x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport LEGIUNEA DE ONOARE / Ilie Năstase, cavaler

LEGIUNEA DE ONOARE / Ilie Năstase, cavaler

de Vlad Ionescu    |    13 Mar 2009   •   00:00
LEGIUNEA DE ONOARE / Ilie Năstase, cavaler

Fostul mare tenisman român a primit titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez, instituită în 1802 de Napoleon Bonaparte.



Ceremonia a avut loc la reşedinţa ambasadorului Franţei, Henri Paul, în prezenţa a numeroase personalităţi, printre care Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, Gheorghe Hagi, Octavian Bellu, Mariana Bitang, Ion Iliescu, Mircea Geoană sau George Copos. “Această medalie mi-a fost acordată pentru participările la Roland Garros, pentru cei 43 de ani petrecuţi în Franţa şi pentru relaţiile de prietenie şi de respect pe care le am cu francezii. Le-am spus francezilor că această medalie aş împărţi-o cu Ţiriac, pentru că alături de el mi-am început cariera la 20 de ani, la Roland Garros, şi am continuat-o până la 38 de ani. E adevărat că am avut şansa să trăiesc în Franţa. Rezultatele mele cele mai bune au fost acolo, iar oamenii m-au apreciat”, a declarat Ilie Năstase, care a fost însoţit de soţia sa, Amalia. Acesta a spus că nu se poate autopropune pentru cea mai înaltă distincţie a statului român şi şi-a exprimat îndoiala că ţara noastră ar putea acorda o medalie unui străin, aşa cum a făcut Franţa în cazul său.

Fostul partener al lui Năstase, Ion Ţiriac, a declarat la rândul său: “Este o mândrie pentru noi toţi ca un sportiv român să ia Legiunea de Onoare. Sunt mândru că sunt contemporan cu el. Ilie este una dintre cele trei legende ale sportului românesc, iar ca popularitate este greu să ajungi la nivelul său. Îi mulţumesc pentru că am împărtăşit cu el 20-25 de ani din viaţă”. Deşi ar fi trebuit să se întoarcă în SUA în ziua în care Năstase a fost decorat, Nadia Comăneci şi-a amânat plecarea, pentru a fi prezentă la eveniment. “Este frumos să ştii că ai rămas în inimile oamenilor, că lumea apreciază ceea ce ai făcut acum 30-40 de ani. E bine că se păstrează în istorie, iar tinerii ştiu despre Ilie, despre Hagi şi despre alţi sportivi din România”, a spus fosta mare gimnastă. “În aceste clipe realizăm cât de important este Ilie Năstase. Ne dăm seama ce a făcut el pentru România şi, mai ales, ceea ce face sportul. Eu cred că noi suntem ambasadorii României”, a declarat şi Gică Hagi.

×
Subiecte în articol: sport