfel, în confruntarea efectuatã între martorul Ianovschi Mihail şi inculpatul Bogaciu Dumitru Aurelian a rezultat cã declaraţiile martorului se coroboreazã cu celelalte probe  administrate în cauzã, respectiv interceptãrile convorbirilor şi comunicãrilor telefonice, inculpatul încercînd sã determine o altã declaraţie a martorului".

×