x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport La portile gloriei

La portile gloriei

02 Iul 2004   •   00:00

Reprezentativa tarii gazda a stors Portocala" in prima semifinala si va juca duminica, la Lisabona, cu trofeul pe masa. Dupa ce a dus Brazilia catre titlul mondial in 2002, Luiz Felipe Scolari poate castiga acum si Euro 2004.

DELIA GOMOESCU

Portugalia a reusit miercuri seara o performanta istorica. Echipa antrenata de Luiz Felipe Scolari si-a castigat dreptul de a juca in premiera in finala unui Campionat European, dupa ce a invins cu 2-1 Olanda. Cristiano Ronaldo a deschis scorul, iar Maniche a marcat poate cel mai frumos gol al turneului. Doar greseala lui Jorge Andrade, care si-a trimis balonul in propria poarta, ar fi putut strica sarbatoarea lusitanilor. Dar cum autogolul portughezului n-a schimbat cu nimic lucrurile, ibericii au fost liberi sa petreaca.

Calificare memorabila

"Suntem in finala, la portile gloriei, si am pus totul la bataie pentru a castiga", scrie presa lusitana. "Sublim", titreaza cotidianul A Bola. "Inca un meci mare si iata-ne in finala. Ce echipa si ce public!", noteaza publicatia portugheza. La randul rau, Record scrie: "Nimic nu ne mai poate opri", in timp ce Jornal de Noticias apreciaza ca meciul cu Olanda a fost unul "memorabil". Majoritatea ziarelor portugheze publica pe prima pagina fotografia lui Luis Figo. Jucatorul lui Real Madrid s-a tinut de cuvant si a redevenit determinant pentru echipa sa, fiind desemnat omul meciului. Nu numai presa lusitana s-a bucurat de succesul Portugaliei, ci si mass-media din Brazilia. "Felipao a reusit. Calificarea a capatat dimensiuni epice pentru portughezi si a incoronat munca lui Scolari, mai ales ca acesta promisese inainte de inceperea turneului sa duca echipa cel putin pana in semifinale", noteaza Folha de Sao Paolo.

Olandezii isi recunosc infrangerea

Si presa olandeza considera rezultatul pe deplin justificat. "Ce pacat pentru Olanda", scrie De Telegraaf, care crede ca ""Portocala" nu a avut nici o sansa in fata lusitanilor". Batavii stiu ca acesta este sfarsitul generatiei lui Frank de Boer (34 ani), Phillip Cocu (33 ani), Jaap Stam (31 ani) si Marc Overmars (31 ani), componenti ai unei selectionate care a mai jucat in semifinale la Cupa Mondiala din 1998 si la Euro 2000. Potrivit ziaristilor olandezi, mentinerea lui Dick Advocaat pe banca tehnica in preliminariile Cupei Mondiale din 2006 este improbabila, mai ales ca antrenorul a avut de suportat numeroase critici in timpul lui Euro 2004.

Petrecere comuna

Milioane de oameni au iesit pe strazi in Lisabona si in marile orase, dupa fluierul final al lui Anders Frisk. Fericirea nu i-a cuprins numai pe portughezi, dar si pe brazilieni, sud-americanii bucurandu-se pentru succesul compatriotului lor, Luiz Felipe Scolari. Mai mult, chiar daca pare greu de crezut, si olandezii s-au alaturat pana la urma bucuriei generale. Fanii portughezi au iesit pe strazi si in alte capitale europene. Mii de suporteri au sarbatorit calificarea reprezentativei lusitane la Paris, pe Champs-Elysees, chiar sub ochii fostilor campioni europeni.

Van Nistelrooy da vina pe Frisk

Dezamagit de eliminarea Olandei, Ruud van Nistelrooy l-a gasit tap ispasitor pe arbitrul Anders Frisk. "Este incredibil cum a putut sa fluiere totul in favoarea Portugaliei. In orice situatie interpretabila e avantajata intotdeauna echipa gazda, iar noi nu am putut face nimic", a spus van Nistelrooy. Olandezul a recunoscut totusi superioritatea adversarilor: "Ei au avut mai multe ocazii, au fost mai ofensivi. Nu nu ne-am putut face jocul, iar eu am avut momente cand m-am simtit izolat de restul echipei". Van Nistelrooy a infirmat zvonurile potrivit carora ar dori sa plece de la Manchester United. "Mi-am prelungit contractul pana in 2008. De ce Dumnezeu sa plec? Ma simt perfect acolo, iar clubul e multumit de mine", a declarat olandezul.

Ronaldo "vede" trofeul

Cristiano Ronaldo, omul care a deschis drumul Portugaliei catre finala, simte ca titlul european este aproape. "Sper ca vom juca si in finala asa cum am facut-o pana acum si ca suporterii ne vor sustine la fel de puternic. Am demonstrat inca o data ca suntem o echipa mare. Conteaza mai putin numele adversarei din finala, pentru ca va fi un meci deschis oricarui rezultat", a declarat Ronaldo. Maniche, cel care a dus scorul la 2-0, considera ca a marcat cel mai frumos gol din intreaga sa cariera. Antrenorul Luiz Felipe Scolari este de parere ca echipa sa a reusit sa castige meciul cu Olanda datorita fortei de a mentine rezultatul. "Am suferit mult, dar s-a terminat. Cei care merita cele mai multe felicitari sunt suporterii, care au fost fantastici in aceasta seara", a spus brazilianul. Cel mai mare sustinator al lusitanilor a fost presedintele Portugaliei, Jorge Sampaio. "Suntem toti foarte fericiti. A fost un turneu excelent", a spus seful statului portughez.
×
Subiecte în articol: sport echipa